Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: “Φρένο” πάτησε η ανάπτυξη τον Απρίλιο, ελέω… κακοκαιρίας

Η οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου ανακόπηκε τον Απρίλιο (0%), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, εμποδίζοντας την έστω και ήπια ανάκαμψη από την περσινή ύφεση.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη στο 0%, μετά την επέκταση της οικονομίας κατά 0,4% τον Μάρτιο.

Η εικόνα ήταν ελαφρώς πιο φωτεινή σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αυξάνεται κατά 0,7% το τρίμηνο έως τον Απρίλιο.

Η παραγωγή στο πεδίο των κατασκευών μειώθηκε κατά 1,4%, στην τρίτη συνεχόμενη πτώση της, ενώ η συνολική μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,9%. Η ανάπτυξη συνεχίστηκε στον ισχυρό τομέα υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος επεκτάθηκε κατά 0,2%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ήδη σημειώσει μέτρια ανάπτυξη σε κάθε έναν από τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, οδηγώντας σε έξοδο από μια ρηχή ύφεση το α΄ τρίμηνο του έτους.

Η Lindsay James, στέλεχος της Quilter Investors, απέδωσε την επιβράδυνση του Απριλίου στην κακοκαιρία.

“Η επίμονη βροχή έχει κρατήσει τους καταναλωτές από το να ξοδέψουν και προκάλεσε αναστολή της οικονομικής ανάπτυξης για τον μήνα”, σημείωσε σε γραπτό της σημείωμα.

“Ενώ ο καιρός έχει ευτυχώς βελτιωθεί, πιθανότατα ενισχύοντας τα στοιχεία για τον Μάιο, το β΄ τρίμηνο ξεκίνησε με αργό ρυθμό και έχει πολύ δρόμο εάν θέλει να ανταποκριθεί στην ανάπτυξη 0,6% που παρατηρήθηκε το α’ τρίμηνο”.

Η τριμηνιαία ανάπτυξη που αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα είχε τροφοδοτήσει τα στοιχήματα για την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (Bank of England) τον Ιούνιο, ωστόσο οι προσδοκίες της αγοράς έχουν μετατοπιστεί σημαντικά από τότε.

Η BoE συνεδριάζει για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα της νομισματικής της πολιτικής στις 20 Ιουνίου. Οι traders βλέπουν ελάχιστες πιθανότητες για ανακοίνωση μείωσης επιτοκίων αυτόν τον μήνα, κοιτώντας πλέον προς τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία για την απασχόληση που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν ότι η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε απροσδόκητα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών, ενώ η αύξηση των μισθών έφτασε σε  ένα -υψηλότερο από το αναμενόμενο- 6%.

Related posts

Ιταλία: Κινητοποιήσεις αγροτών, αλλά χωρίς προβλήματα για την κίνηση στις οδικές αρτηρίες

admin

Ρωσία: Στους 26 οι νεκροί μετά τον ουκρανικό βομβαρδισμό στο Λισιτσάνσκ

admin

FT: Η Barclays προειδοποιεί το πρώην προσωπικό της για τη λαθροθηρία των υπαλλήλων της

admin

Το Κρεμλίνο εκφράζει την “ικανοποίησή” του για τη νίκη του κόμματος του Σέρβου προέδρου Βούτσιτς

admin

Δικαστικό “χαστούκι” στη Gazprom: Οφείλει στην Uniper αποζημίωση άνω των 13 δισ. ευρώ – Ανοδικά το φυσικό αέριο

admin

Η σημερινή συνάντηση κορυφής Μπάιντεν- Σι έχει στόχο να διατηρήσει τη διμερή αντιπαλότητα υπό έλεγχο

admin

Κίνα: Δεκατρείς μαθητές έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά στον κοιτώνα του σχολείου τους

admin

Ρωσία: Ο πρεσβευτής της Γαλλίας εκλήθη για τις “απαράδεκτες” δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος ΥΠΕΞ

admin

H Roche εξαγοράζει την Telavant Holdings έναντι 7,1 δισ. δολαρίων

admin