Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαθαίνει το χάσμα Κασσελάκη – Τσίπρα

Η σύγκρουση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, από τα μεσάνυκτα του Σαββάτου, δεν μοιάζει πια με ακήρυχτο εμφύλιο: η ανάρτηση του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ζητάει από τον προκάτοχό του «να έρθει να αναλάβει», αλλιώς να σταματήσει «τα παιχνίδια», κηρύσσει μια νέα περίοδο στα εσωκομματικά πράγματα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η διατύπωση ήρθε ύστερα από αλλαγές – το πρώτο μεταμεσονύκτιο σχόλιο του Κασσελάκη έκανε λόγο για υπονόμευση της σημερινής ηγεσίας από την προηγούμενη, αλλά «κατέβηκε» από τους σχετικούς λογαριασμούς αμέσως, για να αντικατασταθεί λίγο αργότερα από μια πιο ήπια φράση. Στην πραγματικότητα, ο Στέφανος Κασσελάκης υπονόησε διαδικασία εκλογής στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του ίδιου και του Τσίπρα, θέτοντας ένα ξεκάθαρο αντιθετικό πλαίσιο ανάμεσά τους.

Οι τόνοι που σήκωσε ο Κασσελάκης, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στις ΗΠΑ, δημιουργούν και ένα τεταμένο κλίμα εν αναμονή της συνεδρίασης των οργάνων: «Αλέξη, γνωρίζεις τον σεβασμό που είχα για σένα από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε για να ρευστοποιηθεί σε ένα κεντρώο σχήμα με συμφωνίες κορυφής έξω από την κοινωνία» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι εκ των «87» που υπέγραψαν το κείμενο – ανταρσία και πιέζουν για πιο συμμετοχικές διαδικασίες θεωρούνται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό. Είχε προηγηθεί το σχόλιο από το περιβάλλον Τσίπρα, με αφορμή διαρροές από την Κουμουνδούρου για μη ανταπόκρισή του σε σχέση με την έκκληση οικονομικής ενίσχυσης για την «Αυγή», περί «χυδαιότητας» – αυτή, όλα δείχνουν, ήταν η αφορμή για την αντίδραση του Κασσελάκη. Μετά την ανάρτηση που είχε στόχο τον Τσίπρα (και έπειτα από την οποία, λένε στην Κουμουνδούρου, δεν αναμένεται να δοθεί συνέχεια), ένας εκ των «87», ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σχολίασε πως η ανάρτηση του προέδρου είναι «προσβολή για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ». Από την άλλη, ο πρώην συνεργάτης του Τσίπρα και νυν εσωκομματικός υποστηρικτής του Κασσελάκη, Χάρης Καρανίκας, έριξε τα βέλη του προς τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας πως «η ανανέωση δεν είναι επετηρίδα. Ή θα στηρίξεις Κασσελάκη ή θα καταλήξεις ομαδάρχης ομάδας κολάκων».

Πιο συλλογικά

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Καμία πλευρά δεν φαίνεται να έχει διάθεση να σηκώσει περισσότερο τους τόνους, ειδικά όσον αφορά το θέμα προσφυγής στη βάση, σε μια πιθανή μονομαχία Κασσελάκη – Τσίπρα – ειδικά από τη στιγμή που τέτοια πρόθεση εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού δεν διαφαίνεται: δεν είναι στόχος των «87», λένε πηγές εκ των υπογραφόντων, να υπάρξει αλλαγή ηγεσίας, αλλά η σημερινή ηγεσία να λειτουργεί πιο συλλογικά. Και παρά τα όσα ψιθυρίζονται για πιθανή παρέμβαση Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή, κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί.

«Είναι μια απόφαση για την οποία δεν μετανιώνω» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας για την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ως κεντρικός ομιλητής σε τελετή αποφοίτων τουρκικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη, σχολιάζοντας όμως και μια φράση που θα μπορούσε να έχει αναφορά στα συριζαϊκά εσωκομματικά:

«”Αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία” είπε κάποτε ο Αβραάμ Λίνκολν» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «η εμπιστοσύνη απαιτεί χρόνο για να οικοδομηθεί, αλλά μπορεί να χαθεί μέσα σε μια στιγμή» και πως «δεν γίνεται να κερδηθεί με μερικές θεαματικές χειρονομίες».

Related posts

Αδ. Γεωργιάδης: Τμήμα της ελληνικής ιστορίας ο τέως βασιλιάς

admin

Οι κάλπες στήνονται 21 Μαΐου: Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ

admin

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν

admin

Νοσοκομείο Παπανικολάου: Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην πνευμονολογική κλινική

admin

Μήπως τα κάναμε ολίγον θάλασσα;

admin

Απαισιόδοξοι και οργισμένοι – Λαός των άκρων οι Ελληνες

admin

ΚΚΕ για επιστολική ψήφο: Η ΝΔ θέτει σε κίνδυνο τη μυστικότητα και το αδιάβλητο των εκλογών

admin

Η διαρροή των emails, η έφεση και η «δικαίωση»

admin

Τουσκ για Μητσοτάκη: «Έχουμε εγγύτητα απόψεων και νοοτροπιών, βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον»

admin