Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΟΙΚ Τουρκίας: Το πρόγραμμα λιτότητας ρίξει τον πληθωρισμό ακόμα και σε μονοψήφιο αριθμό έως το 2026

Αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης της Τουρκίας θα ρίξει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο μέχρι το 2026, εμφανίστηκε ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ μιλώντας σήμερα σε συζήτηση που διοργάνωσε το γνωστό think-tank των Βρυξελλών, Bruegel, με θέμα: “Τουρκία: προχωρώντας προς το ευρωπαϊκό οικοσύστημα”.

Ο Μ. Σίμσεκ ανέφερε ότι τον τελευταίο μήνα ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε σε περίπου 70%, ωστόσο υποστήριξε ότι εφαρμόζοντας το οικονομικό πρόγραμμα λιτότητας, με τις περικοπές δαπανών που παρουσίασε η τουρκική κυβέρνηση, ο πληθωρισμός θα οδηγηθεί σε ραγδαία πτώση μέχρι το 2026, ακόμα και σε μονοψήφιο αριθμό. “Δεν είμαι μάγος”, παραδέχτηκε στη συνέχεια, αλλά προέβλεψε ότι η σωστή εφαρμογή του προγράμματος θα οδηγήσει στη βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών, συμπεριλαμβανομένου και του πληθωρισμού.

Μιλώντας για τις ευρωτουρκικές οικονομικές σχέσεις, ο Μ. Σίμσεκ αναφέρθηκε κυρίως στο εμπόριο μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 213 δισεκ. δολάρια τον χρόνο. Υπογράμμισε ότι “η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία την ΕΕ”, ενώ τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να διευρύνει την ενιαία αγορά της, κάτι το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της Τουρκίας. “Η Τουρκία είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές”, ανέφερε ο Μ. Σίμσεκ, σημειώνοντας ότι η χώρα του μπορεί για παράδειγμα να είναι ένας μεγάλος εταίρος για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης.

Παρουσιάζοντας τα βασικά θέματα της τουρκικής ατζέντας στην ΕΕ, ο τούρκος υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε πρώτα και κύρια στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης, τονίζοντας ότι τα οικονομικά οφέλη θα είναι σημαντικά τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΕΕ. Πρόσθεσε, επίσης, την ανάγκη να καταργηθεί η θεώρηση βίζας για τους τούρκους πολίτες, τη σημασία συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας και της μετανάστευσης, αλλά και την επιχειρηματική συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας σε τρίτες χώρες. Όπως είπε, η αλλαγή πολιτικής από πλευράς ΕΕ θα μπορούσε να γίνει η κινητήριος δύναμη για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική μεταμόρφωση της Τουρκίας.

Καταλήγοντας, ο Μ. Σίμσεκ εμφανίστηκε ικανοποιημένος, λέγοντας ότι “η ατμόσφαιρα είναι και πάλι εποικοδομητική” στην ΕΕ. “Έχω την αίσθηση ότι οι προοπτικές είναι θετικές”, είπε αν και “υπάρχουν ζητήματα” που χρειάζονται επίλυση. Εξέφρασε, πάντως την αισιοδοξία του για περαιτέρω πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας μετά τις ευρωεκλογές.

ΠΗΓΗ: --ΜΠΕ

Related posts

Μεσανατολικό: Η Χαμάς σκότωσε “πάνω από 100” ανθρώπους μόνο στο κιμπούτς Μπεερί

admin

Λούλα: Ο Πούτιν δεν θα συλληφθεί αν παραστεί στη σύνοδο της G20 στη Βραζιλία

admin

Ιαπωνία: Διαρροή ραδιενεργού ύδατος εντοπίστηκε χθες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

admin

Ευρωζώνη: Σε υψηλό εννέα μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI με ώθηση από τις υπηρεσίες

admin

Ρωσία: Πύραυλος με υπερηχητικό όχημα ολίσθησης ικανό για πυρηνική κεφαλή τοποθετήθηκε σε σιλό εκτόξευσης

admin

Γραμματέας της Λέγκα κατηγορεί τη Γερμανία ότι χρηματοδοτεί την “εισβολή” παράνομων μεταναστών για να αποσταθεροποιήσει κυβερνήσεις

admin

Επίθεση με όλμους από τη Συρία – Απάντησε με βολές πυροβολικού το Ισραήλ

admin

Πρακτικά ΕΚΤ: Αξιωματούχοι εκφράστηκαν υπέρ μείωσης επιτοκίων ήδη από τον Απρίλιο

admin

Βραζιλία: Στόχος αστυνομικών εφόδων ο γιος του Μπολσονάρου

admin