Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Σήμα κινδύνου» για την ασφαλιστική προστασία στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του 24ου διεθνούς ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού συνεδρίου που έγινε στην Ύδρα, τρεις γνωστοί CEO –Γιάννης Καντώρος (φωτ. δεξιά) της Interamerican, Φιλίππα Μιχάλη της NN και Κωνσταντίνος Δεμερτζόγλου της HDI Global- ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τις προοπτικές του κλάδου, για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε καυτά κοινωνικά προβλήματα (πχ υγεία, συνταξιοδοτικό, φυσικές καταστροφές), καθώς και για τους τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορούσε να περιοριστεί το μεγάλο κενό προστασίας που χαρακτηρίζει τη χώρα.

Η Φιλίππα Μιχάλη απέδωσε τη υπάρχουσα χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση σε δύο κυρίως παράγοντες: Ο πρώτος αφορά το έλλειμμα χρηματοοικονομικής παιδείας (δυσκολία αντίληψης του ρίσκου και άρα απαξίωση των προσφερόμενων ασφαλιστικών λύσεων) και ο δεύτερος σχετίζεται με τη στάση της Πολιτείας, η οποία σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν προχωρεί στη θέσπιση κινήτρων, όσο και αν το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει κάποια βήματα.

Ο Γιάννης Καντώρος από την πλευρά του τόνισε πως για να γίνουν μεταρρυθμίσεις, πρέπει να πεισθούν όσοι παίρνουν αποφάσεις πως οι ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν μέρος της λύσης. Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεργασιών Πολιτείας και ασφαλιστικών εταιρειών, με τις κοινωνίες αυτές να έχουν δώσει απαντήσεις στα προβλήματά τους. Αντίθετα στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει να μπούμε σε ένα ολοκληρωμένο διάλογο, παρά τα βήματα που γίνονται. Απουσιάζει η έννοια του ανοιχτού διαλόγου, όπου ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα δουλεύει μαζί και όχι απέναντι, ή παράλληλα με την Πολιτεία. Από εδώ και στο εξής, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν και πρέπει να δώσουμε μια απάντηση σε αυτούς.

Η αγορά μπορεί να καλύψει και να αντέξει πολύ μεγαλύτερο ύψος κινδύνων. Ωστόσο, έχουν και οι ηγέτες τις ευθύνες τους. Αν περιμένουν άλλα δέκα ή είκοσι χρόνια μέχρις ότου να πειστεί η κοινωνία και δεν αναλάβει από τώρα δράση, τότε θα είναι πολύ αργά. Η Πολιτεία θα πρέπει να δράσει άμεσα με πρωτοβουλίες και με μεταρρυθμίσεις.

Στο δημογραφικό ζήτημα αναφέρθηκε η Φιλίππα Μιχάλη, τονίζοντας πως στη χώρα μας ανακαλύψαμε μόλις τώρα ένα πρόβλημα που εξελισσόταν εδώ και δεκαετίες, αλλά εμείς το παραμερίζαμε. Σήμερα δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε το ίδιο και θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα σύστημα τριών πυλώνων. Τα φορολογικά κίνητρα βοηθούν τη συνταξιοδοτική αποταμίευση και ειδικότερα τους νέους να προγραμματίσουν καλύτερα το μέλλον τους.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Καντώρος επισήμανε ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν απειλεί μόνο τις συντάξεις, αλλά και την υγεία. Με τον ελληνικό πληθυσμό να γερνάει συνεχώς, αν δεν δώσουμε έμφαση στο day care και στο long term care, σε λίγα χρόνια θα χρειαζόμαστε ένα νοσοκομείο σε κάθε γειτονιά. Δυστυχώς, παρατηρείται τάση αναβλητικότητας.

Αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα της κλιματικής κρίσης, ο Κωνσταντίνος Δεμερτζόγλου σημειώνει πως η κυβερνητική πρόθεση για υποχρεωτική ασφάλιση των εταιρειών με ετήσιο κύκλο εργασιών χαμηλότερο των δύο εκατ. ευρώ σίγουρα είναι θετική, αλλά αν φτάνουμε να υποχρεώνουμε με νόμο τους επιχειρηματίες να ασφαλιστούν, κάτι δεν πάει καλά. Από τις επιχειρήσεις που έχουν ένα εργαζόμενο, είναι ασφαλισμένο μόνο το 40%, χωρίς να ξέρουμε το πόσο σωστά ασφαλισμένες είναι.

Τα όποια μέτρα λαμβάνονται δεν θα πρέπει να εκληφθεί ότι έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. Εμείς ως ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να πείσουμε τους επιχειρηματίες πως λειτουργούμε για το δικό τους όφελος. Όταν τους προτείνουμε σοβαρά μέτρα βελτίωσης των υποδομών τους και προστασίας των περιουσιακών τους στοιχείων δεν το κάνουμε προκειμένου να υποχρεωθούν σε κάποιες δαπάνες, αλλά με σκοπό να συνεχίσουν οι πελάτες μας να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους. “Δείτε πόσο καλά δούλεψαν οι ασφαλιστικές εταιρείες στο θέμα των πλημμυρών της Θεσσαλίας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Related posts

Vodafone Ελλάδος: Ο «πόλεμος» τιμών πέρασε στα οικονομικά μεγέθη

admin

Mytilineos: Ποια στελέχη μοιράστηκαν 239.000 μετοχές

admin

Καταβλήθηκε η τρίτη δόση για την εξαγορά της ΕΛΒΟ

admin

Παίρης: Στις 2 Φεβρουαρίου η ΓΣ για τροποποίηση των όρων ομολογιακού

admin

«Καλύτερη αλυσίδα καφέ στη Νότια Ευρώπη» η Coffee Island

admin

Ζημία στο α’ εξάμηνο για την Κλωστ/γία Ναυπάκτου

admin

Ελλάκτωρ: Ενέχυρο για την έκδοση ομολογιακού από την Anemos

admin

Intralot: Αύξηση 4,9% στα EBITDA 9μηνου

admin

«Εργο της Χρονιάς» η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου

admin