Η τοποθέτηση του Χρήστου Μεγάλου στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα Πειραιώς έκλεισε την σημαντικότερη διοικητική εκκρεμότητα στον τραπεζικό σύστημα, η οποία προκαλούσε δονήσεις αλλά και καθυστερήσεις σε ζωτικής σημασίας αποφάσεις καθώς αφορούσε την μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα της χώρας.
Στελέχη της τραπεζικής αγοράς τονίζουν ότι η επιστροφή στην κανονικότητα για την τράπεζα Πειραιώς θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην σταθεροποίηση του συστήματος και στην επιτάχυνση αποφάσεων όσων αφορά τα κοινά μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών. «Η Πειραιώς λόγω μεγέθους αποτελεί τον leader σε αρκετά κοινοπρακτικά επιχειρηματικά δάνεια», αναφέρει πηγή και προσθέτει: «Τώρα με την ομαλοποίηση θα είναι πιο αποφασιστική στις αποφάσεις της».
Εμπειρία
Στα συν της επιλογής του νέου CEO προσθέτουν, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, την πολύχρονη εμπειρία που διαθέτει στην επίτευξη deals, εξαιτίας της μακροχρόνιας εργασίας του σε επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού.
«Η εμπειρία αυτή σε συνδυασμό με τις γνωριμίες του στους κόλπους των ξένων επενδυτών και fund managers θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της μείωσης των κόκκινων δανείων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Πηγή με γνώση των ισορροπιών αλλά και των σχέσεων μεταξύ των τραπεζικών στελεχών αναφέρει ότι η εργασία σε τράπεζες του εξωτερικού αποτελεί συγκολλητικό συστατικό ανάμεσα στα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς, δηλαδή μεταξύ του προέδρου της Γιώργου Χατζηνικολάου και του Χρήστου Μεγάλου.
Το χρονικό
Η επιλογή διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα Πειραιώς έχει περάσει τον τελευταίο χρόνο από σαράντα κύματα, διάστημα στο οποίο ως προσωρινός CEO λειτούργησε αποτελεσματικά το στέλεχος του ομίλου Γιώργος Πουλόπουλος.
Για ένα και πλέον χρόνο, με αποκορύφωμα το τελευταίο 6μηνο μέτοχοι – με αιχμή τον Paulsonfund – εποπτικές αρχές κ.ά. διαφωνούσαν σε όλα και οδήγησαν αρκετές φορές σε αδιέξοδο την διαδικασία.
Η ηγεσία του SSM φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έδωσε την λύση όταν πριν τις εορτές των Χριστουγέννων έστειλε επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς με την οποία ζητούσε την αποχώρηση της παλαιάς διοικητικής ομάδας, το αργότερο μέχρι την σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.