Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Στο Κίεβο ο Μπλίνκεν: Η Ουάσινγκτον θα στηρίξει την Ουκρανία έως ότου η ασφάλειά της “είναι εγγυημένη”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν την Ουκρανία έως ότου η ασφάλειά της “είναι εγγυημένη” απέναντι στη Ρωσία, υποσχέθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο, τη στιγμή που η Ουκρανία αντιμετωπίζει νέα ρωσική επίθεση στη βορειοανατολική πλευρά της.

Σε ομιλία του στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Ίχορ Σικόρσκι του Κιέβου, ο Μπλίνκεν παραδέχθηκε ότι η καθυστέρηση των αμερικανικών όπλων έκανε την Ουκρανία πιο ευάλωτη στις επιθέσεις της Ρωσίας, αλλά τόνισε ότι το Κίεβο μπορεί να βασιστεί στην ακλόνητη υποστήριξη της Ουάσινγκτον καθώς ο αμερικανικός λαός κατάλαβε ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία.

“Ο Πούτιν εντείνει άλλη μια επίθεση εναντίον της Ουκρανίας στο Χάρκοβο και στα ανατολικά, στέλνοντας κατά κύματα Ρώσους στρατιώτες, ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βορειοκορεατικό πυροβολικό και άρματα μάχης, πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη κατασκευασμένα με μηχανήματα και ανταλλακτικά που προμηθεύεται από την Κίνα”, δήλωσε ο Μπλίνκεν.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στο πλευρό σας από την πρώτη ημέρα” και “θα παραμείνουμε στο πλευρό σας έως ότου είναι εγγυημένες η ασφάλεια, η κυριαρχία και η ικανότητα της Ουκρανίας να επιλέξει τον δικό της δρόμο”, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε ομιλία του ενώπιον φοιτητών στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Μπλίνκεν που έφθασε το πρωί στο Κίεβο, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστική επίσκεψη, υποσχέθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η αμερικανική βοήθεια είναι “καθ’ οδόν”. “Ένα μέρος (της βοήθειας) έχει ήδη φθάσει, περισσότερη (βοήθεια) θα φθάσει” και “αυτό θα κάνει την πραγματική διαφορά στο πεδίο της μάχης”, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ζελένσκι ζήτησε την επίσπευση των παραδόσεων όπλων και επέμεινε επίσης στην ανάγκη η χώρα του να λάβει περισσότερα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας, ζητώντας δύο συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot για την περιφέρεια του Χαρκόβου, η οποία πλήττεται τις τελευταίες εβδομάδες από σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχουν προκαλέσει μεταξύ άλλων προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

-

Related posts

Ιταλία: Απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο

admin

Γέλεν: Η συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

admin

Bloomberg για Ελληνικό: Το έργο που μεταμορφώνει την ελληνική πρωτεύουσα

admin

Τι δήλωσαν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου αφού ψήφισαν

admin

Ρωσικός πύραυλος καταστρέφει μη στρατιωτική υποδομή στην περιοχή της Οδησσού – Ένας νεκρός

admin

Γιατί η Ιταλία δραστηριοποιείται στο ζήτημα του Νίγηρα

admin

Kεντρική Τράπεζα Αυστραλίας: Διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4,1%

admin

Πολωνία: Συνελήφθησαν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι και ένας εκ των στενών συνεργατών του

admin

Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη σε Κομισιόν για “απαράδεκτες ενέργειες της κυβέρνησης της Αιθιοπίας κατά της ελληνικής κοινότητας”

admin