Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός και σε γραμματείς και κόμμα

Σε γραμμή «επανεκκίνησης», όπως τη χάραξε μετεκλογικά κατά τη διάρκεια του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου ύστερα από τον ανασχηματισμό της 14ης Ιουνίου, επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τα στελέχη του δουλειά στο πεδίο (των προβλημάτων), πιο συντονισμένη επικοινωνία και ορατό αποτέλεσμα. Στο προσκήνιο ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις επισκέψεις εργασίας στα υπουργεία στα οποία ανέλαβε νέα ηγεσία (μετά το Εσωτερικών, το Ανάπτυξης, το Αγροτικής Ανάπτυξης και χθες το Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκκρεμεί το Εργασίας), δρομολογεί για την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ σήμερα προεδρεύει στην κρίσιμη – απολύτως αναγκαία προς αποσυμπίεση της υπαρκτής δυσαρέσκειας στο γαλάζιο στρατόπεδο και εκτόνωση της νεοδημοκρατικής απογοήτευσης – μάζωξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στο παρασκήνιο η προσοχή είναι στραμμένη συνολικά στη διασφάλιση νέων ισορροπιών τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΚΟ όσο και στο κόμμα. Στην κατεύθυνση αυτή καταγράφονται συγκλίνουσες πληροφορίες ότι οι πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πιθανότατα δεν θα είναι οι μοναδικές καλοκαιρινές παρεμβάσεις. Η πρωθυπουργική αξιολόγηση «αποτελεσματικότητας» και ατομικών «συμπεριφορών» αναμένεται να αποτυπωθεί σε έναν… ανασχηματισμό Νο 2 – εκ νέου στην κυβέρνηση, αλλά όχι στις υπουργικές και υφυπουργικές θέσεις, ίσως και στην κομματική έδρα της Πειραιώς. Και αυτό γιατί αναζητείται νέο σινιάλο που θα ενισχύει τη μετεκλογική δέσμευση του Μαξίμου για «λιγότερα λάθη, μικρότερες καθυστερήσεις, μεγαλύτερα αποτελέσματα». Και δεν αποκλείεται αυτό να δοθεί πριν από την παραδοσιακή πολιτική αφετηρία του Σεπτεμβρίου. Συνεπώς στο ραντάρ αξιολόγησης (αποτελεσματικότητας, συμπεριφοράς, «χημείας» με τις πολιτικές ηγεσίες) μπαίνουν γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων, όπως και τα στελέχη της ΝΔ.

Επαναξιολόγηση

Δεν είναι τυχαίος ο αναβρασμός που καταγράφεται παρασκηνιακά, όσο και αν πρωθυπουργικοί συνεργάτες δεν επιβεβαιώνουν σχετικές συζητήσεις και προετοιμασία παρεμβάσεων. Επιβεβαιώνουν πάντως ότι οι γενικοί γραμματείς παίζουν κρίσιμο ρόλο και στις ταχύτητες ή στις καθυστερήσεις του κυβερνητικού έργου και στον συντονισμό ή στις δυσλειτουργίες των υπουργείων. Μόλις χθες ο Μητσοτάκης στη σύσκεψη με τον νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκο Παναγιωτόπουλο έκανε ειδική μνεία στις πολιτικές για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, μιλώντας για θέματα αρμοδιότητας της υφυπουργού (Σοφίας Βούλτεψη) και του γενικού γραμματέα (Ηρακλή Μοσκώφ). Κατά πληροφορίες, η επαναξιολόγηση της λειτουργίας των υπουργείων είναι σε εξέλιξη, ανεξάρτητα από το αν επηρεάστηκαν ή όχι από τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου άλλαξαν η ηγεσία και δύο υφυπουργοί (με τον Θοδωρή Λιβάνιο και μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως στο Εργασίας), εξακολουθούν να υπάρχουν δύο ξεχωριστές γραμματείες υπό ένα στέλεχος: μετά την παραίτηση του Μιχάλη Σταυριανουδάκη λόγω της διαρροής των e-mails αποδήμων, τη Γενική Γραμματεία Εσωτερικών και Οργάνωσης «τρέχει» ο Νάσος Μπαλέρμπας καλύπτοντας ταυτόχρονα τη Γενική Γραμματεία Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης. Επίσης στο Οικογένειας μπήκε νέος υφυπουργός (η Κατερίνα Παπακώστα) με πιθανή πλέον την αλλαγή σκυτάλης και σε μια από τις τρεις Γραμματείες του υπουργείου, στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλα υπουργεία δεν υπήρξαν καθόλου αναταράξεις από τον… πρώτο γύρο του ανασχηματισμού, αλλά συζητιούνται ως πιθανά να επηρεαστούν εφόσον ο Μητσοτάκης πατήσει το κουμπί του δεύτερου γύρου. Τελευταία φορά που ο ίδιος αποφάσισε αλλαγές στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς ήταν έναν χρόνο πριν – και τότε μετεκλογικά, τον Ιούλιο του 2023 – με 29 νέες τοποθετήσεις και άλλους 34 να κρατούν τα πόστα τους.

Ταυτόχρονα στο κόμμα οι τελευταίες παρεμβάσεις ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο με νέους επικεφαλής των Γραμματειών της ΝΔ (όταν τοποθετήθηκε στη Γραμματεία Προγράμματος η νυν υφυπουργός Οικογένειας) και τον περασμένο Απρίλιο όταν ο Φίλιππος Φόρτωμας πήρε το τιμόνι της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς. Το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης έχει ζωηρέψει τις συζητήσεις που ξεκινούν από τις Γραμματείες και τις τοπικές οργανώσεις και φτάνουν μέχρι τη γραμματέα του Μαρία Συρεγγέλα. Συγκεκριμένα πληθαίνουν οι ψίθυροι για την ανάγκη επαναξιολόγησης κάθε κομματικού στελέχους και οργανωτικής δομής, παρότι πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος επιμένουν ότι δεν έχει τεθεί στο Μαξίμου τέτοιο ζήτημα.

Related posts

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκοτώθηκε ο Μιχαήλ του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ που μίλησε στην ελληνική Βουλή

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το backstage της συνέντευξης στον ΣΚΑΪ

admin

ΥΠΕΞ: Παράδοση Δένδια στον Βασίλη Κασκαρέλη – «Επιστρέφω για λίγο στο δεύτερο σπίτι μου»

admin

Live οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερη μέρα της κρίσιμης συνεδρίασης της ΚΕ

admin

«Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» – Άμεση απάντηση του υπ. Εξωτερικών

admin

Τα τέσσερα δώρα που έχει να λαμβάνει η Ελλάδα

admin

Καλλιτέχνες: Σύσκεψη στο Μαξίμου μετά τις αντιδράσεις για το Προεδρικό Διάταγμα

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστολή κατά Κασσελάκη από 87 βουλευτές και στελέχη – Ποιοι είναι

admin

Κασσελάκης: Επανέναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά

admin