Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απότομο «φρένο» στο τετραήμερο ανοδικό σερί του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Η νευρικότητα των επενδυτών και οι έντονες μεταβολές στο ταμπλό ήταν τα στοιχεία, που κυριάρχησαν σήμερα (11/6) στο

ελληνικό χρηματιστήριο

. Η Αθήνα συντονίστηκε με το πτωτικό γύρισμα των ευρωαγορών, όπου ο πολιτικός «σεισμός» συνεχίζει να ταρακουνά μετοχές και δείκτες.


Αρχικά ο

Γενικός Δείκτης

διαπραγματευόταν σε ανοδικό έδαφος, επεκτείνοντας το σερί του για πέμπτη διαδοχική μέρα. Ωστόσο, λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι είχαμε ανατροπή σκηνικού, με τους πωλητές να παίρνουν την «σκυτάλη» και να την κρατούν έως το τέλος της σημερινής συνεδρίασης.





Ο ΓΔ κατέγραψε πτώση 10,09 μονάδων ή -0,69% και έκλεισε στις 1.448,75 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Ο δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος άνω των 20 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 1.472,44 μονάδες. Με αυτό τον τρόπο μπήκε απότομο «φρένο» στο 4ήμερο σερί που είχε αποφέρει στο Χ.Α. κέρδη της τάξης του 2,4%.


Η συσσώρευση και η μεταβλητότητα της εγχώριας αγοράς συνοδεύθηκαν εκ νέου από χαμηλό τζίρο, με τους ξένους επενδυτές να είναι απόντες τις τελευταίες ημέρες. Το profit taking ήταν πιο έντονο στις τράπεζες, μιας και υπεραπέδιδαν το προηγούμενο διάστημα. Καλοδεχούμενη η αναβάθμιση των τιμών-στόχων από την NBG Securities για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο προτεραιότητα είχε η κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών, που οδήγησε, μεταξύ άλλων, στο χθεσινό ρεκόρ της Eurobank.





Πιο ρευστό το σκηνικό στα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, η άνοδος της ακροδεξιάς και η κήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γαλλία κλυδωνίζουν τα ταμπλό. Αρνητικοί πρωταγωνιστές σήμερα οι βασικοί δείκτες στην ευρωπεριφέρεια (Ιταλία, Ισπανία), οι οποίοι υποχωρούσαν προσωρινά περισσότερο από -2%.


Στο επίκεντρο, όμως, παραμένει το Παρίσι, με τον δείκτη CAC 40 να καταγράφει ισχυρές απώλειες και τα ομόλογα να καταρρέουν. Νωρίτερα σήμερα, η απόδοση των 10ετών τίτλων σημείωσε «άλμα» πέντε μονάδων βάσης στο 3,27%, διευρύνοντας το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων κατά 63 μονάδες βάσης, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο σε επίπεδο κλεισίματος. Οι τριγμοί προήλθαν από τα σενάρια που διακινούνταν τις τελευταίες ώρες περί παραίτησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τις οποίες διέψευσε ο ίδιος.






Πού στρέφεται η προσοχή




Η Αθήνα επιδεικνύει ανθεκτικότητα, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Το μομέντουμ παραμένει θετικό και αυτό φαίνεται από την αντίδραση στις έξι πρώτες συνεδριάσεις του Ιουνίου (οι πέντε ανοδικές), όπου επιχειρείται να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από το δεύτερο μισό του «κόκκινου» Μαΐου.


Οι αγορές αφήνουν πλέον πίσω τους τις ευρωεκλογές και στρέφουν την προσοχή τους στις ΗΠΑ, όπου πρόκειται να ανακοινωθούν κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική. Οι αναλυτές έχουν προεξοφλήσει ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, με την πρώτη μείωση να αναμένεται το ερχόμενο φθινόπωρο και συγκεκριμένα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.


Σε εγχώριο επίπεδο, οι επενδυτές περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις για το deal πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Masdar, τον ενεργειακό κολοσσό με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κοντά στα 20 ευρώ ανά μετοχή έχει «κλειδώσει» η συμφωνία, κατά την οποία η Masdar θα αποκτήσει σε πρώτη φάση το 56% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για την απόκτηση και των υπόλοιπων μετοχών.






«Βουτιά» στις ευρωαγορές






Το σοκ των ευρωεκλογών συνεχίζει να επηρεάζει τις ευρωαγορές, όπου οι traders εστιάζουν παράλληλα στις ΗΠΑ και τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Συνεχίζουν, ωστόσο, να κινούνται σε πτωτική τροχιά, με όλους τους βασικούς δείκτες πλην του γερμανικού DAX να διολισθαίνουν περισσότερο από -1%. Μεικτά πρόσημα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας. «Βουτιά» άνω του -1% για τις αγορές της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr








Ειδήσεις σήμερα:





Δολοφονία 11χρονης: Δίωξη για ανθρωποκτονία και ακόμα τέσσερα αδικήματα στον 37χρονo





Πού είναι κλειστά τα σχολεία μέχρι την Πέμπτη λόγω καύσωνα





Εμφανίστηκε η ευρωβουλευτής Γαλάτω Αλεξανδράκη: Ευχαριστώ, πώς έγινε αυτό;

Related posts

Εκδόσεις Λιβάνη: Αυτή την εβδομάδα το σφυρί για την ιστορική έδρα του εκδοτικού οίκου στην Αθήνα

admin

Φυσικό αέριο: Ευρωπαϊκό κρας τεστ για το «ψαλίδι» 15%

admin

Μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και πολιτισμό ανακοινώνει η κυβέρνηση

admin

Insete: Μείωση 80% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου

admin

Οικογένεια Σόδη: Ιστορία 150 χρόνων με συνταγές από μαστίχα Χίου

admin

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ανοίγει η πλατφόρμα για δήλωση της απασχόλησης

admin

Όμιλος Κυριακούλη: Με ούριο άνεμο ο leader του θαλάσσιου τουρισμού (pics)

admin

Σταϊκούρας: Το 80% των πολιτών, τα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα θα δουν σημαντικές μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

admin

ΑΑΔΕ: Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων για φορολογούμενους με εξουσιοδοτημένους λογιστές σε πληγείσες περιοχές

admin