Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη στους Καταρράκτες του Νιαγάρα: Το FBI ερευνά το ενδεχόμενο επίθεσης – Δύο νεκροί

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:59

Το FBI ερευνά την έκρηξη ενός οχήματος στη γέφυρα Ρέινμποου που συνδέει τις ΗΠΑ με τον Καναδά ως απόπειρα επίθεσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Fox, που επικαλείται ανώνυμες πηγές. Το περιστατικό αρχικά αντιμετωπίστηκε ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δύο άνθρωποι που επέβαιναν στο όχημα σκοτώθηκαν, ενώ ένας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε.

Το όχημα, που κινούνταν από τις ΗΠΑ προς τον Καναδά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατευθυνόταν προς τον συνοριακό σταθμό. 

Το περιστατικό προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των αρχών που έκλεισαν όλες τις συνοριακές διελεύσεις που συνδέουν την πολιτεία της Νέας Υόρκης με τον Καναδά, ενώ εκκενώθηκαν και όλα τα κυβερνητικά κτήρια, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο επίθεσης.

Πηγές που επικαλείται το Fox ανέφεραν ότι η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη και δυνατή που αρχικά οι αρχές αντιμετώπισαν το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση.

Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X ότι η πολιτειακή αστυνομία συνεργάζεται με την αντιτρομοκρατική μονάδα του FBI για να ελέγξουν “όλα τα σημεία εισόδου” στην Πολιτεία. Πρόσθεσε ότι θα μεταβεί και η ίδια στο σημείο.

Ooh. Explosion at Rainbow Bridge on the USA/Canada border. pic.twitter.com/UIHlvh9zz7

— Katie Purkiss (@KatiePurkiss) November 22, 2023

HAPPENING NOW 🚨 Large explosion reported at the Rainbow Bridge in Niagara Falls at the Canada US Border#Canada #USA pic.twitter.com/4mb425QcpT

— Melissa 🇨🇦 (@MelissaLMRogers) November 22, 2023

Σε ανακοίνωσή του λίγο αργότερα, το FBI επιβεβαίωσε ότι ερευνά την υπόθεση. “Το Γραφείο του FBI στο Μπάφαλο ερευνά μια έκρηξη σε όχημα στη γέφυρα Ρέινμποου, τη συνοριακή διέλευση μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά στους καταρράκτες του Νιαγάρα”, ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Οντάριο ανέφερε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου αυτής της καναδικής επαρχίας αξιολογούν την κατάσταση στη γέφυρα Ρέινμποου. Η τοπική αστυνομία πάντως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προς το παρόν η ανάμιξή της στη διερεύνηση του συμβάντος είναι “ελάχιστη”.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Καναδά τόνισε από την πλευρά του ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς ότι επρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια.

Η γέφυρα Ρέινμποου στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, που συνδέει τις ΗΠΑ με τον Καναδά, έχει κλείσει και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας μέχρι νεωτέρας.

Πλάνα από το σημείο δείχνουν καπνό και ζημιές στον σταθμό ελέγχου από τον οποίο περνούν οι οδηγοί όταν εισέρχονται στις ΗΠΑ, τουλάχιστον ένα όχημα της πυροσβεστικής και πολλά περιπολικά.

Άλλο τοπικό κανάλι, το WIVB, μετέδωσε ότι έχουν κλείσει και οι τέσσερις συνοριακές διαβάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά στη δυτική Νέα Υόρκη, αλλά το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή.

Η κυβερνήτρια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ ότι “ενημερώθηκε για το συμβάν” και παρακολουθεί την κατάσταση. “Οι πολιτειακές υπηρεσίες βρίσκονται επί τόπου, έτοιμες να παράσχουν βοήθεια”, πρόσθεσε.

Πηγές με γνώση του θέματος ανέφεραν, ωστόσο, στο Reuters ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η έκρηξη πιθανότατα προκλήθηκε από έναν απρόσεκτο οδηγό.

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά την κατάσταση

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη μεθοριακή διάβαση στους Καταρράκτες του Νιαγάρα, στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά, ανέφερε ένας αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Για το συμβάν ενημερώθηκε επίσης ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει “πολύ σοβαρά” το επεισόδιο αυτό, ωστόσο είναι ακόμη “πολύ νωρίς” για να πει αν επρόκειτο για σκόπιμη ενέργεια.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ντομινίκ Λεμπλάν είπε ότι ενισχύθηκαν όλα τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα και ότι σύντομα θα μιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Από την έκρηξη ενός αυτοκινήτου στη γέφυρα Ρέινμποου που συνδέει τον Καναδά με τις ΗΠΑ, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι, όπως μεταδίδουν πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς

Οι άλλες διεθνείς διαβάσεις παραμένουν ανοιχτές αλλά και τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση “υψηλού συναγερμού”, σύμφωνα την κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης.

Τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρόμους της περιοχής που διαχειρίζεται η Αρχή Συνοριακών Διελεύσεων του Νιαγάρα αυξήθηκαν μετά το συμβάν, ανακοίνωσε το γραφείο του κυβερνήτη, ενώ και το Διεθνές Αεροδρόμιο του Μπάφαλο έχει κλείσει για όλες τις διεθνείς πτήσεις, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας στον ιστότοπό της.

Ενισχύθηκαν επίσης τα μέτρα ασφαλείας σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς σε ανακοίνωσή του.

Related posts

Τζ. Πάουελ: Δεν δικαιολογείται επί του παρόντος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής

admin

Στην Τουρκία την Κυριακή ο Άντονι Μπλίνκεν

admin

Ευρωπαϊκή “διπλωματία αλληλεγγύης” στο Ισραήλ

admin

Κίνα: Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,1% τον Απρίλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών

admin

Moderna: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το επικαιροποιημένο της εμβόλιο κατά της νέας παραλλαγής της Όμικρον

admin

Τυνησία: Διαμαρτυρία αρτοποιών επειδή το κράτος σταμάτησε να τους πουλάει επιδοτούμενα άλευρα

admin

Απεργία UAW: Stellantis και συνδικάτο συμφώνησαν σε αύξηση μισθών

admin

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα δώσει συνέντευξη στο δίκτυο ABC News

admin

Ερντογάν: “Φασιστική” η απάντηση των αμερικανικών αρχών σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις φοιτητών

admin