Image default
TOP STORIES

Ο Μακρόν ετοιμάζεται για σύγκρουση με τους συνδικαλιστές

emm macronΟ πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, οδεύει προς σύγκρουση με τους σιδηροδρομικούς εργαζόμενους σε σχέση με τα κυβερνητικά σχέδια προώθησης σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στον κρατικό σιδηροδρομικό φορέα.

Η αναθεώρηση της εταιρείας SNCF που εκμεταλλεύτηκε τα υψηλής ταχύτητας TGVs, η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, θα επιτεθεί σε ορισμένα από τα προνόμια των μηχανοδηγών, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερα προστατευόμενων εργαζομένων του δημόσιου τομέα και συχνά στους πιο ανθεκτικούς αντιπάλους των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Συνεπώς, η κίνηση του κ. Μακρόν είναι γεμάτη με πολιτικό συμβολισμό και κίνδυνο: οι μηχανοδηγοί βοήθησαν στην εξολόθρευση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας το 1995 και κατέστρεψαν τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα το 2010.

Αλλά υποχρεωμένη να ανοίξει τις σιδηροδρομικές αγορές του από το δίκαιο της ΕΕ και την αυξανόμενη δημόσια δυσαρέσκεια για την ποιότητα των υπηρεσιών, η κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει παρακάμπτοντας τη συνήθη μακρά κοινή λήψη αποφάσεων με συνδικάτα και εργοδότες.

«Η κατάσταση είναι ανησυχητική, για να μην αναφέρουμε ακατάλληλη. . . το δίκτυό μας βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση προχωρημένης ερήμωσης », δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, καθώς περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις.

«Παρόλο που λειτουργεί όλο και λιγότερο, αυτή η δημόσια υπηρεσία κοστίζει όλο και περισσότερο στον γαλλικό λαό. . . αυτό το χρέος απειλεί να κατακλύσει ολόκληρο το σύστημα. Σε 20 χρόνια, έχει αυξηθεί από 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε 50 δισεκατομμύρια», πρόσθεσε ο κ. Φιλίπ.

Οι συνδικαλιστικοί ηγέτες σχεδιάζουν να συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν πιθανή απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων τον επόμενο μήνα

«Αυτή είναι η καταστροφή του καθεστώτος και της δημόσιας υπηρεσίας», δήλωσε ο Φρανσουά Γκρασά, γραμματέας της ένωσης εργαζομένων στον τομέα των σιδηροδρόμων. «Θα είναι δύσκολο για τους σιδηροδρομικούς υπαλλήλους να εξασφαλίσουν ότι τα τρένα τρέχουν με ασφάλεια. Θα υπάρξουν επιπτώσεις για τους επιβάτες.»

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ανατρέψει τη δομή διακυβέρνησης της SNCF, να αναλάβει μέρος του χρέους της και να την αναγκάσει να γίνει πιο αποτελεσματική. Σε αυτό που μπορεί να αποδειχθεί το πιο αμφισβητούμενο στοιχείο του σχεδίου, το κράτος σχεδιάζει να θέσει τέρμα στο προνομιούχο καθεστώς απασχόλησης, παρόμοιο με των δημόσιων υπαλλήλων, για νέους υπαλλήλους.

«Σε όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στη SNCF, λέμε ότι θα επωφεληθούν από τις συνθήκες εργασίας όλων των γάλλων πολιτών, εκείνων του κώδικα εργασίας. Στο μέλλον… δεν θα υπάρχει πλέον καθεστώς στρατολόγησης», δήλωσε ο κ. Φιλίπ.

Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ιδιωτικοποίησή της, λέγοντας ότι η εταιρεία ήταν «στην κληρονομιά των Γάλλων και θα μείνει εκεί». Υποσχέθηκε επίσης να μην κλείσει μικρότερες, ακριβότερες, περιφερειακές γραμμές – μία από τις πολλές συστάσεις σε μια επίσημη έκθεση για την κατάσταση των σιδηροδρόμων που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από τον Ζαν-Σιρίλ Σπινέτα, πρώην επικεφαλής της Air France.

«Η έκθεση Σπινέτα [σχετικά με τη σιδηροδρομική μεταρρύθμιση] ανέφερε ότι θα μειωθούν οι μικρές γραμμές στην ύπαιθρο. . . η κυβέρνηση δεν ακολούθησε αυτή τη σύσταση, καθώς δεν μπορεί να πολεμήσει με όλους αυτή τη στιγμή», είπε ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με την κατάσταση. «Δεν θέλει να τα βάλει με τους περιφερειακούς πολιτικούς.»

Οι υπουργοί θα παρουσιάσουν ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των σιδηροδρόμων στα μέσα Μαρτίου και, αν χρειαστεί, θα το εφαρμόσουν μέσω «διαταγμάτων», ενός τύπου κοινοβουλευτικής διαδικασίας που περιορίζει τη συζήτηση και μειώνει δραματικά το χρόνο που απαιτείται για τη θέσπιση νομοθεσίας.

Η Γαλλία «είναι αποφασισμένη να περάσει τις βασικές αρχές πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε ο κ. Φιλίπ.

Η επίθεση στα προνόμια των μηχανοδηγών έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία η κυβέρνηση αμφισβητεί τον ιστορικό ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, παράλληλα με τους εργοδότες, να διαχειρίζεται τους πυλώνες του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, ένα μεταπολεμικό σύστημα γνωστό ως «συν-καθορισμός». Οι υπουργοί είναι έτοιμοι να επιβάλουν τη δική τους αναθεώρηση της επαγγελματικής κατάρτισης – μία από τις υποσχέσεις της εκστρατείας του κ. Μακρόν – την Τρίτη, αφού η έκδοση που εκπόνησαν οι εργοδότες και τα συνδικάτα θεωρήθηκε υπερβολικά άτολμη.

Related posts

Deutsche Bank: Επίδειξη δύναμης ή μυθοπλασία;

banksnews

Το κυνήγι -των αποδόσεων- του κόκκινου Οκτώβρη

NEWSROOM

Το πραγματικό μυστήριο του χαμηλού πληθωρισμού

banksnews

Leave a Comment