Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Πανούσης: Σοβαρές παρενέργειες από την απουσία των πλειστηριασμών

Καμπανάκι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές χτυπά ο CEO της doValue Greece Αν. Πανούσης, μιλώντας στο NPL Summit, τονίζοντας ότι η απουσία των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης προκαλεί παρενέργειες. 

Οπως ανέφερε ο κ. Πανούσης, το πρόβλημα των κακόπιστων οφειλετών, εκείνων που επιχειρούν να αξιοποιήσουν ακόμη και τη δοκιμασία της πανδημίας για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους σε βάρος των συνεπών και της οικονομίας, παραμένει. Και δυστυχώς βρίσκουν καταφύγιο σε μέτρα καλής πρόθεσης που αποδεικνύονται όμως στην πράξη ατελέσφορα και φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γενική αναστολή όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης – και όχι μόνον των πλειστηριασμών. «Έχω πει επανειλημμένα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι πλειστηριασμοί και γενικά η προσφυγή σε αναγκαστική εκτέλεση δεν αποτελεί ούτε πρόθεση, ούτε επιλογή μας. Εμείς θέλουμε λύσεις. Λύσεις αμοιβαία αποδεκτές και βιώσιμες για να αναβιώσουν και να πληρωθούν τελικά τα δάνεια στο βαθμό που μπορεί να ανταποκριθεί ο οφειλέτης», τόνισε. 

Η αναγκαστική εκτέλεση, σημείωσε, δεν είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Είναι λύση κοστοβόρα και χρονοβόρα. Αλλά. Υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά». Η απουσία της, ως έσχατο μέσο καταφυγής σε βάρος των στρατηγικών κακοπληρωτών, έχει σοβαρές παρενέργειες.

Οι κατά σύστημα ασυνεπείς ενθαρρύνονται στην ασυνέπειά τους. Και οι συνεπείς βλέπουν ότι οι καταχρηστικές συμπεριφορές γίνονται ανεκτές. Έτσι καταστρέφεται μια μεγάλη κατάκτηση που είχαμε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, η αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα. Όπως όλοι ξέρουμε, ήταν πηγή δεινών για την οικονομία στο παρελθόν.

Η υποτροπή αποτελεί απειλή για το δημόσιο συμφέρον μακροπρόθεσμα, κι όχι απλώς για τους κατόχους δανειακών χαρτοφυλακίων. Το παρατεταμένο πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έχει ήδη πλήξει σοβαρά το ρυθμό με τον οποίο επιτυγχάνονται ρυθμίσεις και συναινετικές διευθετήσεις. Έτσι, όμως, υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, ξεκινά ένα ντόμινο παρενεργειών στην οικονομία. Τα σχέδια των τραπεζών για μείωση του αποθέματος ΜΕΔ καθυστερούν, και μαζί τους η πλήρης αποκατάσταση της δυνατότητάς τους να χρηματοδοτούν την οικονομία – τώρα ακριβώς που πρέπει να στηριχτεί η ανάκαμψη.

Εάν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, αυξάνει ο συντελεστής ρίσκου και για τις τιτλοποιήσεις που έχει εγγυηθεί το Δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, μέσω του προγράμματος Ηρακλής. Οι σχεδιασμοί των επενδυτών δυσχεραίνονται με αντίστοιχη επίπτωση στις αποτιμήσεις των νέων τιτλοποιήσεων – δηλαδή των ποσών που θα επενδύσουν στη χώρα ξένοι επενδυτές για να αποκτήσουν τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια. Και στην ίδια την αγορά νοθεύεται ο ανταγωνισμός από επιχειρήσεις που στηρίζουν την παρουσία τους στην αθέτηση υποχρεώσεων προς δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες πιστωτές, υπογράμμισε.

Related posts

Νέες πρωτοβουλίες μείωσης των NPLs μετά τον Ηρακλή

banksnews

Οι τράπεζες, ο ελέφαντας στο δωμάτιο και η έκκληση Αδ. Γεωργιάδη

banksnews

Μυλωνάς: Θεαματική η μείωση των NPEs της Εθνικής

banksnews

Η Deutsche Bank ζητάει από υψηλόβαθμα στελέχη να χαρίσουν έναν μισθό

banksnews

Eurobank: Δωρεά 546.000 ευρώ στο Πυροσβεστικό Σώμα

banksnews

BBVA: Πρόταση εξαγοράς 2,25 δισ. ευρώ για την τουρκική Garanti Bankasi

banksnews

Χαρδούβελης: Η Εθνική Τράπεζα γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική

banksnews

Χρ. Μεγάλου: Τι φέρνει για την Τρ. Πειραιώς η κεφαλαιακή ενίσχυση 3 δισ. ευρώ – Bloomberg

banksnews

Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη μετά φόρων 21 εκατ. στο εννεάμηνο

banksnews