Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο Μακρόν κάλεσε τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:51

Το πρόβλημα δεν είναι ένα όνομα, είναι ποια πλειοψηφία μπορεί να υπάρξει στην Εθνοσυνέλευση και ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ερωτηθείς αν δέχεται την πρόταση των κομμάτων της Αριστεράς να διορίσει πρωθυπουργό τη Λουσί Καστέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως θα ήταν λάθος να θεωρηθεί ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς διαθέτει οποιασδήποτε μορφής πλειοψηφία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο υποψήφιός του δεν κατάφερε να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και επισήμανε ότι το κύριο συμπέρασμα που εξάγεται μετά τις βουλευτικές εκλογές είναι ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να εφαρμόσει αποκλειστικά και μόνο το δικό του πρόγραμμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, αφού σημείωσε πως η παρούσα κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της τουλάχιστον έως τα μέσα Αυγούστου, κάλεσε τα κόμματα της Γαλλίας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους πραγματοποιώντας τους συμβιβασμούς που είναι αναγκαίοι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε επίσης ότι το κόμμα του ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι κανένα κόμμα δεν κέρδισε, ενώ θεώρησε ότι οι νομοθετικές προτάσεις που παρουσίασαν πρόσφατα οι Ρεπουμπλικανοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Γάλλος πρόεδρος ερωτηθείς αν σε περίπτωση πολιτικού αδιεξόδου θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι οι Γάλλοι τον εμπιστεύτηκαν για δεύτερη φορά στην προεδρία της Δημοκρατίας και ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του.

Ως προς το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέες βουλευτικές εκλογές του χρόνου την άνοιξη, ο Μακρόν δήλωσε ότι αν οι πολιτικές δυνάμεις καταφέρουν να συγκροτήσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θέλουν τη σταθερότητα τότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει νέα διάλυση της Εθνοσυνέλευσης.

“Όλοι θα δούμε από το βράδυ της Παρασκευής (26/7) γιατί όλο αυτό άξιζε τον κόπο”, διαβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, την Τρίτη (23/7), κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο France 2, τρεις ημέρες πριν από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, για τους οποίους εκτίμησε ότι θα είναι “μοναδικοί”.

“Οι Αγώνες θα είναι μοναδικοί”

“Υπάρχει μια πρόκληση ασφαλείας και είναι μία αλήθεια για όλες τις πρωτεύουσες που φιλοξενούν και διοργανώνουν τους Αγώνες. Είναι αλήθεια λοιπόν και γι` αυτήν την Τελετή Έναρξης”, συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι “πρέπει να ενωθούμε. Η Γαλλία υποδέχεται τον κόσμο”.

Στο μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι μπορεί ο ίδιος να διαφωνεί βαθύτατα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά επισήμανε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι ευπρόσδεκτος να παρευρεθεί στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, εφόσον επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι “ισραηλινοί αθλητές” είναι “καλοδεχούμενοι” στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ενώ ήταν ξεκάθαρος: “Δεν παίζουμε πολιτική με τους Αγώνες”.

Η Αριστερά πρότεινε τη Λουσί Καστέ για πρωθυπουργό

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς ανακοίνωσε σήμερα ότι προτείνει τη Λουσί Καστέ, ένα μη πολιτικό πρόσωπο, για πρωθυπουργό της Γαλλίας.

Η Λουσί Καστέ είναι 37 ετών, οικονομολόγος, απόφοιτος της σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ), διευθύντρια οικονομικών υποθέσεων στον Δήμο του Παρισιού και συμμετέχει ενεργά σε οργανώσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου τομέα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων(AFP) και μεταδόθηκε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, η Λουσί Καστέ δήλωσε ότι επιθυμεί “την κατάργηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος” που αποφάσισε πριν τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές η γαλλική κυβέρνηση και ότι, αν οριστεί πρωθυπουργός, στόχος της θα είναι η ενίσχυση του γαλλικού δημόσιου τομέα καθώς και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της χώρας προς προοδευτικότερες κατευθύνσεις.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης της αγοραστικής ικανότητας των Γάλλων και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Η πρόταση των κομμάτων της αριστεράς δημοσιοποιήθηκε λίγη ώρα πριν την συνέντευξη που έχει προγραμματίσει να δώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε γαλλικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

-

Related posts

Ουκρανία: Κατέρριψε 22 ρωσικά drones από τα 25 τα οποία στάλθηκαν να πλήξουν την Οδησσό

admin

ΟΗΕ: Οι “εκατό ημέρες” του πολέμου στη Γάζα είναι “μια κηλίδα στην ανθρωπότητα”

admin

Στη Βρετανία περνούν το 2024 τα ηνία της δύναμης ταχείας αντίδρασης VJTF του ΝΑΤΟ

admin

Αντισημιτική επίθεση στη Βιέννη: Φωτιά και σβάστικες στο εβραϊκό νεκροταφείο

admin

Υπ. Ενέργειας Σαουδικής Αραβίας: Ο ΟΠΕΚ+ εργάζεται ενάντια στις “αβεβαιότητες” και το “συναίσθημα”

admin

Ισραηλινός στρατός: Τουλάχιστον 11 ένοπλοι σκοτώθηκαν στη Χαν Γιούνις στη Γάζα

admin

Φινλανδία-Σουηδία-Νορβηγία: Ξεκίνησε η ΝΑΤΟϊκή άσκηση Arctic Challenge

admin

Bloomberg: Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS

admin

Ζυρίχη και Σιγκαπούρη είναι οι πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο

admin