Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε άμεση ισχύ τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ – «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι», λέει ο Γεωργιάδης

Η απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα υπογράφει αμέσως, επισήμανε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζοντας το πρωί της Δευτέρας τον τιμοκατάλογο για το νόμιμο κρατικό «φακελάκι» στα απογευματινά χειρουργεία.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η νέα πλατφόρμα της ενιαίας λίστας χειρουργείων θα τεθεί σε δημόσια χρήση σε τρεις περίπου και οι τιμές στα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία θα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα ποσά ανά κατηγορία χειρουργικών επεμβάσεων:

  • Πολύ μικρή: 300€
  • Μικρή: 500€
  • Μεσαία: 900€
  • Μεγάλη: 1.200€
  • Βαρειά: 1.600€
  • Εξαιρετικά βαρειά: 2.000

Όπως έγινε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή σε αναμονή για χειρουργείο βρίσκονται 102.634 περιστατικά.

Τα 44.459 (43%) είναι σε αναμονή 0-4 μήνες, τα 31.954 (31%) περιμένουν 4-12 μήνες, ενώ 26.221 (26%) περιστατικά περιμένουν περισσότερο από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο το κόστος για όσους χειρουργηθούν μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι μηδενικό. Η εξυπηρέτηση αυτών των 50.000 επεμβάσεων που έχουν προαναγγελθεί θα έχει κριτήριο τον χρόνο αναμονής του ασθενούς, ώστε να δοθεί προτεραιότητα. Οι επεμβάσεις αυτές θα γίνουν στο διάστημα που θα «τρέχουν» τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα έχουν ύψος 60 εκατ. ευρώ. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι θα εκτελεστούν έως τον Δεκέμβριο του 2025.

Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι

«Δεν ιδιωτικοποιούμε το ΕΣΥ. Θα είναι κάποιος ανόητος να πιστεύει ότι δεν χρειαζόμαστε το ΕΣΥ. Σκοπός μας είναι η ισχυροποίηση του ΕΣΥ και η ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα του. Αγαπάμε το ΕΣΥ, για αυτό φροντίζουμε και για αυτό εργαζόμαστε», τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την αρχή ήταν προτεραιότητα μου τα απογευματινά χειρουργεία, τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως «εμείς δεν λέμε σήμερα στα νοσοκομεία ότι σε ένα μήνα θα θεσπίσετε απογευματινά χειρουργεία. Εμείς ζητάμε να μας πουν ποιοι μπορούν και ποιοι θέλουν. Την απόφαση θα παίρνουν από κοινού οι κλινικές με την διοίκηση του νοσοκομείου».

Δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα και θα δίνεται σημασία στη λεπτομέρεια. «Ο μόνος χώρος που θα πρέπει να αντιπαλεύει τα απογευματινά χειρουργεία είναι τα ιδιωτικά κέντρα, γιατί θα έχει απέναντι του εξαιρετικούς επιστήμονες, οργανωμένα νοσοκομεία και ανταγωνιστικές υπηρεσίες», τόνισε.

«Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ»

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του γιατρού περισσότερο ελκυστική, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως ο αντίλογος από τους γιατρούς είναι να αυξήσουμε τους μισθούς τους.

«Ο διπλασιασμός των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ για να γίνει, θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ. Οι γιατροί θα πρέπει να αυξάνουν τα εισοδήματά τους με νόμιμο τρόπο. Σε αυτό θα συμβάλουν τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία θα εξαλείψουν και την διαφθορά. Θα δώσουμε στους γιατρούς ένα επιπλέον κίνητρο να έρθουν στο ΕΣΥ», υπογράμμισε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη λίστα χειρουργείων, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι ακόμα σε κοινή θέα, λέγοντας πως «σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν. Αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα».

Ο μέσος χρόνος αναμονής έπεσε στο 1/3 για τα πρωινά ιατρεία του ΕΣΥ σε σχέση με το πόσο ήταν πριν από 20 χρόνια που θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία, επισήμανε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι οι ίδιες αντιδράσεις υπήρξαν και όταν θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία στο ΕΣΥ.

Related posts

Πρεμιέρα με συγκρούσεις στη Βουλή για τα μη κρατικά ΑΕΙ

admin

Ραντεβού Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στα Χανιά: Στο Ανατ. Μεσόγειος, Γάζα και αμυντική συνεργασία

admin

Τζάκρη: Εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε αίτημα προανακριτικής για τα Τέμπη

admin

Νέο αυστηρό μήνυμα Μενέντεζ στον Ερντογάν για τα F-16

admin

Qatargate: Ομολόγησε την εμπλοκή του ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι

admin

Ο Λαζόπουλος πυροβολεί Τσακαλώτο: Πήρε την ομπρέλα του και τώρα ψάχνει βροχή

admin

ΗΠΑ και Γαλλία εναντίον της Τουρκίας και υπέρ των «μαξιμαλιστικών» θέσεων της Ελλάδας

admin

Μητσοτάκης: Εκτός κλίματος για τη Χαμάς ο Ερντογάν – Μόνη οριστική, η πολιτική λύση των δύο κρατών

admin

Υποσχέθηκε ξανά επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα ο πρωθυπουργός

admin