Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματα η «φορολογική ελευθερία» για όσους ρυθμίζουν οφειλές στους Δήμους

Μια κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας ή ένα απλήρωτο τέλος στον δήμο μπορεί να μπλοκάρει την έκδοση της

φορολογικής ενημερότητας

με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να προχωρήσουν στη μεταβίβαση ενός ακινήτου ή να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο. Και αυτο δεν είναι το μόνο πρόβλημα, Ακόμα και όταν τα χρέη εξοφλούνται ή μπαίνουν σε ρύθμιση η εφορία δεν ενημερώνεται αυτόματα για να άρει άμεσα τη δέσμευση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ώστε να μπορεί ο φορολογούμενος να διεκπεραιώσει απρόσκοπτα την πώληση ακινήτου ή την είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο.


Όμως, μέσα στο προσεχές διάστημα, ενεργοποιείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των δήμων και της ΑΑΔΕ ώστε η δέσμευση ή η άρση δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας να γίνεται άμεσα και ψηφιακά. Με τη νέα υπηρεσία οι φορολογικές αρχές θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για φορολογούμενους που έχουν κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς στο Δήμο. Σε περιπτώσεις οφειλών που δεν έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί σε δόσεις οι δήμοι θα μπορούν να ενεργοποιούν γρηγορότερα τα αναγκαστικά μέτρα εισπράξεις, δηλαδή κατασχέσεις:





• Τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων με εξαίρεση έναν και μοναδικό λογαριασμό, για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ.


• Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια κ.ά. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.





• Ακινήτων, ακόμα και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, καθώς και αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ


Οι πολίτες, πολλές φορές, δε γνωρίζουν η έχουν ξεχάσει την ύπαρξη χρεών προς τους δημους. Γιατί μπορεί π.χ. οι κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας να περνάνε στην εφορία, όμως δεν εμφανίζονται στην προσωποποιημένη πληροφόρησή στη

ιστοσελίδα MyAΑΔΕ

. Στο Taxinet εμφανίζονται μόνο οι οφειλές που αφορούν άμεσα την εφορία και όχι αυτά που εισπράττονται υπέρ τρίτων.





Τι συμβαίνει πρακτικά; Οι πολίτες που προσπαθούν να κάνουν μεταβίβαση ή να εισπράξουν χρήματα από το Δημόσιο ανακαλύπτουν ότι υπάρχει κάποιο ανοιχτό χρέος και γι’ αυτό δεν μπορούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα. Αναγκαστικά, πρέπει να στηθούν στον γκισέ της εφορίας για να βρουν τι χρωστάνε. Και εκεί ανακαλύπτουν ότι έχουν απλήρωτα χρέη προς τους δήμους και ότι αυτά έχουν αβγατίσει, εν αγνοία τους, με τα χρόνια. Οι προσαυξήσεις μάλιστα –όπως στην περίπτωση του λεγόμενου ΤΑΠ– φτάνουν μέχρι και 200% της αρχικής οφειλής ενώ οι ξεχασμένες κλήσεις μπορούν να φτάσουν ακόμα υψηλότερα.






Ειδήσεις σήμερα:





Αθήνα, 1936: Ο «Δράκος της Καλογρέζας» που βιάζε, βασάνιζε και σκότωνε μικρά παιδιά





Υπερβολές μετά τα νέα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας: Ξεριζώνουν με μπουλντόζες ακόμα και ό,τι δεν χρειάζεται





Τσιμουδιά για την αδήλωτη εταιρεία του στις ΗΠΑ από Κασσελάκη, επίθεση στο Πρώτο Θέμα για τη… γεωγραφική θέση της βίλας του!

Related posts

Ενισχύεται το επίδομα των €2.000 για κάθε γέννηση – Τι θα περιλαμβάνουν τα μέτρα στήριξης των νεών οικογενειών

admin

Ευρωβαρόμετρο: Οι Έλληνες ανησυχούν περισσότερο από όλους του ευρωπαίους για το υψηλό κόστος ζωής

admin

Χρηματιστήρια: «Ράλι» με φόντο την Ουκρανία – Πτώση 6% για το πετρέλαιο

admin

Οι πιο καλοπληρωμένοι στον κόσμο δεν είναι… και οι πιο έξυπνοι

admin

ΡΑΑΕΥ: Οι τρεις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος από 1η Ιανουαρίου

admin

Αναστολές συμβάσεων: Από τις 8 Δεκεμβρίου οι νέες δηλώσεις – Πώς θα υπολογιστούν οι αποζημιώσεις του Δεκεμβρίου

admin

Τριετίες – Γεωργιάδης: 1,2 εκατ. εργαζόμενοι θα πάρουν αύξηση στην επόμενη τριετία

admin

Βουλή: Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίσθηκαν το ελάχιστο επίπεδο φορολόγησης των πολυεθνικών και των μεγάλων ομίλων και η Golden Visa

admin

Telegraph: Πάτμος και Αθήνα στις καλύτερες κρουαζιέρες του κόσμου για το 2022

admin