Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρώνουν το χαλί για το ραντεβού της Αγκυρας

Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα βρεθεί αύριο και μεθαύριο ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διαδοχικά τετ α τετ με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, καθώς και με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Παράλληλα, έχει προγραμματισθεί και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά από κρίσιμα γεωπολιτικά θέματα.

Το διήμερο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα έχει για την Ελλάδα βαρύνουσα σημασία καθώς, εκτός από τα κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα που θα περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη, ο έλληνας υπουργός αναμένεται να έχει τη δυνατότητα να θέσει από κοινού με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών το πλαίσιο της διαδικασίας εντός του οποίας θα μπορούσε να ανοίξει για πρώτη φορά ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και για τα «δύσκολα θέματα», εν ολίγοις το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Εξέλιξη που η Αθήνα προετοιμάζεται, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, να ανοίξει τον Μάιο κατά την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Αγκυρα και τη νέα συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην υπουργική σύνοδο των Βρυξελλών, η ατζέντα προβλέπεται να καλύψει σχεδόν όλα τα ανοικτά ζητήματα της Συμμαχίας, καθώς έχει προγραμματιστεί και με φόντο τη συμπλήρωση των 75 ετών από την ίδρυσή της – με τους συμμετέχοντες υπουργούς να προετοιμάζουν ταυτόχρονα και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

Η ρωσική απειλή

Εν μέσω διεθνούς κλίματος αστάθειας, με πολεμικά μέτωπα ανοιχτά και πολλαπλές κρίσεις σε εξέλιξη, οι σύμμαχες χώρες του ΝΑΤΟ, μέσω των υπουργών Εξωτερικών τους, θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν ζητήματα που προάγουν την ενότητα και την ασφάλεια στη βάση κανόνων διεθνούς τάξης. Στη διήμερη διαδικασία της συνόδου θα τεθεί επί τάπητος η αποτίμηση και η αποτροπή της ρωσικής απειλής, η σταθερή υποστήριξη της Ουκρανίας (για την οποία αναμένεται να συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας) καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες του Ινδοειρηνικού (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα).

Στο τραπέζι του διαλόγου θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων αυτών χωρών όπως και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Related posts

Δημοσκόπηση για ΠΑΣΟΚ: Πρόβαδισμα Δούκα έναντι Ανδρουλάκη, από κοντά ο Γερουλάνος

admin

Αλλαγές Ποινικού Κώδικα: Ποινές φυλάκισης για βιαιοπραγία εναντίον ιατρικού προσωπικού και δασκάλων

admin

Ελλείψεις φαρμάκων: Ερχεται ποινικό δικαστήριο για όσους κρατάνε στοκ

admin

Τρεις καραμπόλες για μια διπλή αποπομπή

admin

Στίγμα

admin

Ο εισαγγελέας παραπέμπει στη διοίκηση της ΕΥΠ για τον φάκελο Ανδρουλάκη

admin

Μπαχτσελί: Ο Μητσοτάκης είναι ύπουλος και άνανδρος – Φιλοδοξεί να γίνει το πιόνι της Δύσης

admin

«Ανήμπορο και αδύναμο το επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη – Ερώτηση ΠΑΣΟΚ στον Οικονόμου

admin

Ο ρόλος της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά

admin