Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έβγαλε αντίδραση το Χρηματιστήριο Αθηνών – «Roller coaster» οι τράπεζες

Σε συνθήκες έντονης μεταβλητότητας έλαβε χώρα η σημερινή συνεδρίαση του

Χρηματιστηρίου Αθηνών

, με τη διακύμανση του Γενικού Δείκτη να ξεπερνά τις 20 μονάδες. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι τράπεζες, οι οποίες λειτουργούσαν σαν «βαρίδια» με τις αρχικές τους απώλειες.


Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο

Γενικός Δείκτης

ενισχύθηκε κατά 19,05 μονάδες ή 1,34% και έκλεισε στις 1.443,74 μονάδες, κινούμενος μεταξύ των 1.425,12 (χαμηλό ημέρας) και των 1.445,93 μονάδων (υψηλό ημέρας). Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης έκλεισε χθες στις 1.424,69 μονάδες, που αποτελούν χαμηλό 6 εβδομάδων.





Με τη σημερινή του άνοδο, το Χρηματιστήριο «ψαλίδισε» τη διαφορά του στις 59,05 μονάδες ή -3,93% από το υψηλό 13 ετών των 1.502,79 μονάδων (20 Μαΐου). Η επίδοση του ΓΔ εντός του 2024 διαμορφώνεται πλέον σε 11,65%. Ειδική μνεία για τις τράπεζες, οι οποίες ενισχύθηκαν σχεδόν 2% σήμερα, κλείνοντας κοντά στο υψηλό ημέρας των 1.260 μονάδων. Στα χαμηλά ημέρας, διαπραγματευόταν κάτω από τις 1.230 μονάδες!


Η εγχώρια αγορά κινήθηκε στον «αστερισμό» της Noval Property, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο ταμπλό. Η πρώτη συνεδρίαση χαρακτηρίζεται άκρως ικανοποιητικά για τη μετοχή, η οποία κατέγραψε άνοδο τουλάχιστον 1%, πάνω από τα 2,8 ευρώ, έχοντας εκκινήσει από τα 2,78 ευρώ.





Ράλι άνω του 4% «έτρεξε» η Πειραιώς, με την Alpha Bank να ακολουθεί κοντά στο 3%. Από τα blue chips, ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ, ο οποίος «απορρόφησε» τις απώλειες των προηγούμενων ημερών που τον είχαν οδηγήσει κάτω από τα 15 ευρώ και σε χαμηλό 7μήνου. Αξιόλογη άνοδο κατέγραψαν επίσης ο ΟΤΕ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Jumbo, η Aegean, η Ελλάκτωρ, η Lamda Development και η Metlen, με τη μετονομασία της τελευταίας να τυγχάνει θετικής υποδοχής από τους αναλυτές.






Πού εστιάζουν οι επενδυτές

Η εγχώρια αγορά έδειξε πως έχει μείνει από δυνάμεις, με τα σημάδια κόπωσης να γίνονται εμφανή ήδη από τα μέσα του περασμένου Μαΐου. Η αναζήτηση θετικών καταλυτών αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα, σε μία περίοδο όπου παραδοσιακά υπάρχει η πίεση των αποκοπών στα μερίσματα. Επίσης έχουμε και τις ευρωεκλογές, οι οποίες προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές, καθώς δημιουργούνται νέες πολιτικές ισορροπίες από τη διαφαινόμενη ενίσχυση της ακροδεξιάς.





Η προσοχή στρέφεται στην ΕΚΤ, η οποία θα προχωρήσει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2019. Η πρόσφατη διόρθωση στα χρηματιστήρια της Ελλάδας και ευρύτερα της Ευρώπης δείχνει ότι η αυριανή απόφαση έχει προεξοφληθεί και οι traders λειτουργούν με τη λογική «buy the rumour, sell the news» (αγόρασε τη φήμη, πούλα την είδηση). Οι αγορές συντονίστηκαν και σήμερα με γνώμονα την παραπάνω απόφαση-ορόσημο για την παγκόσμια οικονομία.


Τα αποκαλυπτήρια της νέας εταιρικής ταυτότητας της Mytilineos, με την επωνυμία «Metlen», έγιναν χθες στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης. Ο επικεφαλής του ομίλου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, σχολίασε τις προοπτικές της Metlen εν όψει του listing στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Επιπλέον, έδωσε guidance για EBITDA 1,2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 700 εκατ. ευρώ το 2024, υποδεικνύοντας αύξηση κατά 12% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, η ΓΣ ενέκρινε την απόδοση μερίσματος 1,50 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που αυξάνεται στο 1,55 ευρώ αν συνυπολογιστούν τα ποσά που αναλογούν σε ίδιες μετοχές. Η αποκοπή του μερίσματος θα γίνει στις 26 Ιουνίου και η καταβολή του θα αρχίσει στις 2 Ιουλίου.


Με ισχυρή συμμετοχή διεθνών επενδυτών πραγματοποιήθηκε η έκδοση ομολόγου Tier II της Alpha Bank, διάρκειας 10,25 ετών, με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,25 έτη. Η τράπεζα συγκέντρωσε 500 εκατ. ευρώ μέσω της τοποθέτησης. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 6,125%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ.


Πρεμιέρα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκανε σήμερα η μετοχή της Noval Property. Αναφορικά με το IPO, το 45% του συνόλου της δημόσιας προσφοράς κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο 55% σε ειδικούς επενδυτές. Το ντεμπούτο έγινε στην τιμή των 2,78 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική έγκυρη ζήτηση ανήλθε στα 110,07 εκατ. ευρώ, με υπερκάλυψη κατά περίπου 2,28 φορές. Η Noval θα αντλήσει 48,34 εκατ. ευρώ από τη διαδικασία (πριν από την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης).






Εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών οι διεθνείς αγορές






UPD:

Related posts

Θέατρα – κινηματογράφοι: Ποιοι δικαιούνται οικονομική ενίσχυση – Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις

admin

Εύσημα Ρέγκλινγκ στην Ελλάδα: Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται παρά τις δύσκολες συνθήκες

admin

Πλειστηριασμοί: Στα αζήτητα η βίλα Βγενόπουλου στην Εκάλη

admin

Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές του Μαρτίου

admin

Μητσοτάκης για έξοδο από Ενισχυμένη Εποπτεία: Τέλος στα μνημόνια, κλείνει 12ετής κύκλος που έφερε πόνο

admin

Ακρίβεια στα luxuries ρολόγια – Δεύτερο κύμα αυξήσεων στις τιμές των Rolex μέσα στο 2022

admin

Πώς η μεγάλη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ μας απείλησε με μπλακ άουτ το Πάσχα

admin

BMW και Mercedez «φεύγουν» από τον κλάδο των ενοικιάσεων – Παραδίδουν τα κλειδιά στη Strellantis

admin

Κορωνοϊός: «Πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

admin