Image default
TOP STORIES

Όμορφη εξομάλυνση αντί για απότομη αλλαγή καθεστώτος

jar of coinsΕάν ενδιαφερόταν κανείς για τις παγκόσμιες εξελίξεις πριν κάποια χρόνια, θα μπορούσε να εντοπίσει μια τάση των πολιτικών να δείχνουν έναν δρόμο και παίρνουν άλλον.

Ήταν μια εποχή συχνών αλλαγών του πολιτικού καθεστώτος, κάποιες βίαιες και κάποιες σχετικά ομαλές. Σε πολλές από τις δεύτερες, οι πολίτες διαβεβαιώνονταν ότι θα διατηρούταν ένα συγκεκριμένο καθησυχαστικό μονοπάτι, ενώ οι ηγέτες προσπαθούσαν προσεκτικά να κατευθυνθούν προς ένα νέο.

Δεν ήταν ότι οι πολίτες θα έμεναν στην άγνοια για πάντα. Ακόμη και οι πιο σίγουροι για τον εαυτό τους πολιτικοί ηγέτες συνειδητοποιούσαν ότι κάποια στιγμή οι πολίτες θα το προσέξουν. Αντίθετα, η ελπίδα ήταν ότι αυτό θα συνέβαινε αφού θα αισθάνονταν τα οφέλη της αλλαγής, μειώνοντας έτσι το άγχος και την αντίσταση που προκαλεί το άγνωστο.

Αυτό επέστρεψε πρόσφατα στη μνήμη, καθώς τέσσερις συστημικά σημαντικές κεντρικές τράπεζες – η Τράπεζα της Αγγλίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας – ασχολούνται σε ποικίλους βαθμούς με μια διακριτική απομάκρυνση από την υπερ-ενισχυτική προσέγγιση που είχαν ακολουθήσει με σθένος. Έχοντας επίγνωση του τρόπου με τον οποίο αυτή η πολιτική έχει παρηγορήσει και επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η επικοινωνία τους είναι αρκετά προσεκτική.

Η σταδιακή μεταστροφή του αφηγήματος – μακριά από αγορές μεγάλων ποσοτήτων περιουσιακών στοιχείων και εξαιρετικά χαμηλά (και σε ορισμένες περιπτώσεις αρνητικά) επιτόκια – είναι συσχετισμένη και όχι συντονισμένη. Προωθούμενη από κοινούς και ειδικούς λόγους, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής μετάβασης προς μια πορεία υψηλότερης και πιο χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την πραγματική χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η άνοδος στην απασχόληση και η αποφυγή μελλοντικής χρηματοπιστωτικής αστάθειας συγκαταλέγονται στα κοινά κίνητρα. Έχουν ενισχυθεί από συγκεκριμένους λόγους που περιλαμβάνουν: τον υψηλότερο πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, την έλλειψη ομολόγων για αγορά από την ΕΚΤ, τον περιορισμός της υπερβολικής αύξησης των πιστώσεων και τις επενδύσεις χαμηλής παραγωγικότητας στην Κίνα, και το ενδεχόμενο φορολογικών μεταρρυθμίσεων και προγραμμάτων υποδομών στις ΗΠΑ.

Η διάθεση για μετάβαση της πολιτικής συνοδεύεται από την ανησυχία ότι μια υπερβολικά ορατή και απότομη αλλαγή θα είχε ως αποτέλεσμα το αντίθετο από τον στόχο – δηλαδή, την επικείμενη οικονομική αστάθεια που υπονομεύει την οικονομική δραστηριότητα. Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες είναι, και θα παραμείνουν, επιφυλακτικές σε ό, τι και με ποιο τρόπο επικοινωνούν στις αγορές.

Η ελπίδα είναι – για να προσαρμόσουμε μια ιδέα που χρησιμοποιείται αλλού από τον Ρέι Ντάλιο, τον ιδρυτή και τον ηγέτη της Bridgewater – για μια «όμορφη» εξομάλυνση της πολιτικής των επιτοκίων και των ισολογισμών. Συγκεκριμένα, μια ενδογενής, ευρεία και διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη που επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να αποφύγουν να παρεμποδίσουν και να στρεβλώσουν τα σήματα και τις συμπεριφορές της αγοράς, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο επιβλαβούς οικονομικής αστάθειας κατά τη διάρκεια.

Μια ακόμη πιο όμορφη εξομάλυνση θα απαιτούσε από τους πολιτικούς να εκμεταλλευτούν τη στιγμή για να εφαρμόσουν αποφασιστικά πολιτικές υποστήριξης με τη μορφή: διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης, πιο ανταποκρινόμενες δημοσιονομικές θέσεις όπου υπάρχει χώρος, στοχευμένη μείωση του χρέους, και καλύτερο διασυνοριακό περιφερειακό συντονισμό, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης μιας ισχυρότερης οικονομικής αρχιτεκτονικής στην ευρωζώνη.

Και τα δύο σενάρια θα βοηθούσαν στην επικύρωση των υφιστάμενων τιμών των μετοχών, αντικαθιστώντας το στήριγμα ρευστότητας με βελτιωμένα βασικά στοιχεία.

Ωστόσο, η ανησυχία είναι ότι η αδύναμη ενδογενής οικονομική ανάκαμψη ή/και περαιτέρω πολιτικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή μιας πληρέστερης προσέγγισης μακροοικονομικής πολιτικής θα αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες να εγκαταλείψουν τη δική τους αλλαγή καθεστώτος. Και ο φόβος είναι ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ αργά, αναγκάζοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρέμβουν για να περιορίσουν την εξάπλωση της χρηματοπιστωτικής αστάθειας και να γίνουν έτσι πιο ευάλωτοι στις πολιτικές παρεμβάσεις που περιορίζουν τη λειτουργική ανεξαρτησία τους.

Αυτός ο συνδυασμός τέτοιων τεσσάρων πιθανών αποτελεσμάτων είναι ο λόγος για τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες έχουν και θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ προσεκτικές στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν με τις αγορές. Θα εμφανιστούν ως πιο εξαρτημένες από ό, τι είναι πραγματικά, επιδιώκοντας να διατηρήσουν τόσο τις πραγματικές όσο και τις αντιληπτές επιλογές πολιτικής.

Ωστόσο, οι αγορές θα πρέπει ήδη να αρχίσουν να προσαρμόζονται καλύτερα στην επακόλουθη πιθανότητα ότι τα έτη μαζικής υποστήριξης από τις κεντρικές τράπεζες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα μένουν όλο και περισσότερο πίσω μας.

Ως η μία κεντρική τράπεζα που αντιστέκεται στη μετατόπιση, η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν είναι σε θέση να παρέχει το ίδιο μέγεθος καταστολής της οικονομικής μεταβλητότητας και ώθηση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Συνεπώς, το αν οι επενδυτές θα διατηρήσουν τις ίδιες εκθέσεις σε ρίσκα αφορά πλέον λιγότερο τις κεντρικές τράπεζες και είναι περισσότερο δουλειά των πολιτικών στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ που πρέπει τελικά να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους στον τομέα της οικονομικής διακυβέρνησης.  

Related posts

Alpha Bank: Τι βλέπουν οι αναλυτές

NEWSROOM

Κλείδωσε το πρόγραμμα επιδοτήσεων του ΤΕΠΙΧ ΙΙ – Τέλος οι αιτήσεις

banksnews

Δάνεια, αποζημιώσεις και ενισχύσεις για επιχειρήσεις που πλήττει ο πόλεμος στην Ουκρανία

banksnews

Ύφεση «καταπίνει» 20 – 40 δισ. και τον Τουρισμό -Έξοδος στις αγορές με 7ετές ομόλογο

banksnews

JP Morgan: Θετική για ελληνικές τράπεζες η άρση της «φραγής» στα ομόλογα

banksnews

Ο Μακρόν θα δει ότι η νίκη είναι το εύκολο μέρος

banksnews

Γενναία ρύθμιση χρεών από 1η Ιουνίου: 420 δόσεις για χρέη προς τράπεζες, 240 για Εφορία και Ταμεία

banksnews

«Γέφυρα»: 51.337 αιτήσεις στο πρόγραμμα τον Αύγουστο

banksnews

Handelsblatt: Οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν ταχύτερη απομείωση των προβληματικών δανείων

banksnews