Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βαθαίνει το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία

Βαθαίνει το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία, καθώς οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν θα συμμετάσχουν σε νέες συνομιλίες με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τους ηγέτες τους μάλιστα να καλούν τους υποστηρικτές τους να προβούν σε ειρηνικές κινήσεις διαμαρτυρίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκλεισε εχθές την πόρτα σε μια πιθανή αριστερή κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτή θα δεχόταν αμέσως πρόταση μομφής από τα άλλα κόμματα και αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τη “θεσμική σταθερότητα”, ζητώντας ταυτόχρονα από τους ηγέτες των κομμάτων να προσέλθουν σήμερα σε έναν νέο γύρο μαραθώνιων συνομιλιών για την εύρεση του νέου πρωθυπουργού της χώρας. 

Μετά την εξέλιξη αυτή ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να βρίσκεται και πάλι στο μηδέν, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο το πολιτικό αδιέξοδο στην Εθνοσυνέλευση εντείνεται αφού τα τρία σχεδόν ισοδύναμα πολιτικά “στρατόπεδα” -η αριστερά, το κεντρώο μπλοκ του Μακρόν και η ακροδεξιά- έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού.

Η “πόρτα” Μακρόν στην αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που απαρτίζουν η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και το ευρωσκεπτικιστικό αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της “συμμαχίας.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση της επικεφαλής των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ στο γαλλικό ραδιόφωνο ότι “Μας κλέβουν αυτές τις εκλογές”. Η ηγέτης των Πρασίνων εξαπέλυσε βολές και κατά του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. “Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε αυτές τις εικονικές διαβουλεύσεις με έναν πρόεδρο που δεν ακούει ούτως ή άλλως… και έχει εμμονή να διατηρήσει τον έλεγχο. Δεν ψάχνει για λύση, προσπαθεί να την εμποδίσει”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Τοντελιέ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ, ο οποίος τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ότι δεν θα εμπλακεί σε αυτό που χαρακτήρισε “παρωδία της δημοκρατίας” τώρα που η προοπτική μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των αριστερών είναι εκτός συζήτησης.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γαλλία το καλοκαίρι, και ως εκ τούτου οι ηγέτες των κομμάτων της “συμμαχίας” διεκδικούν τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.

Οι ελπίδες τους να κυβερνήσουν, ωστόσο, έσβησαν μετά από εβδομάδες εσωτερικών διαμαχών και παζαριών στις οποίες οι πολιτικοί αντίπαλοι ξεκαθάρισαν ότι θα αντιτίθεντο σε οποιαδήποτε αριστερή κυβέρνηση εκτός και αν διακόψει τους δεσμούς της με την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) και τον αρχηγό της Ζαν Λυκ Μελανσόν.

“Το πρόβλημά τους δεν είναι μόνο η Άνυπότακτη “Γαλλία(LFI), είναι η αριστερά”, δήλωσε ο Φορ. “Δεν μπορούν να δεχτούν ένα εκλογικό αποτέλεσμα στο οποίο δεν αναδεικνύονται νικητές”.

Related posts

Ζελένσκι: Θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ μόνο μετά τη νίκη μας στον πόλεμο

admin

Η Μόσχα είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε ενέργεια που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και σε εκεχειρία στη Γάζα

admin

Νόμπελ Ιατρικής: Η Κ. Κάρικο και ο Ντ. Βάισμαν βραβεύονται για τις εργασίες τους σχετικά με την τεχνολογία RNA

admin

Ισραήλ: Υπό πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση, από τις οικογένειες των ομήρων που έφτασαν στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας απαντήσεις

admin

Ερντογάν: “Θα συζητήσω με τον Πούτιν την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά”

admin

Ο κολοσσός AbbVie εξαγοράζει τη φαρμακευτική εταιρεία Cerevel – Στα 8,7 δισ. δολ. το τίμημα

admin

Ουκρανία: Το Κίεβο δεν είχε καμία σχέση με το επεισόδιο στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

admin

Πολωνία: Θα διατηρήσει το βέτο επί του συμφώνου μετανάστευσης του μπλοκ

admin

Επικεφαλής Χαμάς: “Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Γάζα”

admin