Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βιετνάμ: Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Τρονγκ απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών

Ο ηγέτης του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ, Νγκουγέν Φου Τρονγκ, απεβίωσε σήμερα, αφού παρέμεινε στο πιο ισχυρό αξίωμα στη χώρα για 13 χρόνια. Ήταν 80 ετών.

Πέθανε νωρίς σήμερα το απόγευμα “λόγω μεγάλης ηλικίας και σοβαρής ασθένειας”, ανέφερε το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το είδος της ασθένειας.

Η ανακοίνωση επικαλείτο πληροφορίες από την ιατρική ομάδα του Τρονγκ, λέγοντας πως πέθανε “έπειτα από μια περίοδο ασθένειας, παρά την ολόψυχη φροντίδα που έλαβε από το Κόμμα, το Κράτος, ένα σύνολο καθηγητών, γιατρών, διακεκριμένων ιατρικών ειδικών”.

Ο πρόεδρος του Βιετνάμ, Το Λαμ, ανέλαβε τα καθήκοντα του Τρονγκ χθες, Πέμπτη, όταν το κόμμα ανακοίνωσε πως ο ηλικιωμένος ηγέτης χρειάστηκε να εστιάσει σε ιατρική θεραπεία.

Το κόμμα θα πρέπει να αποφασίσει αν ο Λαμ θα συνεχίσει ασκώντας χρέη γενικού γραμματέα του κόμματος μέχρι να λήξει η τρέχουσα θητεία στη θέση αυτή μετά το επόμενο Συνέδριο το 2026, ή αν θα εκλέξει νωρίτερα έναν νέο υποψήφιο από τις τάξεις του.

Αν και επίσημα το Βιετνάμ δεν έχει κάποιον ανώτατο ηγέτη, ο Τρονγκ ήταν ως γενικός γραμματέας του κόμματος η πιο ισχυρή προσωπικότητα στην κομμουνιστική χώρα και βρισκόταν στη θέση αυτή από το 2011.

Το 2021 ο Τρονγκ εξασφάλισε τρίτη θητεία έπειτα από την αναίρεση απόφασης που περιόριζε σε δύο τις θητείες του επικεφαλής του κόμματος, καταδεικνύοντας την ισχύ και το ισχυρό πολιτικό βάρος του σε ένα κόμμα που κυβερνά το Βιετνάμ για σχεδόν μισό αιώνα.

Όμως τους τελευταίους μήνες, εμφανιζόταν αδύναμος σε δημόσιες εκδηλώσεις και είχε απουσιάσει από αρκετές συναντήσεις ανώτατου επιπέδου.

Ο Τρονγκ σπούδασε στη Σοβιετικη Ένωση και θεωρείτο ιδεολόγος μαρξιστής-λενινιστής. Το 2017 εξαπέλυσε αυτό που πολλοί είδαν ως μια κινεζικού τύπου καταστολή της διαφθοράς, γνωστή ως “φλεγόμενος κλίβανος”, στο πλαίσιο της οποίας εκατοντάδες αξιωματούχοι ερευνήθηκαν για διαφθορά και πολλοί αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, περιλαμβανομένων υπουργών, ενός προέδρου της Βουλής και δύο προέδρων.

Ο Λαμ, πρώην επικεφαλής της ισχυρής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, είχε κρίσιμο ρόλο και είχε επωφεληθεί σημαντικά από την εκστρατεία αυτή και εξελέγη πρόεδρος τον Μάιο μετά την παραίτηση του προκατόχου του εν μέσω κατηγοριών για ακαθόριστα αδικήματα.

-

Related posts

Στις ΗΠΑ ο Σουηδός πρωθυπουργός Κρίστερσον ενόψει της ένταξης στο ΝΑΤΟ

admin

Ράλι για τη μετοχή της Coinbase μετά την επιστροφή στα κέρδη στο δ’ τρίμηνο

admin

Ερντογάν: Δε θα αφήσουμε μόνα τους τα αδέρφια μας στη Γάζα

admin

Ρωσία: Ουκρανικά drones έπληξαν διυλιστήρια πετρελαίου της Rosneft

admin

Ματαρέλα: Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην κουλτούρα της ειρήνης

admin

“Βουτιά” έως και 25% για την GameStop

admin

Γεωργία: Η πρόεδρος προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να ακυρωθεί ο νόμος περί “ξένης επιρροής”

admin

“ΥΠΕΞ” ψευδοκράτους: “Τουρκικό νησί” η Κύπρος, μεγαλόψυχο όμως το τουρκικό έθνος

admin

Ισπανία: Τρεις νεκροί και ισάριθμοι αγνοούμενοι από τις καταρρακτώδεις βροχές

admin