Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλις Γουόλτον: Πώς η κληρονόμος της Walmart έγινε η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο

Η Άλις Γουόλτον, η μοναδική γυναίκα κληρονόμος της αμύθητης περιουσίας της Walmart, είναι σήμερα η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο.


Οι τρεις κληρονόμοι της Walmart, Ρομπ, Τζιμ και Άλις Γουόλτον, διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που συνολικά ξεπερνούν τα 288 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Πιο συγκεκριμένα, η καθαρή περιουσία της Άλις (74 ετών), αγγίζει τα 95,1 δισεκατομμύρια δολάρια και η ίδια βρίσκεται στην 18η θέση στη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.





Σύμφωνα μάλιστα με το BusinessInsdier, πρόσφατα, ξεπέρασε την κληρονόμο της L’Oréal, Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μέγιερ, η οποία κατείχε προηγουμένως τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας με καθαρή αξία 91,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Παρά τη σημαντική της θέση, η προσωπική ζωή της Άλις Γουόλτον παραμένει μακρά από τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι γνωστό ότι, σε αντίθεση με τα αδέλφια της, εκείνη δεν ανέλαβε ποτέ ενεργό ρόλο στη διοίκηση της Walmart. Αντ’ αυτού, ακολούθησε το πάθος για τις τέχνες. Από μικρή, η Γουόλτον αγαπούσε τις τέχνες. Σε ηλικία μόλις 10 ετών, αγόρασε το πρώτο της έργο, ένα αντίγραφο ενός πίνακα του Πικάσο για μόλις 2 δολάρια.





Μετά την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο Trinity στο Σαν Αντόνιο του Τέξας το 1971, εργάστηκε για λίγο στην οικογενειακή επιχείρηση. Ωστόσο, η καριέρα της εστιάστηκε στα οικονομικά, με αποκορύφωμα την ίδρυση της επενδυτικής τράπεζας Llama Company το 1988. Η Γουόλτον έχει παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές και δεν έχει παιδιά.


Ως λάτρης της τέχνης, έχει δημιουργήσει μια εντυπωσιακή ιδιωτική συλλογή με έργα θρυλικών Αμερικανών καλλιτεχνών, όπως ο Άντι Γουόρχολ, ο Νόρμαν Ρόκγουελ και η Τζόρτζια Ο’Κιφ. Η ίδια έχει δηλώσει, ότι η συλλογή αυτή αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής της». Το 2011, άνοιξε το Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges στο Μπέντονβιλ του Αρκάνσας, με μια επένδυση 50 εκατομμυρίων δολαρίων για να στεγάσει την προσωπική της συλλογή, η οποία αξίζει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια. Το 2014, αγόρασε ένα έργο της Τζόρτζια Ο’Κιφ για 44,4 εκατομμύρια δολάρια, την ακριβότερη πώληση έργου από γυναίκα καλλιτέχνη στην ιστορία.





Εκτός από την τέχνη, η Γουόλτον είναι γνωστή για τη φιλανθρωπική της δράση. Το 2016, δώρισε 3,7 εκατομμύρια μετοχές της Walmart, αξίας περίπου 225 εκατομμυρίων δολαρίων, στο μη κερδοσκοπικό Walton Family Foundation. Το ίδρυμα αυτό δώρισε επίσης 120 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας για την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών. Η ίδια έχει ιδρύσει και το δικό της φιλανθρωπικό ίδρυμα, το Alice L. Walton Foundation, το οποίο υποστηρίζει τις τέχνες, την εκπαίδευση και την υγεία.


Η Γουόλτον έχει, επίσης δραστηριοποιηθεί στην πολιτική, κυρίως με δωρεές σε Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους, αν και το 2016 δώρισε σημαντικό ποσό στην εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Η σχέση της με την Κλίντον χρονολογείται από τότε που η Κλίντον ήταν η Πρώτη Κυρία του Αρκάνσας και το μόνο γυναικείο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Walmart.


Στον τομέα της ακινήτων, η Γουόλτον είχε στην κατοχή της πολυτελή ακίνητα, όπως το ράντσο Rocking W στο Τέξας, το οποίο πούλησε το 2017, και ένα πολυτελές διαμέρισμα στην Park Avenue της Νέας Υόρκης. Επιπλέον, υπήρξε δραστήρια στον χώρο της εκτροφής αλόγων, αλλά τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να επικεντρωθεί περισσότερο στο μουσείο της και σε άλλες φιλανθρωπικές δραστηριότητες.


Παρά τον τεράστιο πλούτο της, η Γουόλτον έχει δεχτεί κριτική για τις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων στη Walmart. Το 2023, ο μέσος ετήσιος μισθός των υπαλλήλων της εταιρείας ήταν 27.642 δολάρια, ενώ η Walmart παραμένει ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης στον κόσμο.






ΠΗΓΗ: www.--.gr

Related posts

Άδεια από την εργασία λόγω νόσησης με κορωνοϊό: Πότε θεωρείται νόμιμη η απουσία για τον εργαζόμενο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Μάζεψε» τις απώλειες με Alpha και ΟΤΕ, στο -4% η Mytilineos

admin

Ανατροπή για τους ελεύθερους επαγγελματίες: 9.100 το ελάχιστο αποδεκτό εισόδημα

admin

Airbnb: Σενάρια για εκπτώσεις φόρου στα ενοίκια και αυξήσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

admin

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Από την Τετάρτη η νέα πληρωμή – Ποιους αφορά

admin

Επίδομα αδείας: Πότε πληρώνεται και πώς θα το υπολογίσετε

admin

Τέλος χρόνου για τις πρόωρες συντάξεις στο δημόσιο

admin

Άλμα 4% στις τιμές του πετρελαίου, στα 103 δολάρια το μπρεντ

admin

Oxfam: Στηλιτεύει την αύξηση του πλούτου των δισεκατομμυριούχων και καλεί να φορολογηθούν περισσότερο

admin