Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιώργος Τσόπελας: Γιατί η McKinsey είναι bullish για την ελληνική αγορά – Το ενδιαφέρον και τα deals

Η McKinsey εξακολουθεί να είναι ‘bullish’ με την Ελλάδα. Μπορεί κανείς να βλέπει μία μικρή επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης, ωστόσο άποψη μας είναι ότι η χώρα στο ορατό μέλλον έχει ισχυρά θεμελιώδη», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ελληνικής θυγατρικής κ. Γιώργο Τσόπελα. Μάλιστα όπως έλεγε ο ίδιος στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης της εταιρείας όπου παρουσιάστηκε έρευνα για το ΑΙ και τις επιχειρήσεις «υπάρχει σημαντική κινητικότητα τόσο σε επίπεδο εξαγορών», με το «χαλί» για νέα σημαντικά deals να είναι ήδη στρωμένο, αλλά και γενικότερα «κινητικότητα σχεδίων και χρήματος για επενδύσεις σε παραγωγικές επενδύσεις».


Κυρίως τρεις είναι οι τομείς “αιχμής” που ο κ. Τσόπελας στέκεται αναφορικά με την μεγαλύτερη κινητικότητα στο χώρο των ιδιωτικών επενδύσεων. Τα προφανή, δηλαδή οι επενδύσεις που γίνονται για την ενεργειακή μετάβαση και την ψηφιοποίηση, αλλά και αυτές που στοχεύουν στην καθαρή επέκταση των δραστηριοτήτων μίας εταιρείας. Ειδικά το τελευταίο, όπως σημειώνει, τροφοδοτείται απ’ την προσπάθεια εξωστρέφειας που επιδεικνύουν πλέον πιο συστηματικά και οργανωμένα ελληνικές βιομηχανίες και γενικότερα επιχειρήσεις. «Σημαντική επένδυση γίνεται επίσης στο ταλέντο, γι αυτό και έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που επιστρέφουν πίσω στην Ελλάδα, με τη βοήθεια βέβαια και του φορολογικού κινήτρου που έθεσε η κυβέρνηση», σημειώνει ο ίδιος. «Και έπειτα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη κινητικότητα από private equities. Οπότε σήμερα υπάρχουν ιδιωτικά ντόπια κεφάλαια, υπάρχουν ξένα κεφάλαια private equity, υπάρχουν ξένα κεφάλαια ιδιωτών και ξένα κεφάλαια από πολυεθνικές που ψάχνουν ή μεθοδεύουν επενδύσεις».





Μία τάση εξάλλου που αντικατοπτρίζετε από το pipeline των έργων και των project που έχει η ίδια η McKinsey απ’ τους πελάτες της. Σύμφωνα με τον κ. Τσόπελα ο ρυθμός ανάπτυξης της McKinsey, με πελάτες 35 απ’ τις 50 μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, στην Ελλάδα κινείται με διψήφιο ποσοστό τα τελευταία χρόνια.


Αν και ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει στοιχεία για τις οικονομικές επιδόσεις της ίδιας της θυγατρικής οι τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, που αφορούν βέβαια τη χρήση του 2022, επιβεβαιώνουν την τάση. Σύμφωνα με αυτές ο κύκλος εργασιών της McKinsey Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΕΠΕ ήταν 39,43 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 36,74 εκατ. ευρώ περίπου το 2021. Την ίδια ώρα τα κέρδη προ φόρων είχαν φθάσει τα 3,28 εκατ. ευρώ από 1,67 εκατ. ευρώ το 2021 και τα καθαρά κέρδη ήταν 2,2 εκατ. ευρώ περίπου έναντι 1,21 εκατ. ευρώ περίπου το 2021.





Επίσης τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας στη λήξη της χρήσης ήταν 18,63 εκατ. ευρώ και τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν 18,43 εκατ. ευρώ περίπου. Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας ήταν 18,35 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 17,11 εκατ. ευρώ σε “Προμηθευτές και Λοιπές Υποχρεώσεις”. Αντίστοιχα οι απαιτήσεις της ήταν 8,69 εκατ. ευρώ.


Μέσα στο οικοσύστημα της πολυεθνικής η ελληνική θυγατρική παρείχε υπηρεσίες προς άλλες θυγατρικές ή τη μητρική του Ομίλου συνολικού ύψους 4,47 εκατ. ευρώ ενώ έλαβε υπηρεσίες που κοστολογήθηκαν 21,61 εκατ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες υπηρεσίες παρείχε στις θυγατρικές της Ελβετίας, Σ. Αραβίας, Αφρικής και Ιταλίας. Αντίστοιχα τις μεγαλύτερες έλαβε από την αμερικανική μητρική, την ιταλική θυγατρική, την ελβετική και αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εταιρεία McKinsey Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΕΠΕ συστάθηκε τη χρήση 2000. Μοναδικός της εταίρος είναι η εταιρεία CAS Holdings Inc με έδρα την πόλη Γουίλμινγκτον, της Πολιτείας Ντελαγουέαρ.





25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα

Η ελληνική θυγατρική πλέον μετρά 25 χρόνια δραστηριότητας στην Ελλάδα. Μάλιστα φέτος αποτελεί και μια χρονιά ορόσημο αφού ο κ. Τσόπελας, ο άνθρωπος που έστησε το ελληνικό γραφείο, το οποίο πλέον μετρά πάνω από 80 στελέχη παρέδωσε και επισήμως τα ηνία της εταιρείας στον κ. Λευτέρη Χαραλάμπους. Ο τελευταίος ανέλαβε managing partner τον περασμένο μήνα, τρόπο τινά διευθύνων σύμβουλος με τον κ. Τσόπελα να διατηρεί τη θέση του Προέδρου.






--.GR

Related posts

Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ πλησιάζει στον στόχο της για τον πληθωρισμό

admin

Λήγει την 1η Ιουλίου το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά

admin

Μελίνα Τραυλού: «Στόχος εθνικός και παγκόσμιος η προάσπιση των επιτευγμάτων της ελληνικής ναυτιλίας»

admin

Προϋπολογισμός: Μέτρα στήριξης 5,2 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023

admin

Ανταλλαγές σπιτιών, το νέο trend για δωρεάν διακοπές

admin

Πώς μπορείτε να κάνετε δωρεάν μεταφορές έως 15.000 ευρώ τον μήνα

admin

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Το ποσό της επιδότησης

admin

Παπαθανάσης: Το click away είναι προτεραιότητα έναντι των κομμωτηρίων

admin

Εβδομάδα πληρωμών – Δείτε ποιοι πάνε ταμείο έως τις 15 Απριλίου

admin