Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πιθανή η νίκη της ακροδεξιάς και ο σχηματισμός κυβέρνησης, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ανοικτά είναι όλα τα σενάρια για το μέλλον της Γαλλίας,  καθώς σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις που μετρούν τη δύναμη των κομμάτων στις κάλπες οι οποίες θα στηθούν δύο φορές, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, η ακροδεξιά του Εθνικού Συναγερμού μπορεί να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές και να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Δημοσκόπηση του περιοδικού Point που δημοσιοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, προέβλεψε  πως ο Εθνικός Συναγερμός θα έρθει πρώτος στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με ποσοστό 29,5% των ψήφων, σε μικρή απόσταση από έναν συνασπισμό αριστερών κομμάτων που αποκαλείται Λαϊκό Μέτωπο και συγκεντρώνει το 28,5%. Αντίθετα το κεντρώο στρατόπεδο του Μακρόν συγκεντρώνει το 18% και έρχεται καθαρά τρίτο.

Χαρακτηριστικό της νέας  προεκλογικής αναμέτρησης είναι η έντονη κινητικότητα που αναπτύσσεται σε όλα τα κόμματα πλην του κέντρου. 

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής με το νέο Λαϊκό Μέτωπο, τη σύμπραξη των κομμάτων της αριστεράς, κάτι που δεν είναι σύνηθες στη γαλλική πολιτική ζωή, όπου οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας είθισται να αποχωρούν από το πολιτικό προσκήνιο.

Αναταράξεις στα αριστερά

Ταυτόχρονα όμως η σύμπραξη των αριστερών κομμάτων ταλανίζεται από τα εσωτερικά προβλήματα μιας σημαντικής συνιστώσας της, της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο ηγέτης της οποίας Ζαν Λυκ Μελανσόν βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι προχώρησε σε κάθαρση των εσωκομματικών του αντιπάλων, αποκλείοντας από τα ψηφοδέλτια του κόμματος όλους όσοι κατά το παρελθόν είχαν έλθει σε πολιτική αντιπαράθεση μαζί του. Ορισμένοι εξ’ αυτών ήδη ανακοίνωσαν ότι θα κατέλθουν ως ανεξάρτητοι, ενώ πληθαίνουν οι φωνές στον χώρο της αριστεράς που καλούν τον Ζαν Λυκ Μελανσόν να ανακαλέσει την “κάθαρση”.

Και στα δεξιά

Στην πλευρά της δεξιάς πάλι, στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων η διάσπαση έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί. Η γαλλική δικαιοσύνη αποφάνθηκε χθες ότι προσωρινά τουλάχιστον η απόφαση του πολιτικού γραφείου του κόμματος να διαγράψει τον πρόεδρο του Eρίκ Σιοτί ήταν παράτυπη, ωστόσο είναι σαφές ότι η μεγάλη πλειονότητα των εκλεγμένων στελεχών του κόμματος δεν θα τον ακολουθήσει στην απόφαση του να συνεργαστεί με το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Ημέρα διαδηλώσεων

Τέλος, πολλές διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στο Παρίσι και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις κατά της ανόδου του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.

Η αστυνομία ανέφερε πως 350.000 άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σε πορείες και 21.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί αφότου συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν σε συλλαλητήρια κατά του αντιμεταναστευτικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Μαρίν Λεπέν πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Τουλάχιστον 150 πορείες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε όλη τη Γαλλία σε πόλεις όπως η Μασσαλία, η Τουλούζη, η Λιόν και η Λιλ.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Credit Agricole: Καλύτερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα β’ τριμήνου

admin

Στην αναστολή έκδοσης βίζας για Καναδούς υπηκόους προχωρά η Ινδία

admin

Ρωσία: Στο 15% το βασικό επιτόκιο με αύξηση 200 μ.β. – Πάνω από τις εκτιμήσεις

admin

Σουηδία: Πολιτική καταιγίδα μετά την αποκάλυψη ενός “εργοστασίου τρολ” της ακροδεξιάς

admin

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν με φόντο την Ουκρανία

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 12,7% κατέγραψε ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

admin

ΗΠΑ: Εταιρείες χημικών θα καταβάλλουν περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για να κλείσουν υποθέσεις μόλυνσης πόσιμου νερού

admin

Νετανιάχου: “Άκουσα από τους ομήρους για περιστατικά σεξουαλικής βίας εναντίον τους”

admin

Τηλεφωνική συνομιλία του Ρώσου ΥΦΥΠΕΞ Βερσίνιν και του Τούρκου ομολόγου για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας

admin