Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αριστερός εμφύλιος για το πόθεν έσχες Κασσελάκη

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες της Κυριακής, η συζήτηση για το πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη δεν κυριαρχεί μόνο στην αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εντός του αριστερού στρατοπέδου: οι υπόνοιες που άφησε ο Θανάσης Οικονόμου για γκρίζα σημεία στη διαχείριση του ελέγχου τού πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα έχουν προκαλέσει έναν αριστερό εμφύλιο – με τη Νέα Αριστερά και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να απαντούν σε σκληρό τόνο στους υπαινιγμούς του συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη.

Καλεσμένος σε τηλεοπτικό πλατό (Action 24), ο Οικονόμου άφησε υπονοούμενα για τους συμμετέχοντες εκ του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Πόθεν Εσχες Γιώργο Βαρεμένο και Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Μα η κυρία που λέτε απολογείται γιατί διόρισε την κόρη της. Τι ακριβώς μου λέτε; Αυτό έγινε. Την κόρη της και για αυτό δεν έβαλε την επόμενη φορά υποψήφια», ανέφερε για την πρώην υπουργό του κόμματός του – τόσο εκείνη όσο και ο Βαρεμένος έχουν πλέον αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη Νέα Αριστερά. Ο Οικονόμου δεν σταμάτησε εκεί, μιλώντας για «σκιές στους ελέγχους» που έγιναν στη συγκεκριμένη επιτροπή, καθώς υπήρξαν «κάποιες ας το πω “συναλλαγές”» από τα πρόσωπα που συμμετείχαν από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία. Οταν ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης έφερε ως επιχείρημα το κύρος του Νίκου Βούτση, που τότε ήταν πρόεδρος της Βουλής, ο Οικονόμου συνέχισε τις αιχμές, απαντώντας πως «δεν γνωρίζει» τι συνέβη και πως «όταν υπάρχουν γεγονότα ευλόγως θέτω και ερωτήματα».

Το «άδειασμα» και οι αντιδράσεις

Το «άδειασμα» από τον επίσημο ΣΥΡΙΖΑ έγινε διά της Βούλας Κεχαγιά, η οποία ξεκαθάρισε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν εγείρει ζήτημα για τα τελευταία πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη».

Οι αντιδράσεις εκ μέρους της Νέας Αριστεράς ωστόσο ήταν άμεσες, με τον σχηματισμό να κατηγορεί τον Κασσελάκη για «εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας» και «τακτικές Τραμπ». «Δεν με ενδιαφέρει να ακούσω τις διαβολές που συστηματικά εκτόξευαν όσοι μας κατηγορούσαν για το ότι δεν βάζαμε στις φυλακές πολιτικούς αντιπάλους (…) Μόνο που τότε δεν περιλαμβάνανε τον σ. Αλέξη Τσίπρα ως συμμέτοχο στην αυτοϋπονόμευση», ανέφερε σε σχόλιό του ο Βούτσης, σημειώνοντας πως η Επιτροπή Πόθεν Εσχες αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς, ενώ «δεν νοείται» καμία παρέμβαση από θεσμικά πρόσωπα, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τους προέδρους της. «Αυτά προς ενημέρωση και του κ. Κασσελάκη που προφανώς δεν έχει καμία γνώση πάνω σε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα. Οσοι σιωπούν και είναι ακόμη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απαντήσουν. Ολοι και όλες κρινόμαστε και για τότε και για σήμερα».

Από την πλευρά του, ο Βαρεμένος σε οργισμένο ύφος τόνισε πως «δεν αναγνωρίζει ως πρώην σύντροφο τον κ. Οικονόμου», καλώντας τον να εξηγήσει ακριβώς τι εννοεί. Επικριτικά σχόλια για τις υπόνοιες Οικονόμου υπήρξαν, σε κάθε περίπτωση, και εντός ΣΥΡΙΖΑ, με τον Γιώργο Τσίπρα να σχολιάζει (Mega) πως «γενικότητες και εικασίες δεν προσφέρουν κάτι (…) Τα περί συναλλαγών είναι άλλου επιπέδου». Από το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτώμενοι σχετικά, αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Σε αυτό που επιμένουν επισήμως από την Κουμουνδούρου, πάντως, είναι η ανάγκη να καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πόθεν έσχες του για το 2022 και το 2023, επιμένοντας στις αλλαγές που μπορεί να έχουν υπάρξει από την τελευταία κατάθεση – και αναφέροντας ειδικά συγκεκριμένη αγορά οικοπέδου στο Ζαγόρι. Απαντώντας για την τοξικότητα που έχει προκύψει με την ανάδειξη του πόθεν έσχες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε (ΕΡΑ) πως «ήταν ο ίδιος ο Κασσελάκης που θέλησε να το κάνει θέμα» λίγο πριν από την κάλπη και πως αυτή η συζήτηση θα είχε αποφευχθεί αν είχε καταθέσει την αρχική δήλωση με την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς τις βολές του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη, ο Πρωθυπουργός ανέφερε (Ant1) ότι «εκείνος είναι καινούργιος αρχηγός, εγώ καταθέτω πόθεν έσχες εδώ και 20 χρόνια και έχει γίνει φύλλο και φτερό».

Related posts

Δείτε live την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Εφη Αχτσιόγλου: Ανακοινώνει την Τετάρτη την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Να αρθεί το εμπάργκο όπλων από το Ελσίνκι

admin

Δεν… απλώνεται η κυβέρνηση με τους αγρότες και μένει στα μέτρα-ψίχουλα – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

admin

Θρίλερ με τη Μοσάντ και ένα «τρομοκρατικό δίκτυο» στην Κύπρο

admin

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

admin

Εξι νέους υποψήφιους βουλευτές ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία

admin

Δημοσκόπηση: Ακρίβεια, εγκληματικότητα, καταστροφές και διαφθορά τα αδύνατα σημεία της κυβέρνησης

admin

Γεωργιάδης: Άσχετος ο Κασσελάκης – Μεγάλη επιτυχία η επενδυτική βαθμίδα

admin