Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Η διάσπαση καλλιεργήθηκε από τον Κασσελάκη και την ομάδα του

Για τις πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οδήγησαν στη διάσπαση και τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που προέκυψε από αυτήν, μίλησε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

«Όλο το προηγούμενο διάστημα εξηγήσαμε ότι για εμάς αυτό δεν ήταν μια καθόλου εύκολη απόφαση. Ήταν όμως μια απόφαση που επιβλήθηκε από αυστηρά πολιτικούς παράγοντες», τόνισε μεταξύ άλλων για την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η κατάσταση η οποία έχει προκύψει και η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, πυροδοτήθηκε, τροφοδοτήθηκε και καλλιεργήθηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα με τις προτροπές του ‘φύγετε’, τη λογική της αποπαρασίτωσης και του ξεαραχνιάσματος, που έχει χαρακτηριστεί η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο κ. Κασσελάκης από στενότατους συμβούλους».

Μάλιστα ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τη νέα ηγετική ομάδα που συγκροτήθηκε γύρω από τον Στ. Κασσελάκη ως «διάφορα προβληματικά στοιχεία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ των προηγούμενων χρόνων, τα οποία μετέτρεψε σε απολύτως κυρίαρχα».

«Αδύνατη η πολιτική συμπόρευση»

Στη συνέχεια, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο «για έναν δημαγωγικό λαϊκισμό, έναν λόγο που προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες» φέρνοντας ως παράδειγμα από τη μια μεριά τον κ. Κασσελάκη να μιλάει για το κεφάλαιο ως εργαλείο ευημερίας και στη συνέχεια να μιλάει για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Βλέπουμε έναν λόγο ο οποίος επιμένει σε μια κενή περιεχομένου επίκληση του ελληνικού ονείρου, που είναι ο καταστατικός μύθος του σκληρού αμερικανικού φιλελευθερισμού, βλέπουμε μια σειρά από ιδεολογικές μετατοπίσεις, από πολιτικές μετατοπίσεις, από μια μετάλλαξη του κόμματος και αυτό οδήγησε σε μια δύσκολη απόφαση, η οποία όμως είχε να κάνει με το γεγονός ότι η πολιτική συμπόρευση ήταν πλέον αδύνατη» συμπλήρωσε.

Για τον Αλέξη Τσίπρα

Όσον αφορά την πρόσφατη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για ακραία συντηρητικά μονοπάτια στα οποία οδηγεί η πολυδιάσπαση και ο πολυκερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «το θέμα είναι να αναρωτηθεί κανείς σε ποιον απευθύνεται η δήλωση».

«Υπήρξα 23 χρόνια μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ, από 18 χρονών» σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στη συνέχεια. «Πράγματι, συμπορευτήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα από την εποχή της νεολαίας του Συνασπισμού, όταν ήταν γραμματέας, όμως νομίζω ότι σε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση που υπάρχει με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη και της νέας ηγετικής ομάδας, δεν υπάρχει κανένας λόγος, τουλάχιστον από τη δική μας μεριά, και καμία διάθεση να εμπλέξουμε τον Αλέξη Τσίπρα».

«Ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε 15 χρόνια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού, η απόφαση να τηρεί αποστάσεις από τις πολιτικές διαφωνίες που αναπτύσσονται όλο το προηγούμενο διάστημα είναι απολύτως σεβαστή και δεν πρόκειται ποτέ να εργαλοιοποιήσουμε τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτήν την πολιτική επιλογή που έχουμε κάνει».

Ερωτηθείς εάν έχει ευθύνη ο Αλέξης Τσίπρας για τη «μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ» ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε «πως ήταν ταχύτατη από τη στιγμή της εκλογής του κ. Κασσελάκη και από τις κινήσεις οι οποίες έγιναν για τη συγκρότηση της νέας ηγετικής ομάδας».

«Προφανώς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία», πρόσθεσε, ενώ καταλόγισε ευθύνες σε όλους και στον ίδιο προσωπικά «που ενδεχομένως δεν υποδείξαμε συγκεκριμένα στοιχεία πολιτικής, τα οποία τελικά επιταχύνθηκαν, πύκνωσαν και κατέστησαν κυρίαρχα, ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο».

Τα επόμενα βήματα

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε: «Σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και αυτό πρόκειται να κάνουμε εμείς σαν Νέα Αριστερά, να θέσουμε τα μεγάλα προγραμματικά ζητήματα».

«Έχουμε χιλιάδες ανθρώπους σε όλες τις περιφέρειες και τους νομούς της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν επιδείξει ένα τεράστιο ενδιαφέρον και μια τεράστια διαθεσιμότητα για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού. Έπρεπε από κάπου αυτός ο σχηματισμός να ξεκινήσει και το πρώτο βήμα ήταν η συγκρότηση της ΚΟ» πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε με ανοιχτές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, καλώντας ανοιχτά τον προοδευτικό και αριστερό κόσμο, όχι μόνο τον κόσμο ο οποίος αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και έναν κόσμο ο οποίος ενδεχομένως είχε απογοητευτεί από την πολιτική, από την Αριστερά, βρίσκει ότι στο νέο πολιτικό τοπίο δεν έχει πολιτική στέγη, καθώς δεν υπάρχει μια πολιτική δύναμη που να μπορεί σήμερα να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα ανταγωνιστικό πολιτικό σχέδιο στον κύριο Μητσοτάκη, σε κοινωνικά κινήματα, σε οικολογικές κινήσεις, σε κινήσεις οι οποίες διαμορφώνονται για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

»Σε όλο αυτό το πολιτικό και κοινωνικό δυναμικό εμείς απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα για αυτοοργάνωση, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι όροι της συγκρότησης ενός νέου πολιτικού φορέα που προφανώς θα έχει στόχο την κάθοδο στις ευρωεκλογές και ένα πολύ καλό αποτέλεσμα έτσι ώστε να διαμορφωθούν όροι ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου».

Πολιτικό κενό

Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «αισθάνεται άνετα εδώ και αρκετό καιρό και αισθάνθηκε και πάρα πολύ άνετα, κατά τη γνώμη μου, με την εκλογή του κυρίου Κασσελάκη ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι πυροδότησε αυτή η διαδικασία μετάλλαξης του κόμματος την αποδυνάμωσή του. Σήμερα υπάρχει ένα πραγματικό κενό στον αριστερό και προοδευτικό χώρο, για διάφορους λόγους».

«Πρώτον, διότι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε κάποιος να τον τοποθετήσει συγκεκριμένα με όρους παραδοσιακής πολιτικής γεωγραφίας», σημείωσε και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Το ΠΑΣΟΚ, παρά την κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να μην μπορεί να εγκολπώσει ένα πολιτικό δυναμικό το οποίο θέλει μια αριστερή, μια προοδευτική, μια σαφή πολιτική πρόταση απέναντι στον κύριο Μητσοτάκη. Άρα νομίζω ότι υφίσταται πραγματικό πολιτικό κενό, το οποίο δεν θα λυθεί με αναγκαστικές συγκολλήσεις ή με αναγκαστικές συμπόρευσης».

«Πρέπει να λυθεί με πολιτικούς και προγραμματικούς όρους», τόνισε, «και γι’ αυτό είναι που εμείς θέλουμε να βάλουμε μπροστά τα πραγματικά πολιτικά και προγραμματικά ζητήματα που θα διαμορφώσουν ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Και ποια είναι αυτά; Είναι το ζήτημα της εργασίας στη χώρα, το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, το ζήτημα της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ζητήματα που έχουν να κάνουν με μια φιλειρηνική εξωτερική πολιτική».

«Υπάρχουν τεράστια θέματα στα οποία το προγραμματικό περιεχόμενο των υπόλοιπων κομμάτων που συγκροτούν το προοδευτικό τόξο, δεν έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν πραγματικά ανταγωνιστικές πολιτικές» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς για τις διαρροές σε άλλα κόμματα.

«Εγώ αυτό το οποίο θεωρώ είναι ότι πολιτική συμπόρευση σε αυτή τη φάση, για λόγους προγραμματικούς, για λόγους στρατηγικούς, για λόγους πολιτικού ορίζοντα και ιδεολογικούς, δεν μπορεί να υπάρξει με κανέναν από τους υπάρχοντες σχηματισμούς» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας σε σχετικά σενάρια.

«Το άλλο ζήτημα αφορά τις επιμέρους συγκλίσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, για παράδειγμα, ζητήματα της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, της αντιπολίτευσης στον κ. Μητσοτάκη. Εκεί φυσικά και στο κοινοβούλιο, αλλά και στους επιμέρους κοινωνικούς χώρους, στα συνδικάτα, στις επιστημονικές ενώσεις είναι αναγκαίο να εκκινήσει μια διαδικασία κοινών πρωτοβουλιών για να οργανωθεί πρώτα και κύρια η κοινωνική αντιπολίτευση στον κ. Μητσοτάκη» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Related posts

Μητσοτάκης: «Χτίζουμε μια πατρίδα που βαδίζει και κοιτάζει μπροστά»

admin

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

admin

Αλλαγή πατέντας

admin

«Αφήστε τον ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει»

admin

Ταγίπ Ερντογάν: Θα οικοδομήσουμε τον αιώνα της Τουρκίας – Επαναφορά της ρητορικής για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

admin

Νέα Αριστερά: Ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει σε συγκυριακό πλαίσιο

admin

Νέα Αριστερά: Εκπρόσωπος Τύπου ο Κωστής Καρπόζηλος

admin

Παφίλης για φωτιές: Για άλλη μία φορά… στο ίδιο έγκλημα θεατές

admin

Δώρα Αυγέρη: Πριν τον Κασσελάκη η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαν πεθαμένο λικέρ

admin