Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο Γκαντς σε Νετανιάχου: Σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα ως 8 Ιουνίου, αλλιώς παραιτούμαι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:46

Εντείνονται οι τριγμοί στην κυβέρνηση του Ισραήλ, με τον υπουργό Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, να απαιτεί την Κυριακή από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχουν να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο σχέδιο για τη σύγκρουση στη Γάζα, το οποίος θα ορίζει και το ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της περιοχής μετά την ολοκλήρωση του πολέμου με τη Χαμάς.

Ο Γκαντς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου.

Εάν δεν υλοποιηθεί το αίτημά του, ο Γκαντς δήλωσε ότι το κεντρώο κόμμα του θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που συνέστησε ο συντηρητικός Νετανιάχου εν μέσω του πολέμου με τη Χαμάς.

Ο Γκάντς ζήτησε επίσης να αλλάξει άμεσα η στρατηγική του πολέμου καθώς, όωπς τόνισε, έχει εκτροχιαστεί λόγω της δειλίας ορισμένων εκ των ηγετών της χώρας.

“Ενώ οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιδεικνύουν απίστευτη γενναιότητα στο μέτωπο, ορισμένοι από τους ανθρώπους που τους έστειλαν στη μάχη ενεργούν με δειλία και έλλειψη ευθύνης”, ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο σε ποιον αναφέρεται.

“Ενώ στις σκοτεινές σήραγγες της Γάζας, οι όμηροι υφίστανται την αγωνία της κόλασης, υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται με ανοησίες”, πρόσθεσε ο Γκάντς, τονίζονται ιδιαίτερα τη λέξη “κάποιοι”.

“Κάποιοι από τους πολιτικούς σκέφτονται τον εαυτό τους”, δήλωσε επικριτικά, ενώ πρόσθεσε ότι “στα Άγια των Αγίων της ισραηλινής ασφάλειας, έχουν αρχίσει να διεισδύουν προσωπικές και πολιτικές επιδιώξεις”.

Συνεχίζοντας ο Μπένι Γκαντς τόνισε “ένας πόλεμος κερδίζεται μόνο με μια σαφή και ρεαλιστική στρατηγική”, δείχνοντας να επικρίνει την απροθυμία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να εκπονήσει ένα σχέδιο για μια Λωρίδα της Γάζας μετά την εξάλειψη της Χαμάς αλλά και τον αργό ρυθμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες.

“Ένας πόλεμος κερδίζεται μόνο όταν όλοι οι Ισραηλινοί κάνουν ότι ορίζει ο ρόλος τους και συμμετέχουν στην πολεμική προσπάθεια”, πρόσθεσε, εν μέσω των διαξιφισμών για τον νέο νόμο που καθορίζει πόσοι νεαροί Χαρέντι θα εντάσσονται κάθε χρόνο.

Οι πόλεμοι δεν μπορούν να κερδηθούν εν μέσω εσωτερικών μαχών, υποστήριξε ο Γκάντς. “Χρειάζεται αλλαγή εδώ και τώρα”, σημείωσε, δεσμευόμενος ότι το κόμμα του Εθνική Ενότητα “θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αλλάξει η πορεία, να αποτρέψει μια πρόσκρουση στα βράχια και να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα πλεύσει με ασφάλεια προς την πραγματική νίκη”.

Η δήλωση του Γκαντς έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι πρέπει να εκπονήσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια ομιλία όπου είπε ότι τα κέρδη του πολέμου διαβρώνονται από την έλλειψη σχεδιασμού, που θέτει σε κίνδυνο τη ασφάλεια του Ισραήλ μακροπρόθεσμα.

Το σχέδιο έξι σημείων

Επαναλαμβάνοντας το αίτημά του ο Γκαντς σημείωσε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να καταρτίσει και να θέσει έως τις 8 Ιουνίου “ένα σχέδιο δράσης” για να επιτύχει “έξι στρατηγικούς στόχους”, οι οποίοι είναι:

1. “Η επιστροφή των ομήρων”.

2. “Η ανατροπή της κυρίαρχης Χαμάς, η αποστρατιωτικοποίησης της Λωρίδας της Γάζας και η απόκτηση από το Ισραήλ του ελέγχου της ασφάλειας [στη Γάζα]”.

3. Παράλληλα με αυτόν τον έλεγχο ασφαλείας, “πρέπει να συσταθεί ένας διεθνής μηχανισμός πολιτικής διακυβέρνησης για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών, ευρωπαϊκών, αραβικών και παλαιστινιακών εκπροσώπων – που θα λειτουργήσει επίσης ως βάση για μια μελλοντική εναλλακτική που δεν θα είναι η Χαμάς ούτε ο [Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής] Αμπάς”.

4. “Να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους έως την 1η Σεπτεμβρίου και να αποκατασταθεί το δυτικό Νεγκέβ (δίπλα στη Γάζα, στόχος της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου)”.

5. “Να προωθηθεί η εξομάλυνση της σχέσης με τη Σαουδική Αραβία ως μέρος μιας συνολικής διαδικασίας για τη δημιουργία συμμαχίας με τον ελεύθερο κόσμο και τη Δύση ενάντια στο Ιράν και τους συμμάχους του”. 

6. “Να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο για την [στρατιωτική/εθνική] υπηρεσία βάσει του οποίου όλοι οι Ισραηλινοί θα υπηρετούν το κράτος και θα συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια”.

Ο Γκαντς σημείωσε ότι “δεν θα είναι εύκολο, αλλά μόνο όταν ορίσουμε τους στόχους με σαφή και τολμηρό τρόπο θα μπορέσουμε να επιλέξουμε τη μακρά διαδρομή που οδηγεί στην κορυφή”.

Ο επικεφαλής της Εθνικής Ενότητας δήλωσε επίσης ότι από τις συνομιλίες που έχει με ηγέτες παγκόσμιων δυνάμεων και αραβικών χωρών έχει καταλήξει ότι “ο στρατηγικός στόχος είναι εφικτός”

Και πρόσθεσε: “Για να είμαστε σαφείς – θα κυνηγάμε τη Χαμάς και όλους τους εχθρούς μας υπό οποιεσδήποτε συνθήκε και παντού και ανά πάσα στιγμή”.

Ο Γκαντς επεσήμανε ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει την αποκλειστική ευθύνη για τη δική του ασφάλεια και πρόσθεσε ότι “δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εξωτερική δύναμη, φιλική ή εχθρική, να μας επιβάλει ένα παλαιστινιακό κράτος”.

Πέταξε το γάντι στον Νετανιάχου

Ο Μπένι Γκαντς υποσχέθηκε τέλος ότι θα προσφέρει στον λαό του Ισραήλ “έναν ορίζοντα ελπίδας” και ότι θα αποκαταστήσει τη δύναμη του Ισραήλ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για την πιθανότητα ενός “μακροχρόνιου και σκληρού υπαρξιακού πολέμου – ακόμη πιο σκληρού από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα”.

Σε μια ευθεία πρόκληση προς τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Γκαντς ανέφερε: “Σε κοιτάζω στα μάτια απόψε και σου λέω – η επιλογή είναι στα χέρια σου”. “Αφού μίλησα μαζί σου επανειλημμένα, έφτασε η στιγμή της αλήθειας. Η ώρα της απόφασης έφτασε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γκαντς σημείωσε ότι ήξερε τον Νετανιάχου πολλά χρόνια ως “ηγέτη και Ισραηλινό πατριώτη, που ξέρει καλά τι πρέπει να γίνει”, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για τη σημερινή του στάση. “Ο Νετανιάχου πριν από μια δεκαετία θα το είχε πράξει”, σημείωσε και αναρωτήθηκε: “Μπορείς να κάνεις το σωστό και πατριωτικό σήμερα;”

Σύμφωνα με τον Γκαντς, ο Νετανιάχου πρέπει να επιλέξει “μεταξύ σιωνισμού και κυνισμού, μεταξύ ενότητας και διχασμού, μεταξύ ευθύνης και αμέλειας, και μεταξύ νίκης και καταστροφής”.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι το κόμμα του θα παραμείνει εταίρος της κυβέρνησης εάν ο Νετανιάχου επιλέξει “το εθνικό συμφέρον έναντι του προσωπικού συμφέροντος” στα χνάρια των Χέρτσλ, Μεν-Γκουριόν, Μπέγκιν και Ράμπιν.

“Αλλά αν επιλέξεις τον δρόμο των ζηλωτών και οδηγήσεις ολόκληρο το κράτος στην άβυσσο, θα αναγκαστούμε να φύγουμε από την κυβέρνηση”, προειδοποίηση. “Θα στραφούμε στον λαό και θα σχηματίσουμε μια κυβέρνηση που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού”.

Απευθυνόμενος στο κόσμο, τους κάλεσε να μην χάσουν την ελπίδα τους, αν και οι μέρες είναι δύσκολες. “Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις που είχαμε να δούμε από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Είμαστε ένα ισχυρό έθνος. Αυτοί που επέζησαν από τον Φαραώ, τον Τίτο και τον Χίτλερ θα επιβιώσουν από τον Σινουάρ, τον Νασράλα και τον Χαμενεΐ”.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γκαντς σημείωσε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών, που πρόκειται επί του παρόντος να πραγματοποιηθούν το 2026, σε μια συμφωνημένη ημερομηνία νωρίτερα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού στην ηγεσία του Ισραήλ.


 

Related posts

ΗΠΑ: Iμάμης νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση – Tον πυροβόλησαν έξω από τζαμί

admin

Ολλανδία: Αυξάνονται οι αντιδράσεις κατά του διορισμού Χούκστρα στη θέση του Επιτρόπου για τη Δράση και το Κλίμα

admin

Η γραμμή άμυνας της ΕΚΤ αν υπάρξει αναταραχή στις αγορές λόγω γαλλικών εκλογών

admin

Η Πορτογαλία είναι έτοιμη να αποκλείσει τους Κινέζους παρόχους δικτύου 5G

admin

ΟΗΕ: Οι χώρες μέλη υιοθέτησαν την πρώτη Διεθνή Συνθήκη για την προστασία της ανοικτής θάλασσας

admin

Ιράκ: Επιθέσεις κατά δύο βάσεων των ΗΠΑ και αμερικανοϊρανικής περιπόλου

admin

Δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διέκοψαν τον πλου τους το σαββατοκύριακο

admin

Mega deal $8,5 δισ. στην αμερικανική μόδα – Κάτω από την ίδια στέγη οι Coach, Michael Kors και Versace

admin

ΗΠΑ: Τέταρτο ντιμπέιτ για τέσσερις υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το χρίσμα, απουσία και πάλι του Τραμπ

admin