Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οι αυξήσεις φόρων θα πλήξουν μόνο 300 εταιρείες και τα πολύ πλούσια νοικοκυριά, δηλώνει ο Μπαρνιέ

Οι προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων για να τεθεί υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα πλήξουν περίπου 300 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ.

Η αύξηση θα είναι προσωρινή, για ένα ή δύο χρόνια, και θα περιοριστεί σε εταιρείες με ετήσια έσοδα 1 δισεκατομμύριο ευρώ ή περισσότερα, δήλωσε ο Μπαρνιέ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

“Ζητήσαμε από τις μεγαλύτερες εταιρείες να κάνουν μια εξαιρετική, προσωρινή προσπάθεια”, είπε. “Και νομίζω ότι μπορούν να δεχτούν αυτή την προσπάθεια”.

Ο Μπαρνιέ είπε ότι οι εισφορές για μεμονωμένους φορολογούμενους θα αυξηθούν μόνο για τους πλουσιότερους, τους οποίους όρισε ως ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα 500.000 ευρώ ή περισσότερο.

Τα σχόλια του νέου κεντροδεξιού πρωθυπουργού της Γαλλίας παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τις γενικές γραμμές ενός σχεδίου που η κυβέρνησή του κατέθεσε αυτή την εβδομάδα για περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων. Τα μέτρα θα χρειαστούν το επόμενο έτος για να περιοριστεί το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα. Ο προϋπολογισμός του 2025 θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στο κοινοβούλιο στις 10 Οκτωβρίου για συζήτηση και πιθανές τροποποιήσεις.

Η αύξηση του φόρου στους πλούσιους φορολογούμενους θα αποφέρει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δήλωσε ο Μ. Μπαρνιέ την Πέμπτη.

“Αυτή η προσπάθεια είναι δικαιολογημένη”, είπε. “Το ζητάω και δεν είμαι χαρούμενος γι’ αυτό. Προτιμώ να πάρω το ρίσκο να γίνω αντιδημοφιλής, αλλά δεν θέλω να είμαι ανεύθυνος. Έχω καθήκον ευθύνης απέναντι σε όσους μας ακούνε”.

Η αντίθεση στο σχέδιό του έχει ήδη αυξηθεί. Όμιλος αερομεταφορέων σημειώνει ότι οι υψηλότεροι φόροι στις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών – που αναφέρεται ότι εξετάζονται – θα ήταν καταστροφικοί. Το μεγαλύτερο επιχειρηματικό λόμπι της Γαλλίας, η Medef, κάλεσε το κράτος να δώσει προτεραιότητα στις περικοπές δαπανών.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Προϋπολογισμού Λοράν Σεν-Μαρτέν δήλωσε ότι οι προσωρινοί φόροι για να τεθεί υπό έλεγχο το έλλειμμα θα πλήξουν μόνο τα πιο πλούσια νοικοκυριά και τις μεγαλύτερες εταιρείες.

“Μιλάμε για το 0,3% των νοικοκυριών, το πλουσιότερο από τα πλουσιότερα — ένα νοικοκυριό χωρίς παιδιά που έχει εισόδημα περίπου 500.000 ευρώ ετησίως”, δήλωσε ο Saint-Martin σε ξεχωριστή συνέντευξη στο France 2. “Δεν θα υπάρξει γενικευμένη αύξηση του φόρου εισοδήματος”.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον περασμένο μήνα τον Μπαρνιέ, βετεράνο κεντροδεξιό πολιτικό, αφού προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων να μην κερδίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Την κυβέρνηση στηρίζει το κεντρώο φιλοπροεδρικό μπλοκ και οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί.

Πρέπει να περάσει έναν προϋπολογισμό έναντι της αντιπολίτευσης του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου, της μεγαλύτερης ομάδας στην Εθνοσυνέλευση, η οποία έχει υποσχεθεί πρόταση μορφής. Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει άμεσα μια τέτοια μομφή, γεγονός που δίνει στη Λεπέν σημαντική επιρροή επί της πολιτικής της κυβέρνησης.

Related posts

ΗΠΑ κατά Ισραήλ για τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο, συνεχίζουν όμως την παράδοση όπλων

admin

Βατικανό: “Η παρένθετη μητρότητα πρέπει να μετατραπεί σε οικουμενικό αδίκημα”, λέει η Αγία Έδρα

admin

Credit Suisse: Τα αρχεία της έρευνας για την κατάρρευσή της θα μείνουν μυστικά για 50 χρόνια

admin

Ρωσία: “Πράκτορας του εξωτερικού” η ρωσόφωνη έκδοση της γερμανικής BILD, σύμφωνα με το Κρεμλίνο

admin

Ιράκ: Οι ιρακινές αρχές απορρίπτουν τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στα κουρδικά εδάφη, επιζητούν λύση

admin

Επίθεση με drone στο Ιράκ: Νεκροί οι ηγέτες της Καταΐμπ Χεζμπολάχ

admin

Επικεφαλής ΔΟΑΕ: Αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος στη Ζαπορίζια

admin

Γάζα: Τα χρήματα των εύπορων Παλαιστινίων δεν έχουν καμία αξία

admin

Γερμανία: Πολιτικοί ζητούν κυρώσεις της ΕΕ και του Βερολίνου σε βάρος του Ιράν

admin