Οι τράπεζες έχουν φθάσει στο μέσον των στόχων τους, είναι ακόμα όρθιες και μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες
Αν η απόσταση που πρέπει να διανύσουν οι τράπεζες για να τερματίσουν το πλήθος των ενεργειών που θα επέτρεπαν πλέον το χαρακτηρισμό τους ως κανονικές τράπεζες ήταν η κλασσική διαδρομή του Μαραθωνίου δρόμου τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκονται κάπου στο Πικέρμι.
Για τους έχοντες γνώση της διαδρομής στο σημείο αυτό κορυφώνεται η ανηφόρα και εντείνεται η δυσκολία αντοχής των αθλητών λίγο πριν τον μεγάλο τοίχο του 30ου χιλιομέτρου. Στην προκειμένη περίπτωση ο τοίχος είναι τα τεστ αντοχής που έρχονται το 2020 και τα οποία θα πραγματοποιηθούν με βάση τα αποτελέσματα χρήσης της φετινής χρονιάς, θα έχουν δηλαδή στατικό χαρακτήρα.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν βρίσκονται όλες στο ίδιο χιλιόμετρο, έχουν όμως περάσει μεγάλο μέρος της ανηφόρας πριν βγουν στο ξέφωτο του τερματισμού. Τα καλά νέα ήρθαν σε αυτό το τρίμηνο και από έκτακτες συνεισφορές κερδών από ομόλογα και συναλλαγές ενισχύοντας τα περιθώρια αντοχής των δεικτών φερεγγυότητας.
Ανάσες και από τις εκδόσεις των ομολόγων περιορισμένης εξασφάλισης έχουν «δυναμώσει» τους δρομείς οι οποίοι σιγά σιγά δείχνουν να αποκτούν μεγαλύτερο έρεισμα στις τάξεις των επενδυτών. Το ποιος θα φτάσει πρώτος στον τερματισμό έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει, όμως το ζητούμενο είναι μην εγκαταλείψει κανείς αφού η αστοχία του ενός θα αποτελέσει λόγο αμφιβολίας για τους υπόλοιπους.
Ο μαραθώνιος συνεχίζεται, αλλά μετά το γ’ τρίμηνο ξεκινάει η κάθοδος προς το… Καλλιμάρμαρο. Με το πλάνο του ΤΧΣ να παίρνει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την digicomp ίσως τα πράγματα πάνε ακόμα καλύτερα αφού οι τράπεζες θα μπορέσουν να μειώσουν πολύ πιο γρήγορα τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις τους έως και 40 δις ευρώ.
Προς το παρόν λείπουν κάποια σημαντικά κομμάτια από την εικόνα για να ξεκινήσει η διαδικασία αλλά σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση ενός τέτοιου πλάνου μόνο μπροστά μπορεί να πάει τις τράπεζες.
Αν όλα λοιπόν γίνουν όπως πρέπει ο τοίχος του 30ου χιλιομέτρου θα πέσει εύκολα αφού οι τράπεζες θα βρεθούν στο τέλος της χρονιάς με 20 δις ευρώ λιγότερες επισφάλειες, έτοιμες να ξαναρχίσουν να δίνουν δάνεια στην οικονομία.
Το οικονομικό περιβάλλον φαίνεται να βελτιώνεται μετά την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, την μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας και την αύξηση των τιμών των ακινήτων. Στα τελευταία χιλιόμετρα του μαραθωνίου οι τράπεζες φαίνεται τελικά ότι οι τράπεζες θα πάνε για σπρίντ!
Γραφεί ο Μάνος Χατζηδάκης