Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κακά μαντάτα της Σλοβακίας, το ΑΙ στην Υγεία και ο ΚΜ, ο ναυαρχούκος και η τούρτα-Αβέρωφ, το νησάκι του Αγίου Θωμά και τα στιλάτα έπιπλα του Τουρισμού

Η κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη ένα τέτοιο αποτρόπαιο γεγονός που έχει να συμβεί πολλά χρόνια στην Ευρώπη, από την εποχή του Πάλμε στη Σουηδία, Τζίντζιτς στη Σερβία και στην Αμερική (αποτυχημένη, ευτυχώς, στον Ρίγκαν) αλλά συνέβη στην Ιαπωνία πρόπερσι με μοιραία κατάληξη για τον Σίνζο Αμπε. Ακόμα πιο αδιανόητη ιστορία είναι η χθεσινή αν σκεφθεί κανείς ότι ο επίδοξος δολοφόνος του Φίτσο είναι ένας σχετικά γνωστός Σλοβάκος λογοτέχνης. Κατά τα λοιπά, στην εγχώρια πολιτική ατζέντα κυριάρχησε χθες η παρουσία του Μητσοτάκη στο (δικό μας) συνέδριο του ygeiamou.gr για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στο σύστημα της Υγείας, αλλά και γενικότερα στην Υγεία. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους δυο Ελληνες καθηγητές του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη και Μιχάλη Μπλέτσα που ναι μεν είχε και πολιτικό χρώμα, ειδικά λόγω ευρωεκλογών, αλλά κυρίως επικεντρώθηκε στην τεχνολογική επανάσταση του ΑΙ, που αλλάζει (και τρομάζει) τον κόσμο.


ΕΣΥ-Γιατρός-Υγεία

-Από όλα όσα είπαν λοιπόν, εγώ συγκράτησα τρία πράγματα. Πρώτον, ο Μητσοτάκης δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να δεχτεί τα σοβαρά ζητήματα που έχει το ΕΣΥ (στην ερώτηση του δικού μας διευθυντή Μπάμπη Κούτρα) τονίζοντας βέβαια την προσπάθεια που γίνεται και έχει μεν αποτέλεσμα, αλλά αργό. «Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά στα νοσοκομεία», είπε. Το δεύτερο που συγκράτησα από τη συζήτηση ήταν η ατάκα του κ. Μπλέτσα ότι «το ΑΙ δεν αντικαθιστά τον γιατρό». Αυτό… ξαναπέστο, χρυσόστομε, γιατί όλοι (μας) νομίζουμε ότι είμαστε γιατροί μπαίνοντας στο google και εκεί χάνεται η μπάλα. Και το τρίτο που κατέγραψα και το είπε πάλι ο Μητσοτάκης, έχει να κάνει με απλές «οδηγίες» ή συμβουλές που φυσικά κάνουν μια τεράστια διαφορά στη ζωή μας. Δεν καπνίζουμε, πίνουμε λίγο, δεν τρώμε ότι να ΄ναι και φυσικά γυμναζόμαστε όσο μπορούμε. Όχι ότι μαθαίνουμε κάτι καινούργιο, αλλά ότι ο Μητσοτάκης το ακολουθεί και αυτό φαίνεται.


Αδωνις-Πιερρακάκης-Αγαπηδάκη

-Κλείνοντας, τα δικά μας (συνεδριακά) τονίζω ότι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ήταν και οι συζητήσεις του υπουργού Παιδείας Πιερρακάκη για την ιατρική εκπαίδευση, του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία αλλά και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη για την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην Υγεία. Τους ευχαριστούμε και αυτούς και όλους τους επιστήμονες, τους επιχειρηματίες και τα στελέχη αλλά και τους δημοσιογράφους που συνέβαλαν σε ένα ακόμη επιτυχημένο συνέδριο του ygeiamou.gr.


Triage με AI…

-Από τα λεγόμενα του Αδωνι μου έκανε επίσης εντύπωση η περιγραφή του από ένα νοσοκομείο που πρόσφατα επισκέφθηκε στο Τελ Αβίβ. «Πήγα σε ένα νοσοκομείο εν ώρα εφημερίας και αντί να κάνουν οι γιατροί επιλογή ασθενών για τις πρώτες ανάγκες, την έκανε ένας ηλεκτρονικός εγκέφαλος με AI που αξιολογούσε ποιος πρέπει να προηγηθεί στην εφημερία με βάση την κρισιμότητα του περιστατικού. Μετά τον αναλάμβαναν οι γιατροί, βέβαια», είπε ο υπουργός. Και πρόσθεσε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι εδώ εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε κάτι τέτοιο». Ούτε εγώ…


Ναυαρχούκος…


-Και επειδή το σοβαρέψαμε πολύ με τα θέματα υγείας και τα ΑΙ, τι να λέμε τώρα… θες κάπου να διασκεδάσεις και να πιεις ποτό; Τέλος ο «Scorpios παμ», τώρα είναι ο «Αποστολάκης με τον Stefanos παμ!». Τι φοβερός συνδυασμός είναι αυτός ο πρόεδρος Κασσελάκης, ο ναυαρχούκος ΓΕΕΘΑ Αποστολάκης και μια τούρτα με το «Αβέρωφ». Τι χαρά είναι αυτή που μας βρήκε. Πάντως, κοιτάξτε, με εκείνα και με τα άλλα, μου λένε ότι ο «Στεφανο-ναυαρχούκος» πάει για 16% και ο «θυμωμένος Νίκος» μετριέται στο 11%-12%. Εμ βέβαια, με τέτοια κατεβασμένα μούτρα δεν πας πουθενά. Προβλέπω γλέντια καλοκαιριάτικα…


Πράσινο φως για τα μερίσματα

-Επειδή μας χωρίζουν πλέον λίγες ημέρες από τον Ιούνιο των Γενικών Συνελεύσεων, να σημειώσουμε πως αν και οι τραπεζίτες κρατούν σκόπιμα χαμηλούς τόνους και κινούνται πολύ προσεκτικά για τα μερίσματα ώστε να μην προκαλέσουν τον SSM, τα μηνύματα που φτάνουν από τη Φραγκφούρτη είναι ότι θα εγκριθούν τα μερίσματα των συστημικών τραπεζών και μάλιστα στα ποσοστά που ζήτησαν. Υπενθυμίζεται ότι το υψηλότερο είναι το 30% των κερδών που πρότεινε η Εθνική και το χαμηλότερο το 10% της Τρ. Πειραιώς. Εννοείται πως οι διοικήσεις πριν ανοίξουν δημόσια το θέμα και μιλήσουν με ποσοστά, είχαν βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της εποπτείας. Για αυτό και οι προτάσεις για το ύψος των μερισμάτων είναι σταθμισμένες κατάλληλα, καθώς ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι ψηλότερα και συγκεκριμένα στη διανομή του 50% των κερδών.


Γ. Στουρνάρας: Ωρα να ξαναδούμε το bail in


-Στο μεταξύ εκεί στη Φραγκφούρτη, στα γραφεία της ΕΚΤ, φαίνεται πως υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί για μια σειρά θεμάτων. Χθες μιλώντας σε συνέδριο ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι πρέπει να ξαναδούμε το bail in. H συμμετοχή των καταθετών, είπε ο διοικητής της ΤτΕ, μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές αναλήψεις σε άλλες τράπεζες δημιουργώντας συστημικό πρόβλημα. Ζήτησε ευελιξία στις στρατηγικές εξυγίανσης για διαφορετικά σενάρια, λέγοντας πως ένας συνδυασμός στρατηγικών μπορεί να είναι καταλληλότερος από το bail in και ότι είναι ύψιστης σημασίας η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας.


Δυο εξαγορές ακόμη από το fund του Ν. Καραμούζη


-Στο περιθώριο της παρουσίασης που έκανε χθες το SMERemediumCap (SMERC) για την επένδυση στην ΕΨΑ και το νέο επιχειρηματικό πλάνο, πληροφορηθήκαμε πως το επενδυτικό ταμείο στο οποίο επικεφαλής είναι ο Νίκος Καραμούζης, είναι σε συζητήσεις για δύο ακόμη εξαγορές επιχειρήσεων. Η μια αφορά εταιρία ελαιολάδου και η άλλη καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής. Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι στο στάδιο της υπογραφής, αλλά αν τελικά ευοδωθούν οι δύο αυτές εξαγορές, τότε σε συνδυασμό και με την επένδυση στον κατασκευαστή ανελκυστήρων Doppler που ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα, το SMERC ουσιαστικά θα έχει επενδύσει τα 140 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσε από την αγορά.


Ο τελικός του UEFAEuropa Conference League μόνο με… μπύρες


-Ενδιαφέρουσα, αλλά και… δύσκολη διαδικασία η διεξαγωγή στην Αθήνα του τελικού του UEFAEuropa Conference League 2024 που θα γίνει στις 29 Μαΐου. Το λέω γιατί η ΕΠΟ έστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αίτημα για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης χώρων αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Η έγκριση δόθηκε μεν, αλλά υπό αυστηρούς όρους. Για παράδειγμα, για την προσωρινή παραχώρηση τμήματος της πλατείας Ζακλίν ντε Ρομιγύ, κατά το διάστημα 24-29 Μαΐου, εκτός του ότι το συγκεκριμένο τμήμα θα υποδειχθεί από την αρμόδια ΕΦΑ Πόλης Αθηνών προβλέπονται πολλά ακόμη, όπως να μην παρεμποδίζεται η κίνηση των πολιτών στον αρχαιολογικό πεζόδρομο και στις διαβάσεις των ΑμεΑ καθώς και η διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, να μην αναρτηθούν διαφημιστικά λογότυπα και πανό, οι σημαίες των χορηγών να τοποθετηθούν με τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζουν τη θέα και να μην προβάλλονται πάνω στα παρακείμενα μνημεία του ιστορικού κέντρου, η εγκατάσταση να είναι επιφανειακή, να τοποθετηθεί με απλή έδραση και με τρόπο ώστε να μην προκληθεί οποιαδήποτε φθορά στις επιστρώσεις του αρχαιολογικού πεζοδρόμου, να μη δημιουργηθεί ηχητική όχληση στην περιοχή κ.ά. Αντίστοιχα μέτρα και ακόμη περισσότερα θα πρέπει να ληφθούν για την προσωρινή παραχώρηση του πεζοδρομημένου τμήματος της Ερμού (από την Πλατεία Αγίων Ασωμάτων έως την οδό Πειραιώς) για τρεις ημέρες (28 – 30 Μαΐου 2024), προκειμένου να λειτουργήσει ως Σημείο Συγκέντρωσης Φιλάθλων στο Θησείο, καθώς και τμήματος της Πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως (Κοτζιά) κατά το διάστημα 26-31 Μαΐου. Ξεκαθαρίζεται μάλιστα ότι «η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του κοινού αποτελεί ευθύνη των διοργανωτών», ενώ «το Ελληνικό Δημόσιο δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος, διατηρεί δε αξίωση για την ανόρθωση κάθε ζημίας». Αν και όλα αυτά μου φαίνονται λογικά, εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι ο όρος «οι καντίνες που θα λειτουργήσουν να μη διαθέτουν άλλα αλκοολούχα ποτά πλην ζύθου, η διάθεση του οποίου να γίνεται σε συσκευασία μιας χρήσης». Δηλαδή, θα… μεθύσουν με μπύρες.


Το νησάκι του Άγιου Θωμά, οι επενδυτές και η κόμπλα με το Δημόσιο


-Ζωηρό έστω και μετ΄ εμποδίων, λόγω της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας, παραμένει το ενδιαφέρον διεθνών κροίσων για τα ελληνικά ακατοίκητα νησιά. Στο επίκεντρο αυτού του ενδιαφέροντος, όπως λένε έγκυρες πληροφορίες έχει μπει το τελευταίο διάστημα και ο Άγιος Θωμάς, ένα νησάκι στο σύμπλεγμα των Διαπόριων Νήσων στην περιοχή του Αργοσαρωνικού. Το νησί και οι ιδιοκτήτες του με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου ανακηρύχθηκαν από το 2003 οι νόμιμοι κάτοχοι του νησιού, καταλύοντας την έννοια της κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Παρ’ όλα αυτά το Δημόσιο, κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης, κατέθεσε δήλωση ιδιοκτησίας στο ελληνικό Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να τρέχουν και να μη φτάνουν. Αφορμή για αυτή την κρατική… λαθροχειρία, ήταν η αβλεψία των ιδιοκτητών να δηλώσουν εμπρόθεσμα το νησί στο Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα όταν το έκαναν να ήταν αργά! Παρά τις διαβεβαιώσεις του μελετητή ότι η καθυστέρηση αυτή δεν θα είχε επίπτωση στο ακίνητο λόγω και της απόφασης του Αρείου Πάγου, τελικά το νησί εμφανίζεται να ανήκει στο Δημόσιο. Η δήλωση και το μπέρδεμα που έχει προκαλέσει παρακωλύουν την πώληση του νησιού παρότι υπάρχουν «ζεστοί» επενδυτές να το αγοράσουν και μάλιστα υπάρχει σχετική συμφωνία και για το τίμημα. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι με παρέμβαση της διοίκησης του Κτηματολογίου, το θέμα επιλύεται καθώς έγινε αντιληπτό το σοβαρό κώλυμα που υπάρχει και προχωρούν στις αναγκαίες διορθώσεις. Ίσως μάλιστα, να βγει επί καλού στους ιδιοκτήτες η καθυστέρηση καθώς με καθαρό το ακίνητο, το νησάκι θα μοσχοπουληθεί.


Τα έπιπλα


-Στην πολύ in και «ντιζαϊνάτη» εταιρεία FurnitureGallery, όπως μαθαίνω, αποφάσισαν να αναθέσουν από το Υπουργείο Τουρισμού την προμήθεια επίπλων για το Γραφείο της Υπουργού. Το σχετικό κονδύλι που εγκρίθηκε φτάνει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τις 25.000 ευρώ. Τώρα, η πρόσκληση υποβολής οικονομικής προσφοράς-πρότασης προς την εταιρεία έγινε την 1η Μαΐου. Στις 10 Μαΐου όμως η εταιρεία, που εδρεύει στο Μοσχάτο, αιτήθηκε μέσω μέιλ παράταση της προθεσμίας υποβολής της προσφοράς της. Τελικά με απόφαση της Υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη δόθηκε παράταση της προθεσμίας υποβολής οικονομικής προσφοράς μέχρι την Τετάρτη 15 Μαΐου. Πρόλαβαν, άραγε;


Master plan για το νέο Yabanaki


-Τουλάχιστον μία διετία έχει μπροστά το σχεδιαζόμενο project του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο πρώην Yabanaki/ Varkiza Resort, σε μία επένδυση που θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ αποτελώντας και προσωπικό στοίχημα του επιχειρηματία, λόγω και των αναμνήσεων που έχει, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν, από τα νεανικά του χρόνια εκεί. Η συμφωνία με τον δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης για τη μίσθωση της παραλίας Βάρκιζας υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2023 για 25 έτη και περιλαμβάνει, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, εκτός από το κόστος μίσθωσης, την πραγματοποίηση επένδυσης άνω των 3 εκατ. ευρώ με στόχο την ολική αναβάθμιση του ακινήτου, επί του οποίου καμία επένδυση δεν έχει γίνει την τελευταία 15ετία. Εξ ου και η Black Wave Varkiza «δεσμεύθηκε πως η επένδυση θα ανέλθει σε οποιοδήποτε ποσό είναι απαραίτητο προκειμένου να αναδειχθεί η φυσική ομορφιά της παραλίας και να αποδοθεί στους κατοίκους τη Αττικής στο επίπεδο που πρέπει, όπου βάση του νέου προϋπολογισμού, το ύψος της συνολικής επένδυσης θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς της. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της μελέτης, των εγκρίσεων και των απαιτούμενων εργασιών, το έργο θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου δύο ετών. Αναλυτικά, η εκπόνηση του master plan ανάπτυξης από μεγάλο οίκο εξειδικευμένο στην ανάπτυξη ανάλογων projects έχει χρόνο υλοποίησης τουλάχιστον 6 μήνες, η απόκτηση των αναγκαίων αδειών σε επίπεδο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού έχει χρόνο υλοποίησης τουλάχιστον 10-12 μήνες (πρέπει να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου 3Β, τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΕΝ, ον Μητροπολιτικό Σχεδιασμό και ΚΕΣΥΠΟΘΑ, ενώ η εκτέλεση των απαιτούμενων τεχνικών εργασιών απαιτεί τουλάχιστον 12-18 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει συμβατικής υποχρέωσης η παραλία πρέπει να παραμένει ανοικτή για τους πολίτες κατά την κολυμβητική περίοδο, ήτοι από Ιούνιο έως Οκτώβριο. Γι’ αυτό και η Black Wave αποφάσισε να παραχωρήσει την εκμετάλλευση της παραλίας τουλάχιστον για τις σεζόν 24/5 και 25/26 σε εξειδικευμένους συνεργάτες με εμπειρία στη διαχείριση χώρων μαζικής εστίασης και τουρισμού ούσα η ίδια εγγυήτρια για την καλή λειτουργία, συμμετέχοντας στην εταιρεία διαχείρισης εκμετάλλευσης.


Στρατηγικές αλλαγές στη Sarantis


-Το γυρνάμε τώρα στη Sarantis όπου υλοποιείται ένα στρατηγικό πλάνο μετασχηματισμού του ιστορικού ομίλου ο οποίος φέτος κλείνει 60 χρόνια ζωής (ιδρύθηκε το 1964). Εδώ και λίγο διάστημα ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικασία και ανέλαβε καθήκοντα CEO o Χρήστος Μπούρας (έπειτα από μια τριετία ως εμπορικός διευθυντής και ακολούθως ως αναπληρωτής CEO), ο οποίος μαζί με μια νέα διοικητική ομάδα έχει αναλάβει το εγχείρημα υλοποίησης σημαντικών επενδύσεων ύψους 81 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία, ενίσχυσης των μεγεθών (με στόχο τον διπλασιασμό της κερδοφορίας και πωλήσεις στα επίπεδα των 750 εκατ. ευρώ) και αύξησης της απόδοσης για τους μετόχους. Στο στρατηγικό πλάνο της οικογένειας Σαράντη που θα υλοποιήσει η διοίκηση, σημαντικό ρόλο έχει και η περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας του ομίλου, με δεδομένο ότι πλέον διαθέτει 8 μονάδες ισχυρής δυναμικής και πρόθεση είναι ο όμιλος να στηριχθεί σε προϊόντα που παράγει ο ίδιος. Κομβική ήταν η ολοκλήρωση εξαγοράς της πολωνικής Stella Pack (είχε προηγηθεί η εξαγορά των δικαιωμάτων μειοψηφίας της Polipak), ενώ η ολοκλήρωση μέσα στην επόμενη διετία του μεγάλου κέντρου διανομής στα Οινόφυτα θα δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Στο Χρηματιστήριο όπου φέτος η Sarantis κλείνει 30 χρόνια παρουσίας, ο όμιλος αποτιμάται στα 760 εκατ. ευρώ.


Αλλάζει όνομα ο ΟΤΕ;


-Εκείνο που ξεχωρίζει από τις λογιστικές καταστάσεις πρώτου τριμήνου του ΟΤΕ είναι η θεαματική μείωση χρέους για τον Όμιλο. Οι υποχρεώσεις είναι λιγότερες από μισό δισεκατομμύριο και το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 40% της λειτουργικής του κερδοφορίας. Οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι αυτή την εποχή των μεγάλων επενδύσεων και ανακατατάξεων έχουν δάνεια και υποχρεώσεις που αντιστοιχούν μία ή ακόμη και μιάμιση φορά τα λειτουργικά τους κέρδη. Αντιθέτως ο ΟΤΕ φαίνεται πως ενισχύει διαρκώς το ταμείο του. Είτε για να ανταμείψει κάποια στιγμή τους μετόχους του είτε για να στηρίξει την προσπάθεια του νέου CEO Κώστα Νεμπή που θα επιχειρήσει να αλλάξει πολλά στη δομή και τη λειτουργία του Οργανισμού. Αρχίζοντας από το rebranding. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το όνομα του ΟΤΕ θα αλλάξει, μαζί με το λογότυπο και σιγά-σιγά θα εμφανίζεται περισσότερο το Τ από το Τ Mobile της μητρικής.


Οι αρχαιρεσίες στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και Λογιστών


-Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, την ερχόμενη εβδομάδα, οι εκλογές για τη διοίκηση και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του ΣΟΕΛ θα πραγματοποιηθούν χωρίς το δικαίωμα proxy voting (ψηφοφορία δι’ αντιπροσώπου). Περισσότεροι από 2.000 ταμειακώς εντάξει ορκωτοί ελεγκτές και λογιστές θα κληθούν να ψηφίσουν τους εκπροσώπους τους, με φυσική παρουσία, χωρίς μαζικές εξουσιοδοτήσεις, μηχανισμούς και ομάδες επιρροής που ήταν η συνήθης πρακτική των περασμένων ετών. Και κάπως έτσι φαίνεται πως οι ορκωτοί πάνε να ανανεώσουν την εκπροσώπησή τους.


Η Εθνική στην υψηλότερη τιμή από την… εποχή του Βαρουφάκη (τι περάσαμε)


-Όσο πλησιάζει η ημερομηνία της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων (που θα δώσει την τελική έγκριση για το μέρισμα της χρονιάς) τόσο κερδίζει έδαφος η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Η κεφαλαιοποίησή της φλερτάρει με τα 7,7 δισ. ευρώ (λίγο πάνω από τη Eurobank) και η τιμή των 8,4 ευρώ είναι η υψηλότερη από την αλήστου μνήμης εποχή της υπουργίας Βαρουφάκη, το 2015. Η διοίκηση όπως λέγαμε και παραπάνω έχει προτείνει να διανείμει στους μετόχους το 30% των καθαρών κερδών.


Πόσα λεφτά χρειάζεται μια οικογένεια για να ζήσει στην Αμερική


-Υπάρχουν 5 Πολιτείες των ΗΠΑ στις οποίες η ζωή έχει γίνει ανυπόφορα ακριβή. Σ’ αυτές τις Πολιτείες οι οικογένειες χρειάζονται περισσότερα από 270.000 δολάρια τον χρόνο για να ζήσουν άνετα. Η Μασαχουσέτη είναι η πιο ακριβή πολιτεία. Εκεί μια οικογένεια με 2 εργαζόμενους γονείς και 2 παιδιά χρειάζεται εισόδημα 301.000 δολαρίων. Ακολουθούν η Χαβάη, το Κονέκτικατ, η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια με απαιτούμενο εισόδημα που κυμαίνεται από 277.000 έως 295.000 δολάρια. Από την άλλη, το Μισισιπή είναι το λιγότερο ακριβό, όπου μια οικογένεια χρειάζεται 177.798 δολάρια για να ζήσει άνετα σε έναν χρόνο. Εν τω μεταξύ, το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν μόλις 75.000 δολάρια το 2023. Η άνετη διαβίωση στις ΗΠΑ θεωρείται πλέον πολυτέλεια.


Ικανοποίησαν τις αγορές τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ


-Αμέσως μετά την ανακοίνωση, τα χρηματιστήρια παραγώγων τιμολόγησαν υψηλότερα την πιθανότητα να προχωρήσει η πρώτη μείωση επιτοκίων της FED, τον Σεπτέμβριο. Τη χαρά των Αμερικανών συμμερίστηκε και ο Δείκτης DAX στη Γερμανία κατέκτησε νέα ιστορικά υψηλά και το Χρηματιστήριο αναβίωσε το φλερτ με τις 1.500 μονάδες. Όλα αυτά με χαμηλή αξία συναλλαγών γιατί εδώ στην Ευρώπη έχουμε τα δικά μας θέματα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για πρώτη φορά τους τελευταίους 6 μήνες, οι Αμερικανοί είδαν μια μικρή έστω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε στο 3,4%.


ΠΗΓΗ: /www.--.gr

Related posts

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν από σήμερα – Δείτε όλη την ΚΥΑ

admin

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο 10.000 συντάξεις αλλοδαπής

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρό rebound «δια χειρός» ΓΕΚΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

admin

Σε κρίση η εφοδιαστική αλυσίδα από το θαλάσσιο «μποτιλιάρισμα» στα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου

admin

Επαγγελματίες: Προσφυγή στο ΣτΕ και κάλεσμα διαμαρτυρίας στην κάλπη για το φορολογικό

admin

«Κόκκινα» δάνεια: Ανοίγει η πλατφόρμα ενημέρωσης – Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό σύστημα

admin

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Λάθη με τις αυξήσεις στις προσωρινές και τα αναδρομικά των συντάξεων

admin

IEA: Tα κινεζικά lockdown βοηθούν να αποτραπεί ένα εφιαλτικό ράλι στην τιμή του πετρελαίου

admin

Χατζηδάκης: Σε διαγωνισμούς «πακέτο» βγάζει το Δημόσιο 1.000 ακίνητα

admin