Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τοπικές εκλογικές συμμαχίες κατά της Λεπέν

 

 Συστάσεις του Νέου Λαϊκού Μετώπου και του κεντρώου συνασπισμού για αποσύρσεις υποψηφίων στις λεγόμενες “τριγωνικές” περιφέρειες με στόχο την αναχαίτιση της Ακροδεξιάς.

Δύο ημέρες μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι τελικοί υποψήφιοι έχουν περιθώριο έως τις έξι το απόγευμα να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους για τον δεύτερο γύρο.

Αυτές τις ώρες η μάχη δίνεται στις εκλογικές περιφέρειες όπου ο πρώτος γύρος δεν έδωσε πλειοψηφικά νικητή, αλλά αντίθετα προκρίθηκαν τρεις ή περισσότεροι υποψήφιοι. Είναι οι λεγόμενες “τριγωνικές”. Για την πρόκριση απαιτείται το 12,5% των εγγεγραμμένων, και αρχικά χθες οι τριγωνικές ήταν 306. Σε αυτές τις περιπτώσεις κερδίζει απλά, όποιος συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

Έτσι, με δεδομένη τη δυναμική που έχει αυτές τις ώρες η Ακροδεξιά, η “Εθνική Συσπείρωση” θα μπορούσε να είναι η μεγάλη κερδισμένη και αναγκαστικά ο Ζορντάν Μπαρντελά ο φέρελπις μελλοντικός πρωθυπουργός. Προοπτική δύσκολα ανεχτή από πολλούς δημοκρατικούς υποψηφίους που ήρθαν τρίτοι, με την Ακροδεξιά στην πρώτη θέση. Έτσι ορισμένοι άρχισαν να αποσύρονται υπέρ του δεύτερου, ώστε να μπει φραγμός στον Μπαρντελά. Ήδη συρρικνώθηκαν οι “τριγωνικές” με πάνω από 185 αποσύρσεις, και υπάρχει περιθώριο για τις τελικές αποφάσεις έως τις έξι το απόγευμα σήμερα, τοπική ώρα.

“Ούτε μία ψήφος στην Ακροδεξιά”

Πρώτο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς (NFP) διά λόγου Μελανσόν δήλωσε “ούτε μία ψήφος στην Ακροδεξιά”, με άμεση συνέπεια τις πρώτες αποσύρσεις Αριστερών προς όφελος υποψηφίων της κεντρώας κυβερνητικής παράταξης (Ensemble) ή ακόμα των Ρεπουμπλικανών της Δεξιάς που δεν προσχώρησαν στην Εθνική Συσπείρωση (RN) με Μπαρντελά.

Από την πλευρά του κεντρώου Συνασπισμού οι συστάσεις είναι ολίγον τι ακαθόριστες και διασπασμένες. Το πρόβλημα δημιουργείται από την παρουσία των Ανυπότακτων του Μελανσόν, που συμμετέχει στο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, αλλά λόγω του εριστικού χαρακτήρα μελών είναι απωθητικό για πολλούς εκλογείς. Έτσι ορισμένα μέλη του κυβερνητικού Συνασπισμού δηλώνουν ότι θα δώσουν συστάσεις ανά περίπτωση, θεωρώντας ότι υπάρχουν και μέλη των Ανυπότακτων που είναι αποδεκτά.

Υπάρχουν όμως και άλλοι στον Συνασπισμό, όπως πρώην κυβερνητικά μέλη (Ζεράρ Νταρμανέν, Εντουάρ Φιλίπ, Μπρουνό Λεμέρ), που απορρίπτουν εξίσου το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, προσθέτοντας σύγχυση στους ψηφοφόρους.





- Deutsche Welle

Related posts

Έκκληση στους Χούθι να απελευθερώσουν το πλήρωμα του πλοίου Galaxy Leader

admin

Ρωσία: Αύξησαν κατά 1,5 φορά τα κέρδη τους οι ξένες εταιρείες που έμειναν μετά την εισβολή

admin

Ακριβότερο και δυσκολότερο γίνεται το κάπνισμα στη Γαλλία

admin

Επίθεση με drone στη Μόσχα: “Δεν υπάρχουν θύματα”

admin

Ευρωζώνη: Πλεόνασμα €39 δισ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

admin

Ο πετρελαϊκός γίγαντας της Ρωσίας προτρέπει τον ΟΠΕΚ+ να παρακολουθεί τις εξαγωγές, όχι μόνο την παραγωγή

admin

Ισραήλ: Σκοτώθηκε από την επίθεση της Χαμάς ο πρώην ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Λεμεσού, Λιόρ Ασουλίν

admin

ΗΠΑ: Τερματίζεται η απεργία των ηθοποιών, έπειτα από νέα τριετή συλλογική σύμβαση αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων

admin

Αύξηση 0,3% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη στο β’ τρίμηνο

admin