Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πρώτη μετεκλογική νίκη Μακρόν επί της Αριστεράς – Η κεντρώα Yaël Braun-Pivet επανεξελέγη πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.10

Η Yaël Braun-Pivet, από το κεντρώο κόμμα “Αναγέννηση” του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επανεξελέγη πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, κάτω σώματος του κοινοβουλίου της χώρας, κερδίζοντας 220 ψήφους στον τρίτο και τελευταίο γύρο ψηφοφορίας.

Η Pivet κέρδισε έτσι τον κοινό υποψήφιο του αριστερού Νέου Λαϊκού Μετώπου, μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, André Chassaigne, ο οποίος έλαβε 207 ψήφους.

Τρίτος, με 141 ψήφους, ήλθε ο υποψήφιος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού των Μαρίν Λεπέν και Ζορντάν Μπαρντελά, Sébastien Chenu, με 141 ψήφους.

Με βάση την αριθμητική των πολιτικών παρατάξεων στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου καμία παράταξη δεν διαθέτει αυτοδύναμη πλειοψηφία, η κεντρώα υποψηφιότητα στηρίχθηκε πιθανότατα από τους βουλευτές του κόμματος της κλασικής γκωλικής Δεξιάς, “Οι Ρεπουμπλικανοί”.

Η θέση του/της Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης είναι το τέταρτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα, μετά από εκείνα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Γερουσίας, άνω σώματος του γαλλικού κοινοβουλίου.

Παραμένει άγνωστο εάν η συγκεκριμένη συνεργασία της κεντρώας παράταξης του Μακρόν με τη Δεξιά θα αποτελέσει πρόκριμα σχηματισμού κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, δεδομένου ότι, αθροιζόμενα, τα τρία κόμματα της κεντρώας παράταξης “Μαζί” (Αναγέννηση, Δημοκρατικό Κίνημα και Ορίζοντες) και οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο συναποτελούν η Ανυπότακτη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Οικολόγοι και το Γαλλικό ΚΚ.

Συμμαχία Μακρόν με τη “σκληρή Δεξιά” καταγγέλλει σοσιαλιστής βουλευτής – “Πρώτη φορά πρόεδρος Εθνοσυνέλευσης από τη μειοψηφία”

“Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας, η παράταξη που ηττήθηκε στις εκλογές κερδίζει την Προεδρία της Εθνοσυνέλευσης”, σχολίασε μέσω Twitter o βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (και του Νέου Λαϊκού Μετώπου) Arthur Delaporte.

“Αυτό το αποτέλεσμα είναι το τίμημα μιας συμμαχίας με τη σκληρή Dεξιά που καταγγέλλουμε. Ευχαριστούμε τον @AndreChassaigne που υπερασπίστηκε τη φωνή μας”, καταλήγει ο σοσιαλιστής βουλευτής.

André Chassaigne: “Η ψήφος των Γάλλων υπεκλάπη από μια ανίερη συμμαχία”

Ο κομμουνιστής υποψήφιος για την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης, αμέσως μετά την ήττα του, δήλωσε την υπερηφάνεια του που ηγήθηκε “αυτού του ενιαίου αγώνα, που συμφωνήσαμε για το όνομα ενός και μόνο υποψηφίου. Υπερασπιστήκαμε το πρόγραμμά μας”, επέμεινε. “Είμαστε οι υπερασπιστές της νομοθετικής εξουσίας που δεν θα είναι ιμάντας μετάδοσης της βούλησης της εκτελεστικής εξουσίας. Την ψήφο των Γάλλων υπέκλεψε μια ανίερη συμμαχία. Θα συνεχίσουμε ενωμένοι προς την ίδια κατεύθυνση”.

Related posts

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Ο πρώην πρόεδρος Μποζιζέ καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη

admin

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία – Ιμάμογλου: “Νικήσαμε” το σύνθημα για την επανεκλογή του

admin

ΟΗΕ-Το Ισραήλ μπλοκάρει ακόμη περισσότερο από πριν τη βοήθεια τη Γάζα

admin

Μεσανατολικό: Ο Μακρόν θα μεταβεί στο Κατάρ για το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων

admin

Μ. Βρετανία: Προειδοποίηση ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρακάμψει τις κυρώσεις μέσω τρίτων χωρών

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούλιο, αλλά βελτιώθηκαν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

admin

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Πολύ υψηλή η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες

admin

Ουκρανία: Καταρρίφθηκαν δύο ρωσικοί πύραυλοι στην Οδησσό – Πέντε τραυματίες από τα συντρίμμια

admin

H Microsoft εγκαταλείπει τη θέση της στο Δ.Σ. της OpenΑΙ, φοβούμενη τις αντιμονοπωλιακές αρχές ΗΠΑ, Ευρώπης, Βρετανίας

admin