Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αυτοανακηρύσσεται “νικητής” στις προεδρικές εκλογές με 51,2%, παρά τα exit poll

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη στο αξίωμα για τρίτη συναπτή θητεία, εξασφαλίζοντας πάνω από το 51% των ψήφων, ανακοίνωσε το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE, η εφορευτική επιτροπή) λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), παρότι δημοσκοπήσεις εξόδου υπεδείκνυαν πως ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια όδευε σε νίκη.

Με το 80% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο κ. Μαδούρο εξασφάλιζε το 51,20% των ψήφων και ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια περί το 44%, διευκρίνισε το CNE.

Νωρίτερα, η αντιπολίτευση διαβεβαίωνε απεναντίας πως έχει κάθε λόγο να “γιορτάσει” το αποτέλεσμα, ενώ κάλεσε υποστηρικτές της να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα, για να εγγυηθούν την διαφάνεια και την αξιοπιστία της καταμέτρησης.

“Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να κρυφτούν. Η χώρα επέλεξε ειρηνικά την αλλαγή”, διαβεβαίωνε ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια μέσω X περί τις 23:00 (τοπική ώρα), προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Από την πλευρά της, η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, αξίωσε οι ένοπλες δυνάμεις να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών.

“Μήνυμα στον στρατό. Ο λαός της Βενεζουέλας μίλησε: δεν θέλει τον Μαδούρο”, υποστήριξε νωρίτερα, επίσης μέσω X. “Είναι ώρα να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Έχετε μια ευκαιρία, κι είναι τώρα”.

Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε να γίνει “δίκαιη και διαφανής καταμέτρηση”, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν να ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα αποτελέσματα, εν είδει εγγυήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ “επαινεί τον λαό της Βενεζουέλας για τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τις βαθιές ανησυχίες για τη διαδικασία”, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. “Τώρα που η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, έχει ζωτική σημασία κάθε ψήφος να καταμετρηθεί δίκαια και με διαφάνεια”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αντιπολίτευση: “Νικήσαμε”

Ο επικεφαλής της εκστρατείας της συμπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο Χόρχε Ροδρίγκες, άφησε να εννοηθεί χθες Κυριακή το βράδυ (σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εξασφάλισε νέα θητεία, αν και επισήμανε πως δεν έχει το δικαίωμα να αποκαλύψει ποσοστά, ενώ η αντιπολίτευση απεναντίας άφησε να εννοηθεί πως επικράτησε εκείνη, λίγη ώρα νωρίτερα.

“Δεν μπορούμε να δώσουμε στη δημοσιότητα αποτελέσματα, αλλά μπορείτε να δείτε τα πρόσωπά μας”, είπε χαμογελώντας πλατιά ο κ. Ροδρίγκες, ο οποίος είναι επίσης ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έχοντας στο πλάι του την αντιπρόεδρο Ντέλσι Ροδρίγκες και τον πρώην αντιπρόεδρο Διοσντάδο Καμπέγιο, που συχνά χαρακτηρίζεται δεύτερος τη τάξει στο Καράκας.

Όλοι χαμογελούσαν, ενώ ο κ. Ροδρίγκες συνέχισε να υπαινίσσεται τη νίκη του κ. Μαδούρο.

“Ο λαός μίλησε, κι η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή”, σημείωσε.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, η αντιπολίτευση υπαινίχθηκε επίσης —αποφεύγοντας ομοίως να δώσει αριθμούς— πως επικράτησε, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα και να επαγρυπνούν. Ο υποψήφιός της Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια δήλωσε “παραπάνω από ικανοποιημένος” από το αποτέλεσμα.

Η εθνική εκλογική επιτροπή (CNE) είναι η μόνη που έχει τη δικαιοδοσία να δημοσιοποιήσει αποτελέσματα. Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα έκλεισαν μετά τις 18:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας), η καταμέτρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από εκείνη τη στιγμή και η χώρα περιμένει ανυπόμονα τα αποτελέσματα των εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν σε ατμόσφαιρα έντασης.

“Καθαρό” αποτελέσμα ζητούν 8 λατινοαμερικανικές χώρες

Οκτώ λατινοαμερικάνικες κυβερνήσεις χαρακτήρισαν “απολύτως αναγκαίο” ο σεβασμός του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα να είναι “εγγυημένος”, με κοινή ανακοίνωσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Κυριακή.

“Εκτιμάμε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξουν εγγυήσεις πως τα εκλογικά αποτελέσματα θα σέβονται απόλυτα τη λαϊκή βούληση που εκφράστηκε από τους ψηφοφόρους της Βενεζουέλας στις κάλπες” ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών οκτώ χωρών (Αργεντινή, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουρουγουάη).

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε από το παναμαϊκό υπουργείο Εξωτερικών μέσω X, αναφέρει πως οι εγγυήσεις στις οποίες αναφέρονται είναι η “διαφανής καταμέτρηση των ψήφων” καθώς και “η επαλήθευση και ο έλεγχος” από όλους τους υποψηφίους, τους “παρατηρητές” και τους “αντιπροσώπους”.

Το Καράκας αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο —ή την απέκλεισε την τελευταία στιγμή— σε πολλούς ξένους παρατηρητές, ανάμεσά τους τέσσερις πρώην προέδρους χωρών της Λατινικής Αμερικής, το αεροσκάφος των οποίων δεν αναχώρησε ποτέ από τον Παναμά για το Καράκας όπως προγραμματιζόταν την Παρασκευή, ενώ απέσυρε την πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει ομάδα παρατηρητών.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αναφέρθηκε σε επαπειλούμενο “λουτρό αίματος σε αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο που μπορεί να προκαλέσουν οι φασίστες”.

Related posts

Τυνησία: Ο πρόεδρος αποπέμπει υπουργό μετά τον θάνατο δεκάδων προσκυνητών στο Χατζ στη Σ. Αραβία

admin

Ολλανδία: Ο Ρούτε είδε τον Βασιλιά για τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης

admin

Σλοβακία: Ξεκίνησε η δίκη του κεντρικού τραπεζίτη Κάζιμιρ για δωροδοκία

admin

Τουλάχιστον επτά νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε πολυκατοικία στην ανατολική Ουκρανία

admin

Ο Σοϊγκού χαρακτήρισε σήμερα τη Βόρεια Κορέα “σημαντικό εταίρο” για τη Μόσχα

admin

Η Άγκυρα συνεχίζει το εμπόριο με το Ισραήλ – Αντιπολίτευση: Στέλνετε προσευχές στη Γάζα, αλλά πλοία στο Ισραήλ

admin

WikiLeaks: Απών από τη δίκη του ο Ασάνζ για λόγους υγείας

admin

Ρωσική FSB: “Αποτρέψαμε νέα τρομοκρατική επίθεση στη Σταυρούπολη” – Τρεις συλλήψεις

admin

Ρωσία: Ουκρανικό drone συνετρίβη στο κτίριο του δημαρχείου της πόλης Μπέλγκοροντ

admin