Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το σίριαλ της καθαίρεσης του επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων

Σε …σίριαλ εξελίχθηκε η υπόθεση της καθαίρεσης του επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών (LR) στη Γαλλία, Ερίκ Σιοτί, με τον ίδιο να δεσμεύεται ότι θα παραμείνει στη θέση του παρά την ομόφωνη αποπομπή του από την ηγεσία από πλευράς των υπόλοιπων μελών. Ο λόγος της καθαίρεσης του δεν είναι άλλος από την πρόταση του για συμμαχία με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό” της Μαρίν Λεπέν εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις περί “προδοσίας των αξιών” του κόμματος. 

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Σιοτί πιστεύεται πως είχε “κρυφτεί” στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Παρίσι, κλειδώνοντας μάλιστα τις πόρτες προκειμένου να αποκλείσει τα υπόλοιπα μέλη από το να συνεδριάσουν εις βάρος του. Όπως σημειώνει γλαφυρά το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, “οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν έξω από τα γραφεία του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων αντικατοπτρίζουν πλήρως το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η πολιτική σκηνή της Γαλλίας από τότε που ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξη πρόωρες εκλογές”. 

Με ανάρτηση του στο κοινωνικό δίκτυο X, ο Σιοτί ανέφερε πως κλείδωσε τις πόρτες “μετά από απειλές που δέχθηκε” και ότι έπρεπε να “εγγυηθεί την ασφάλεια του προσωπικού”. “Επιπλέον, δεν είχε προγραμματιστεί ποτέ καμία συνάντηση στα κεντρικά γραφεία σήμερα το απόγευμα”, έγραψε.

Ο Ορελιέν Πραντιέ, υψηλόβαθμο μέλος του LR, αφού εμφανίστηκε έκπληκτος μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία που περίμεναν έξω από τις κλειστές πόρτες, ανέφερε ότι ο Σιοτί “έπαψε να είναι πρόεδρος του κόμματος από τη στιγμή που πήρε αυτή την παράλογη απόφαση”, αναφερόμενος στην προτεινόμενη συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό.

“Θα τον απομακρύνουμε από το αξίωμα των κληρονόμων του στρατηγού ντε Γκωλ”, συνέχισε ο Πραντιέ, για να προσθέσει: “Δεν είναι δυνατόν αυτό που συμβαίνει εδώ. Υπάρχουν Γάλλοι που εργάζονται τόσο σκληρά, που κάθε μέρα ελπίζουν και πιστεύουν στη δημοκρατία και βλέπουν αυτό το θέαμα με τους τρελούς. Φτάνει πια!”.

Τα μέλη που είχαν συναθροιστεί έξω από τα κεντρικά γραφεία αναγκάστηκαν να αναζητήσουν νέο μέρος για να πραγματοποιήσουν τη συνδιάσκεψη, κάτι που ωστόσο, σύμφωνα με τον Σιοτί, δεν ήταν δυνατό να συμβεί καθώς αντιτίθετο στο καταστατικό του κόμματος. 

“Η ιδέα είναι να ψηφιστεί ομόφωνα η καθαίρεση του”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Βενσάν Ζανμπρίν, εκπρόσωπος του κόμματος και δήμαρχος. “Ο Ερίκ Σιοτί υιοθετεί τις μεθόδους ενός δικτάτορα. Έχει κλειστεί στο γραφείο του. Πέρασε την καριέρα του επικαλούμενος τον στρατηγό ντε Γκωλ, αλλά αυτό που έκανε χθες ήταν οι συμφωνίες του Μονάχου”, αναφερόμενος στη συμφωνία κατευνασμού που συνήφθη το 1938 μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η Βαλερί Πεκρές, πρώην υποψήφια πρόεδρος του LR έκανε λόγο για “προδοσία” και “μικροπρέπεια”. 

Αργότερα το απόγευμα πάντως, σύμφωνα με τον Guardian, η Ανί Ζενεβάρ κατάφερε να ανοίξει τα κεντρικά γραφεία με αντικλείδι και πλέον αναλαμβάνει προσωρινή επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων.

Related posts

ΗΠΑ: Μεθυσμένος οδηγός προκάλεσε τροχαίο με το κονβόι του Μπάιντεν

admin

Νότια Κορέα: Η Σεούλ αυξάνει στα 394 εκατ. δολάρια για το 2024 την βοήθειά της στην Ουκρανία

admin

Allianz: Επιβεβαίωσε το outlook παρά την υποχώρηση των κερδών κατά 30%

admin

Πρέσβης της ΕΕ: Οπισθοχώρηση της Τουρκίας στα πολιτικά κριτήρια – Δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής

admin

Παλαιστίνη: Τριήμερο πένθος κήρυξε ο Μαχμούντ Αμπάς μετά τον φονικό βομαρδισμό στο νοσοκομείο της Γάζας

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση-ρεκόρ 87% κατέγραψαν οι εξαγωγές οχημάτων NEV τον Ιούλιο

admin

Η MSC θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη διώρυγα του Σουέζ

admin

Δεκάδες Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι ζητούν από τον Μπάιντεν να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση έναντι του Ισραήλ

admin

Έφτασε στην Αίγυπτο το γαλλικό πλωτό νοσοκομείο Dixmude – Ενδέχεται να αρχίσει να δέχεται παιδιά από τη Γάζα αυτή την εβδομάδα

admin