Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεύτερη αποστολή στον Κόλπο του Αντεν

Πλώρη για την επικίνδυνη περιοχή του Κόλπου του Αντεν έβαλε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Ψαρά», όπου θα αναλάβει στη θέση της φρεγάτας «Υδρα» περιπολίες και την προστασία εμπορικών πλοίων που σκοπό έχουν να διέλθουν από τα Στενά του Μπαμπ Αλ Μαντάμπ και να μπουν στην Ερυθρά θάλασσα ή και αντίστροφα, στο πλαίσιο της επιχείρησης της ΕΕ «Ασπίδες» που είναι υπό ελληνική διοίκηση.

«Aναλαμβάνετε το έργο της φρεγάτας “Υδρα”. Θα παρέχετε συνοδεία στον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη.  Με την παρουσία σας εκεί υπογραμμίζετε τον ρόλο της πατρίδας μας ως παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας… Δεν πρόκειται να σας αποκρύψω την αλήθεια, άλλωστε την ξέρετε ήδη. Πηγαίνετε σε περιοχή κινδύνου… H αποστολή σας δεν είναι “αποστολή κρουαζιέρας”.  Είναι αποστολή στην οποία εκτίθεστε η καθεμιά και ο καθένας από εσάς σε κίνδυνο. Το κάνετε επιτελώντας το συνταγματικό καθήκον των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων» ήταν το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια.

Το πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στην περιοχή φάνηκε ξεκάθαρα από την πρόσφατη βύθιση του ελληνόκτητου πλοίου «Tutor» με σημαία Λιβερίας, από την επίθεση στο οποίο αγνοείται και ένα μέλος του πληρώματος, αλλά και από τις απανωτές επιθέσεις κατά πλοίων σε δύο από τις οποίες η φρεγάτα «Υδρα» χρειάστηκε σε δύο περιπτώσεις να ανοίξει πυρ.

Στην περιοχή αυτή το ελληνικό πολεμικό πλοίο θα επιχειρεί για τους επόμενους τρεις μήνες μαζί με άλλα τέσσερα πολεμικά πλοία της ΕΕ από Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γαλλία καθώς οι υπόλοιπες χώρες δεν φαίνονται διατεθειμένες να συμμετάσχουν με πολεμικά πλοία παρά το ότι ο επικεφαλής έχει ζητήσει σχεδόν εξαρχής ενισχύσεις.  Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν και προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερος χρόνος αντίδρασης η φρεγάτα «Ψαρά» θα πλέει σε μεγαλύτερη απόσταση από τα εμπορικά που θα συνοδεύει. Η διστακτικότητα των χωρών της ΕΕ να παράσχουν περισσότερα πλοία φάνηκε και από την άλλη επιχείρηση της Ευρώπης, την «Ειρήνη» που σκοπό έχει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στα «ΝΕΑ» επεσήμαναν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας είναι μονόδρομος, καθώς η κίνηση προς τον Πειραιά έχει μειωθεί έως και κατά 65%.

Related posts

Τουρκία: Στο φουλ η «μονταζιέρα» μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ψέριμο

admin

Εντός και εκτός

admin

Αυτός είναι ο πιθανότερος για το χρίσμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού

admin

Al Jazeera: Ελλάδα – Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης για τα νησιά του Αιγαίου

admin

Θα μπλοκάρει ο Μακρόν τη συμφωνία για την τεχνητή νοημοσύνη;

admin

Η επιστολή Μητσοτάκη στον Σαρμά και οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

admin

«Ομάδα κρούσης» για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

admin

Προετοιμασίες για αντεπίθεση από το Ζάππειο

admin

Νίκος Παππάς: Ο δρόμος της αριστερής προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον

admin