Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο “Οδυσσέας” λειτουργεί ακόμη και στέλνει δεδομένα στη Γη – Επιτυχημένη θεωρεί την αποστολή η NASA

Αφού ανακοίνωσε χθες ότι επίκειται το τέλος της αποστολής του, η αμερικανική εταιρεία Intuitive Machines διαβεβαίωσε σήμερα ότι το διαστημικό σκάφος “Οδυσσέας”, το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο που έφτασε στη Σελήνη, την περασμένη εβδομάδα, λειτουργεί ακόμη – προς το παρόν.

Ο “Οδυσσέας” “εξακολουθεί να συλλέγει ηλιακή ενέργεια στη Σελήνη, επιτρέποντας στους ελεγκτές πτήσης να λαμβάνουν δεδομένα από την περιοχή του νότιου πόλου” του δορυφόρου της Γης, ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Την Τρίτη η εταιρεία ανέφερε ότι, με βάση τις αναλύσεις της, οι μπαταρίες του σκάφους δεν θα διαρκούσαν παρά μόνο 10-20 ώρες ακόμη. Οι ομάδες της “αναλύουν τα νέα δεδομένα ηλιακής φόρτισης και χρησιμοποιούν τον πρόσθετο χρόνο για να μεγιστοποιήσουν τις ενέργειες που θα βοηθήσουν τη μελλοντική εξερεύνηση” της Σελήνης, διευκρίνισε σήμερα.

Η εταιρεία σκοπεύει να παραχωρήσει αργότερα σήμερα συνέντευξη Τύπου για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν την αποστολή.

Το σκάφος τροφοδοτείται με ενέργεια χάρη στα ηλιακά πάνελ του. Όμως, επειδή δεν προσγειώθηκε κάθετα, όπως προβλεπόταν, αλλά έγειρε στο πλάι, τα πάνελ δεν εκτίθενται απευθείας στο φως του ήλιου. Παρ’ όλα αυτά, η αποστολή θεωρείται επιτυχημένη, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Μπιλ Νέλσον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA.

Μολονότι ιδιωτική, η αποστολή χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη NASA, η οποία ανέθεσε στην Intuitive Machines να μεταφέρει στη Σελήνη έξι επιστημονικά όργανα. Η σύμβαση αυτή ήταν ύψους 118 εκατομμυρίων δολαρίων.

“Βρισκόμαστε στην έκτη ημέρα μιας αποστολής που επρόκειτο να κρατήσει οκτώ. Και λαμβάνουμε δεδομένα από τα έξι όργανά μας”, εξήγησε ο Νέλσον.

Η NASA θέλει να εξερευνήσει αυτήν την περιοχή της Σελήνης προτού να στείλει εκεί αστροναύτες, στο πλαίσιο των επανδρωμένων αποστολών “Άρτεμις”. Η περιοχή αυτή προσελκύει το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων επειδή θα μπορούσε να κρύβει μεγάλες ποσότητες νερού, σε μορφή πάγου. Με το νερό αυτό θα μπορούσαν να παραχθούν καύσιμα για διαστημόπλοια ή να καλυφθούν οι ανάγκες των αστροναυτών επί τόπου.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Οι ΗΠΑ θα δώσουν στην Ουκρανία νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων

admin

Τουρκία: Ο Μουράτ Κουρούμ αντίπαλος του Ιμάμογλου για τον δήμο Κωνσταντινούπολης

admin

Μαυροβούνιο: Το νέο μεταρρυθμιστικό κίνημα Ευρώπη Τώρα! κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές

admin

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη ζητά να σταματήσει ένα “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας” από το Ισραήλ

admin

Λιθουανία: Έργο των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών η επίθεση στον συνεργάτη του Ναβάλνι

admin

ΗΠΑ: Κοκαΐνη ήταν η “ύποπτη ουσία” που προκάλεσε συναγερμό στον Λευκό Οίκο

admin

Ερντογάν: Η Γάζα θα είναι στην κορυφή της ατζέντας στις συνομιλίες με τον Σίσι

admin

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι χαιρετίζει “τον ηρωισμό” των στρατιωτών που πολεμούν σε σκληρές μάχες

admin

UnitedHealth: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στο τρίμηνο παρά το πλήγμα από την κυβερνοεπίθεση

admin