Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βολές διαρκείας πριν από τα όργανα

Η άφιξη του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ στην Αθήνα συμπίπτει με μια συντεταγμένη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι που σηκώθηκαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα, με σημεία-σταθμούς το κλείσιμο της καθημερινής «Αυγής», την ανταρσία των «87» και την ανάρτηση του προέδρου του κόμματος που αφορούσε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Κασσελάκης στις δημόσιες παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών δεν ασχολήθηκε άλλο με την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προτίμησε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών ή να καλέσει σε συστράτευση τις προοδευτικές δυνάμεις με αφορμή τις δικαστικές αποφάσεις για το ναυάγιο της Πύλου. Η συζήτηση που θα γίνει, πάντως, τις επόμενες ημέρες μέσα στο κόμμα δεν θα είναι και η πλέον εύκολη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας (της πρώτης μετά το επεισοδιακό συνέδριο του Ιανουαρίου) και της Κεντρικής Επιτροπής.

Προσπάθειες

να πέσουν οι τόνοι

Πιο μετριοπαθή στελέχη κοντά στον Κασσελάκη έκαναν εμφανή προσπάθεια να χαλαρώσουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. «Να στηριχθεί ο πρόεδρος του κόμματος, να συζητήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η δομή και η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και να πάμε όλοι μαζί», επεσήμανε το μέλος της ΚΕ και του Εκτελεστικού Γραφείου, Γιάννης Μπουρνούς (Παραπολιτικά fm), σχολιάζοντας πως η κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στη σημερινή και την προηγούμενη ηγεσία «δεν είναι ρήξη». Ερωτώμενος για το περιεχόμενο της ανάρτησης Κασσελάκη που αφορούσε τον Τσίπρα, ο βουλευτής Πέτρος Παππάς τόνισε πως «πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια από όλους», λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο Κασσελάκης έθεσε «τον τέως πρόεδρο προ των ευθυνών του», καλώντας να «τελειώνει η ιστορία με τις φράξιες, με αυτή τη νόσο της διχόνοιας που πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά».

Σκληρή γλώσσα

από στελέχη των «87»

Στελέχη που υπέγραψαν το κείμενο των «87» που σήκωσε τη σκόνη για την ανάγκη πιο συλλογικών αποφάσεων, επεσήμαιναν χθες πως δεν έθεσαν οι ίδιοι θέμα ηγεσίας του κόμματος – και αυτή η διάθεση αναμένεται να φανεί και στις επικείμενες συνεδριάσεις των οργάνων. Η γλώσσα, πάντως, παραμένει σκληρή, καθώς φαίνεται πως δεν θα κάνουν πίσω στα ζητήματα οργάνωσης και διαχείρισης εκ μέρους της ηγεσίας: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει προφανώς καμία σύγκρουση στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν συγκρούσεις», ανέφερε η Ολγα Γεροβασίλη (Σκάι), τονίζοντας πως «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να τίθενται τεχνητά διλήμματα όπως αυτό που έθεσε ο κ. Κασσελάκης “ή δεν θα μιλάτε ή είστε υπονομευτές”». Στον ίδιο τόνο ήταν και η παρέμβαση της Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία ξεκαθάρισε πως οι 87 υπογράφοντες δεν είχαν σκοπό να θέσουν θέμα ηγεσίας, αλλά λειτουργίας του κόμματος: «Νομίζω πως η εικόνα που έχει επιδείξει δεν ήταν η πλέον ώριμη και ψύχραιμη. Δεν ήταν μια στάση που μας βοηθά να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα ή να εγγυηθεί την ενότητα», ανέφερε (Action 24) για την ανάρτηση Κασσελάκη. «Αν η ηγεσία του κόμματος δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός κόμματος είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες, τότε το πρόβλημα παραμένει στην ηγεσία».

Οι υπόνοιες

για μαύρο χρήμα

Το ζήτημα που σε κάθε περίπτωση θα τεθεί υπό συζήτηση της επόμενες ημέρες σε επίπεδο οργάνων είναι η οικονομική κατάσταση του κόμματος – ώστε να αποσαφηνιστούν εκ μέρους του Κασσελάκη οι υπόνοιες για μαύρο χρήμα, αλλά και να γίνει σαφής προς όλους η ανάγκη που έχει σήμερα το κόμμα για οικονομική ενίσχυση. Η σπίθα που «άνοιξε» τη σύγκρουση μεταξύ Κασσελάκη και Τσίπρα, άλλωστε, ήταν η διαρροή πως ο δεύτερος αγνόησε την έκκληση για χρηματική ενίσχυση για την «Αυγή», που προκάλεσε και την αντίδραση του περιβάλλοντός του. Στα χαρτιά του Κασσελάκη, πάντως, δεν αποκλείεται πως βρίσκεται ακόμα η πιθανότητα προσφυγής σε εταιρεία του εξωτερικού, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα οικονομικά δεδομένα του κόμματος.

Related posts

Η Ευρώπη γυρνάει την… πλάτη στον Ερντογάν: Τι θα πει σήμερα ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο της Πράγας

admin

Αναβλήθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη – Ο λόγος

admin

Τουρκικές υπερπτήσεις βορειοδυτικά της Κάσου

admin

Το παρασκήνιο μιας υπογραφής

admin

Νέα «βόμβα» στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε από την ευρωομάδα ο Κούλογλου

admin

Ο πρωθυπουργός επισπεύδει το νομοσχέδιο για τα γάμο ομοφύλων για να «ελέγξει την ατζέντα»

admin

Πτώση Καναντέρ: Συγκίνηση στην τιμητική τελετή για τους πιλότους στο υπ. Εθνικής Αμυνας

admin

Με 6 βουλευτές έμειναν οι Σπαρτιάτες – Αποχώρησε από την ΚΟ ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης

admin

Κασσελάκης για Καραμανλή: «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» – Γίγαντες στη συγκάλυψη, νάνοι στη συναίσθηση

admin