Image default
TOP STORIES

Πως ο Draghi απογείωσε το €

DraghiΟ κ. Mario Draghi, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι είναι “σίγουρος” ότι οι πολιτικές της τράπεζάς του θα αποκαταστήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη και ότι οι ουλές που προκλήθηκαν από την κρίση θα θεραπευτούν πλήρως.

Η επικρατούσα εκτίμηση του κ. Draghi για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη θα δημιουργήσει εικασίες ότι οι νομοθέτες της νομισματικής πολιτικής θα μπορέσουν σύντομα να συζητήσουν την απόσυρση των κινήτρων.

“Όλα τα σημάδια δείχνουν τώρα την ενίσχυση και την διεύρυνση της ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ”, δήλωσε την Τρίτη στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στο Sintra της Πορτογαλίας. “Οι δυνάμεις αποπληθωρισμού έχουν αντικατασταθεί από αναπληρωματικές δυνάμεις”.

Όπως ανέφερε ο κ. Draghi, το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,7% έναντι του δολαρίου στα 1,1258 δολάρια, το υψηλότερο από τις 14 Ιουνίου, αν και η ανοδος  συνέπεσε με μια ευρύτερη τάση για ένα ασθενέστερο αμερικανικό νόμισμα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η κεντρική τράπεζα κατάφερε να αυξήσει τη ζήτηση. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι δεν ανησυχεί υπερβολικά για την πρόσφατη αδυναμία του πληθωρισμού, την οποία δήλωσε ότι ήταν κάτω από τους παγκόσμιους παράγοντες και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, πράγμα που σήμαινε ότι υπήρχαν λιγότερες πιέσεις στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς.

Περιέγραψε την αδυναμία του πληθωρισμού ως «προσωρινή» και προέβλεψε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιτύχει τον στόχο της μόλις κάτω του 2% μεσοπρόθεσμα. Είπε ότι ο κίνδυνος των λεγόμενων “επιπτώσεων υστέρησης” – όπου οι ζημίες που προκλήθηκαν από κρίσεις καθίστανται μόνιμες – είχαν επίσης μειωθεί.

“Τώρα μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η πολιτική μας λειτουργεί και ότι οι κίνδυνοι αυτοί έχουν μειωθεί”, δήλωσε ο κ. Draghi.

Ωστόσο, σημείωσε ότι κάποια στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και ότι η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων “δεν ήταν ακόμη ανθεκτική και αυτοσυντηρούμενη”.

“Η πολιτική μας πρέπει να είναι επίμονη και πρέπει να είμαστε συνετοί στο πώς προσαρμόζουμε τις παραμέτρους της στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών”.

Ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος της Pictet Asset Management, δήλωσε τα εξής: “Ο Ντράγκι ακούγεται αρκετά σίγουρος για τους πολιτικούς κινδύνους και τις δυνατότητες για μεταρρυθμίσεις σε ευρωζώνη, εκπληκτικά, δεδομένης της απογοήτευσης των τελευταίων ετών.”

Αυτή η μετατόπιση του ρητορικού τόνου θεωρείται ως ένα βασικό βήμα προς την καταργηση του  QE το επόμενο έτος. Μια συζήτηση σχετικά με τη μείωση του κλίματος αναμένεται να έρθει αργότερα το καλοκαίρι.

“Ο κ. Draghi εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το περιβάλλον του δομικά χαμηλού πληθωρισμού της ευρωζώνης ως το βαρέλι για μια αργή απομάκρυνση των καταλυμάτων πολιτικής”, δήλωσε ο Stephen Gallo, ευρωπαίος επικεφαλής της συναλλαγματικής στρατηγικής της Τράπεζας του Μόντρεαλ. “Δεν υπάρχει τίποτα θετικό για το ευρώ στις παρατηρήσεις του καθόλου και εάν το δολάριο δεν ηταν  μαλακό σήμερα το ευρώ θα ήταν πιθανώς χαμηλότερα. Το γενικό περιβάλλον στην αγορά χαρακτηρίζεται από ένα μαλακό δολάριο. “

Related posts

Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να βελτιώσουν την επιρροή τους

banksnews

Σαρώνει το phishing: Αύξηση 500% στις ηλεκτρονικές απάτες

banksnews

Η γκρίνια της Merkel για το αδύναμο ευρώ έχει διπλό στόχο

banksnews

ΤΧΣ: Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Alpha Bank θα συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

banksnews

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Δάνεια σε πολύ μικρές εταιρείες με εγγύηση δημοσίου

banksnews

Alpha Bank: Υπολείπονται σε όρους παραγωγικότητας οι ελληνικές επιχειρήσεις

banksnews

Χριστίνα Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Τα NPEs και οι νέες προκλήσεις των τραπεζών

banksnews

Η «μελαγχολική» επιστήμη…

banksnews

Πώς το τοξικό χρέος της Ελλάδας έγινε και πάλι ελκυστικό

banksnews