Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες η αεροναυτική άσκηση «Ευνομία» στην Ανατολική Μεσόγειο, που γίνεται με κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας. Η άσκηση εκτυλίσσεται σε περιοχή που περιλαμβάνεται στις αβάσιµες διεκδικήσεις της Αγκυρας που αποτυπώνονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Πρόκειται δηλαδή για μια de facto άρνηση των τουρκικών ισχυρισμών για την περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου και της Κάσου, στην οποία σημειώθηκαν τα γνωστά επεισόδια πρόσφατα με αφορμή το ιταλικό ερευνητικό σκάφος. Στην άσκηση συμμετέχουν μια γαλλική φρεγάτα, μια ιταλική, το «ΕΛΛΗ», το ΠΑΘ «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» των Κυπρίων και οι Ειδικές Δυνάμεις.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Σχέδια για τα ελικόπτερα

Καινούργιες υποδομές για τα ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού σχεδιάζει το ΓΕΕΘΑ. Η πλημμυρισμένη βάση του Στεφανοβίκειου από την κακοκαιρία Daniel δημιούργησε την ανάγκη νέου σχεδιασμού για μεταφορά των ελικοπτέρων Apache και των υπόλοιπων εναέριων μέσων. Oσων, δηλαδή, έχουν απομείνει διότι δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση για τη σοβαρότητα και τις ζημιές που έχουν υποστεί τα ελικόπτερα, παρά τις πολλές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης. Η πρόταση των επιτελικών προβλέπει τη μεταφορά των Apache στην 110ΠΜ στη Λάρισα και των Chinook, Huey, Kiowa στις βάσεις των Μεγάρων και της Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Λάρισα και Αλεξάνδρεια θα αποκτήσουν νέες μόνιμες υποδομές εντός πενταετίας, μιας και αναμένουν να παραλάβουν και τα Black Hawk, ενώ συζητείται η κατασκευή νέων βάσεων, σε Κρήτη και Βόρεια Ελλάδα.

Τσελίκ κατά Δένδια

Στο στόχαστρο του Ομέρ Τσελίκ βρέθηκε χθες o Νίκος Δένδιας, τον οποίο ο εκπρόσωπος του AKP χαρακτήρισε «προβοκάτορα» που σαμποτάρει τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Οπως σημείωσε ο Τσελίκ, «τα λόγια του θα πνιγούν στα νερά του Αιγαίου». Γιατί όμως ο Τσελίκ θυμήθηκε να θυμώσει σήμερα; Μήπως λόγω της εσωτερικής κρίσης που εξελίσσεται στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας; Μιλώ για την επικείμενη καρατόμηση του υφυπουργού Γιασάρ Γκιουλέρ λόγω της έκθεσης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που κατονομάζει εκατοντάδες μαθητές της στρατιωτικής σχολής ως αντιφρονούντες στον Ερντογάν.

Συγχαρητήρια

Στο Μαξίμου βρέθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ, λίγες ώρες αφού είχε προταθεί από το Ελιζέ ως υποψήφιος επίτροπος της Γαλλίας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την παραίτηση Μπρετόν. Στο επίκεντρο της συνάντησής του με τον Μητσοτάκη ήταν οι προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού κύκλου με αιχμή την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα. Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Σεζουρνέ, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη που συζήτησαν για το Μεταναστευτικό, με τον έλληνα ΥΠΕΞ να επισημαίνει την ανάγκη δίκαιου καταμερισμού των βαρών, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο.

Συνέπειες ενός λάθους

Το λάθος με την ταυτόχρονη ίδια ανάρτηση στους λογαριασμούς της Αννας Διαμαντοπούλου και της Νίκης Κεραμέως έγινε αφορμή για αρκετή σπέκουλα για το ποιος είναι ο κοινός κρίκος της επικοινωνιακής αλυσίδας που ενώνει αυτές τις δύο. Το θέμα θα είχε ξεπεραστεί αν είχε υπάρξει παραδοχή του λάθους, αντί να επιχειρήσουν οι συνεργάτες της Διαμαντοπούλου (και υπαίτιοι) να το παρουσιάσουν ως μια κατασκευασμένη χυδαιότητα. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Κεραμέως αφού η υπουργός Εργασίας διέκοψε τη συνεργασία της με τη σύμβουλο επικοινωνίας που μοιραζόταν με τη Διαμαντοπούλου, την Αίγλη Μπαλαμάτση επικεφαλής της εταιρείας Interweave. Η Μπαλαμάτση πρωτοέγινε γνωστή ως μέλος της επικοινωνιακής ομάδας του Γιώργου Παπανδρέου. Με την Κεραμέως είχαν συνεργασία από το 2018, ενώ στην εν λόγω εταιρεία έχουν τα τελευταία χρόνια ανατεθεί πολλές υπηρεσίες, όπως συμβάσεις από το υπουργείο Παιδείας (που είχαν γίνει και αντικείμενο δημοσιευμάτων και επερώτησης στη Βουλή) και έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που δεν ήταν γνωστό ήταν η συνεργασία της με τη Διαμαντοπούλου, πόσω μάλλον που τα προηγούμενα χρόνια συνεργαζόταν με τον αντίπαλό της, Παύλο Γερουλάνο.

Αγωνία και λαχτάρα

Δεν ξέρω αν πρέπει να με προβληματίσει ή να με συγκινήσει η αγωνία του Ιλον Μασκ για το δημογραφικό της Ελλάδας. Χθες ο επιχειρηματίας και υποστηρικτής του Τραμπ επανήλθε στο θέμα που έχει σχολιάσει ξανά και προ μηνών. Αναμετέδωσε στην πλατφόρμα του, το Χ (πρώην Twitter), άρθρο το οποίο αναφέρεται σε υπολογισμούς για το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει χάσει η χώρα μας ως το 2070, σχολιάζοντας πως «ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν στην Ελλάδα είναι περίπου διπλάσιος από όσα βρέφη γεννήθηκαν».

Related posts

«Παρέλαβα χάος!..»

admin

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Οι Ελληνες κατέστρεψαν και έκαψαν τη Σμύρνη»

admin

Μοσκοβισί για Τσίπρα: Εκτίμησα την πολιτική δεξιοτεχνία και το θάρρος του – Τον συμπάθησα

admin

Επιστολή Μπάιντεν δίνει το πράσινο φως για τα F16 στην Τουρκία

admin

ΓΚΡΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ

admin

Ο Κασσελάκης ξαναχτυπά με νέα στοιχεία για εκποίηση δημόσιας περιουσίας και απώλεια 1,5 δισ.

admin

Ο Λαβρόφ στα Σκόπια μέσω ελληνικού εναέριου χώρου

admin

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία – Καλά στην υγεία τους οι Έλληνες διπλωμάτες

admin

Ερντογάν: Επιμένει στο «Οχι» για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

admin