Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο θεσμικός (και ξεκάθαρος) Μητσοτάκης, το δύσκολο τριήμερο και το νέο Μέγαρο Μαξίμου (updated)

Και αυτό όχι μόνο εξαιτίας άστοχων χειρισμών που κόστισαν τις καρέκλες δύο υψηλόβαθμων στελεχών του Μ.Μ. Η υπόθεση των Τεμπών έχουμε ξαναπεί ότι δεν έκλεισε γιατί η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές το περασμένο καλοκαίρι. Δεν κλείνει ένα τόσο τραγικό γεγονός που έχασαν τις ζωές τους 57 άνθρωποι μέσα σ΄ ένα τρένο. Και αυτό προφανώς δεν το κατανόησε η κυβέρνηση, δεν το χειρίστηκε σωστά, όσον αφορά την Εξεταστική Επιτροπή, κυρίως την εικόνα που μετέδιδε και λιγότερο την ουσία του θέματος. Γιατί αν η ουσία είναι η δικαστική διερεύνηση τότε δεν μπορείς να την κατηγορήσεις για κωλυσιεργία, το αντίθετο. Το Μάτι έγινε το 2018 και ξεκίνησε τώρα, ενώ τα Τέμπη έγιναν πριν έναν χρόνο και η δίκη ξεκινάει τον Ιούνιο. Αλλά και η αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας των τρένων – που έλειπε τόσο πολύ από τα Τέμπη εκείνη τη μοιραία νύχτα – θα είχε αποκατασταθεί μαζί με όλο το σύστημα αν δεν μεσολαβούσαν οι πλημμύρες Daniel που ακόμα ταλαιπωρούν τον τόπο.


Μητσοτάκης

Ο Μητσοτάκης χθες το βράδυ, αφού λοιπόν παραδέχτηκε ότι υπήρξαν κυβερνητικές παραλείψεις στη «διαχείριση» του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, μίλησε με ειλικρίνεια και συναίσθημα, αλλά περιέγραψε επαρκώς και τις ενέργειες της κυβέρνησής του να αποδοθεί πιο γρήγορα, όσο ποτέ, δικαιοσύνη αλλά και να εκσυγχρονιστεί ένα λαϊκό μέσο μεταφοράς όπως είναι το τρένο, για να μην ξαναγίνει το κακό. Υπήρξε για μία ακόμα φορά ξεκάθαρος και θεσμικός υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι αυτός εξελέγη πρωθυπουργός και μάλιστα προσφάτως για δεύτερη φορά και αυτός κυβερνάει. Περιττό να σημειώσω ότι τα υπόλοιπα στα οποία αναφέρθηκε περί επιχειρηματικών συμφερόντων είναι υπαρκτά και συμβαίνουν στη χώρα εδώ και δεκαετίες, με διαφορετική ένταση κάθε φορά. Θα δούμε πώς η κυβέρνησή του θα τα περιορίζει από εδώ και στο εξής.

Αντικαταστάτες Μ.Μ.


Τώρα οι πληροφορίες μού λένε ότι ο Κ.Μ. μάλλον δύσκολα θα βάλει νέους υπουργούς στη θέση του Μπρατάκου και του Παπασταύρου, το πιο πιθανό για την ώρα είναι να ορίσει «εσωτερικούς αντικαταστάτες», ίσως τον Γ. Μυλωνάκη (θέση Μπρατάκου) παλαιό συνεργάτη του, που σήμερα είναι γ.γ. της Βουλής, αλλά και τον Μ. Βορίδη στο νομοθετικό έργο, ίσως με κάποιες βοηθητικές προσθήκες.

Τσίπρας Rebranding

Και ενώ όλα αυτά συνέβησαν χθες στη Βουλή, ένας… σατανάς αναγνώστης μας έστειλε δύο φωτό του ιστορικού μας ηγέτη «Αλ.Τσι.» – ΣΥΡΙΖΑ που καθισμένος στην οικονομική θέση της Aegean για Παρίσι, διαβάζει ένα memo της περίφημης Publicis, μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες Διαφήμισης, Marketing και P.R. που τον αφορά. «Rebranding Alexis Tsipras-Mars 2024». Τώρα, εγώ ρώτησα μία πηγή περί τίνος πρόκειται, αλλά η (ατιμούλα) μού άρχισε τα ψεματούδια ότι δήθεν ήταν ένα δελτίο Τύπου της Publicis με βάση ένα δημοσίευμα της Καθημερινής σχετικό με το rebranding του προεδρούλη κ.λπ. Βέβαια αυτό που διέκρινα εγώ ως αναγνώστης της φωτογραφίας είναι ένα memo με μισές λέξεις στα αγγλικά και μισές στα γαλλικά. Που τεκμαίρεται ότι δελτίο Τύπου δεν διάβαζε ο Αλέξης. Τώρα τι διάβαζε στα γαλλικά αναρωτιέμαι, πότε πρόλαβε και έμαθε και γαλλικά. Πάντως, εγώ δεν βλέπω τίποτα μεμπτό και στο rebranding του Τσίπρα και σε ό,τι θέλει να κάνει, γιατί εμείς είμαστε openminded, δεν κρατάμε κακίες στους εχθρούς μας.


Η πίεση του Μπούρα

Η πρόσφατη συνάντηση Ζωής Κωνσταντοπούλου-Θανάση Μπούρα κόντεψε να “στείλει” τον αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος έγινε κατακόκκινος και, όπως μου λέει άνθρωπος που ξέρει, ανέβασε πίεση 18, με αποτέλεσμα να πάει λίγο πιο μετά στο ιατρείο της Βουλής, προκειμένου να καλμάρει.

Ορκωμοσία σε απευθείας σύνδεση


Ορκίζεται σήμερα ο στρατιώτης Πεζικού Στέφανος Κασσελάκης και η ορκωμοσία θα είναι σε απευθείας σύνδεση σε όλα τα πρωινάδικα, καθώς θα επιτραπεί η είσοδος καμερών στο ΚΕΠΒ της Θήβας. Ρώτησα πώς γίνεται αυτό και μου είπαν ότι δεν απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση της παρέλασης και της ορκωμοσίας για τους ιδιώτες, συνεπώς δεν μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος των ΜΜΕ στο στρατόπεδο. Βεβαίως, παρών θα είναι ο σύζυγος του κ. Κασσελάκη Τάιλερ, συνεργάτες του όπως ο Μανώλης Καπνισάκης και ο Βαγγέλης Αποστολάκης κ.ά.


Όλα του γάμου δύσκολα στην ΑΒΒ

-Η είδηση είναι ότι η συμφωνία (ακόμη) δεν ολοκληρώθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι το deal χάλασε, κάθε άλλο. Ούτε όμως και υπογράφηκε η συμφωνία για την απόκτηση από τον επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη του 24% των μετοχών του Γιάννη Κούστα κι ενός ποσοστού της οικογένειας Αφθονίδη στην Aegean Baltic Bank. Ο Γιάννης Κούστας δεν αποχωρεί εντελώς από την ΑΒΒ αφού συμμετέχει σε κοινή εταιρεία με τον άλλο εφοπλιστή Νίκο Τσάκο, η οποία θα συνεχίσει να ελέγχει το 24% της τράπεζας. Η Aegean Baltic Bank έχει να επιδείξει μια επιτυχημένη διαδρομή στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, αλλά ο νέος στόχος είναι να επεκταθεί δυναμικά και σε άλλους τομείς της οικονομίας, γι’ αυτό χρειάζεται κεφαλαιακές ενέσεις και μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές. Σε κάθε περίπτωση η ΑΒΒ θα είναι μια τράπεζα «ισχυρών προσωπικοτήτων» και γι’ αυτό κάθε πρόβλεψη για τις οριστικές μετοχικές ισορροπίες είναι προς το παρόν επισφαλής.


Η DBRS παρέδωσε τις αξιολογήσεις για Atticabank και Παγκρήτια


-Παραδόθηκαν από την DBRS οι αξιολογήσεις των δανείων της Τράπεζας Αττικής και της Παγκρήτιας. Ακολουθεί τις επόμενες ημέρες και από τις δυο τράπεζες η κατάθεση των αιτημάτων για ένταξη των τιτλοποιήσεών τους στο πρόγραμμα “Ηρακλής ΙΙΙ”. Στη συνέχεια θα πρέπει η Τράπεζα της Ελλάδος να εγκρίνει το σχέδιο συγχώνευσης των δυο τραπεζών και θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που θα οδηγήσει σε μια καθαρή Τράπεζα Αττικής, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος και χωρίς DTC.


Καμπανάκια


-Μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα η Ελλάδα μετά το 2025 – 2026 που περιορίζεται το effect του Ταμείου Ανάπτυξης, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, είπε ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemedium Cap (SMERC) μιλώντας στο πλαίσιο παρουσίασης του ομίλου CORDIA. Όπως ανέφερε, είμαστε σε μια φάση ενός αναπτυξιακού και επενδυτικού κύκλου, με μια κυβέρνηση θετική προς την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις. Υπάρχει ένα μεταρρυθμιστικό αφήγημα που προσελκύει κεφάλαια, ωστόσο, τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα κι όχι αργότερα. Το πρώτο εξ αυτών είναι το έλλειμμα εργατικών χεριών που, σε συνδυασμό με το δημογραφικό, οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας και αυτό σε μια χώρα η οποία δεν παράγει με μεθοδολογία εντάσεως και δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Αναφέρθηκε επίσης στον ρυθμό επενδύσεων παγίων κεφαλαίων ως ποσοστό του ΑΕΠ, που δεν βελτιώνεται και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια. Ενα άλλο σημείο είναι οι καθυστερήσεις σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, αλλά και η κατάσταση του αγροτικού τομέα, επικαλούμενος το παράδειγμα της Ολλανδίας που αξιοποιώντας την τεχνολογία έχει γίνει μεγάλος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στην Ευρώπη. Πρόσθεσε επίσης πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα που να μπορούν να σταθούν στον χρόνο, ενώ προειδοποίησε πως το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει και η κατανάλωση να σταματήσει επιτέλους να είναι οδηγός της ανάπτυξης.


Η CPI, οι διαψεύσεις και το παρασκήνιο


-Στις 27 Μαρτίου, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρία CPI ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι διαψεύδει δημοσιεύματα περί διαπραγματεύσεών της με σκοπό τη συμμαχία-συγχώνευσή της με την επίσης εισηγμένη Real Consulting. Στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύονται περίπου 10,5 εκατ. μετοχές της CPI. Την ημέρα της διάψευσης (27/3) διακινήθηκαν 591 χιλιάδες μετοχές CPI. Την επόμενη μέρα 786 χιλιάδες μετοχές και χθες 509 χιλιάδες μετοχές. Ταυτόχρονα οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας (Μιχαήλ και Αναστάσιος Πικούνης) γνωστοποιούν μαζικές πωλήσεις χιλιάδων μετοχών. Όταν ξεκίνησε η φημολογία, η μετοχή της CPI είχε 0,66 ευρώ. Χθες έκλεισε με άνοδο 15,6% στα 0,93 ευρώ, ενώ κάποια στιγμή έφτασε και στα 0,99 ευρώ. Με απλά λόγια, από τις 21/3 μια εταιρεία που εμπορεύεται αναλώσιμα, εκτυπωτές και υπολογιστές αύξησε τη χρηματιστηριακή της αξία κατά περίπου 50% και παρά τις διαψεύσεις η κεφαλαιοποίησή της πλησίασε τα 10 εκατ. ευρώ. Αυτοί που αγοράζουν λένε ότι η CPI δεν συζητά μόνον με τη Real Consulting, καθώς υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Αυτοί που πωλούν, λένε ότι μια εταιρεία με αυτό το συγκεκριμένο αντικείμενο δραστηριότητας δεν είναι δυνατό να αυξάνει την αξία της κατά 40% μέσα σε λίγες μέρες. Σε καλή μεριά…


Autohellas: Ο τουρισμός φέτος θα κινηθεί υψηλότερα από πέρυσι


-H Autohellas συχνά λειτουργεί ως… σηματωρός ή αν προτιμάτε ως πρόδρομος δείκτης για τον τουρισμό (και όχι μόνο) λόγω της παρουσίας της σε ένα κρίσιμο κομμάτι της αγοράς, δηλαδή τις βραχυχρόνιες μισθώσεις αυτοκινήτων. Η διοίκηση της εισηγμένης υπό τον Ευτύχη Βασιλάκη έδωσε χθες στους αναλυτές μια πρώτη εκτίμηση και λαμβάνοντας υπόψη την τάση των προκρατήσεων για την επερχόμενη τουριστική σεζόν και σύμφωνα με αυτήν το 2024 θα κινηθεί υψηλότερα από το 2023 που αποτέλεσε μια εξαιρετική χρονιά. Ωστόσο, σημειώθηκε πως ότι η επάρκεια αυτοκινήτων στην αγορά, σε συνδυασμό με την παρουσία νέων ανταγωνιστών, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις τιμών. Επιπλέον, όπως έχει αναφέρει η εταιρεία, το κόστος διαβίωσης στις κύριες αγορές εισερχόμενου τουρισμού βαίνει σημαντικά αυξανόμενο για 3η διαδοχική χρονιά, αποτελώντας έναν σημαντικό αστάθμητο παράγοντα. Για τον λόγο αυτόν στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης η διοίκηση εμφανίζεται συγκρατημένη. Όσον αφορά την εμπορία αυτοκινήτων, το 2024 αναμένεται περαιτέρω σταθεροποίηση. Συνολικά, πάντως, για τον τουρισμό και με βάση τα σημερινά δεδομένα, την εικόνα των αεροπορικών θέσεων που θα διατεθούν, τις συνεχείς επενδύσεις σε ξενοδοχεία που αυξάνουν τις διαθέσιμες κλίνες και την άνοδο από αγορές όπως οι ΗΠΑ και η Ασία, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε πως η χρονιά αναμένεται ξανά δυνατή τουριστικά.


Το επόμενο βήμα της Motor Oil είναι στα έργα διαχείρισης αποβλήτων


-Σε περίπου 45 μέρες από σήμερα θα κληθεί η Motor Oil να ασκήσει ένα δικαίωμα προαίρεσης στις μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που θα οδηγήσει τελικά στην απόκτηση της ΗΛΕΚΤΩΡ από τον Όμιλο Motor Oil, στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας μεταξύ Henry Holterman και Γ. Βαρδινογιάννη. Η Motor Oil έχει ήδη αποκτήσει την “Αnemos Res Holdings” και τώρα στοχεύει σε ακόμη περισσότερες δραστηριότητες με επίκεντρο την κυκλική οικονομία και τα ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα. Από την πλευρά της, η Reggeborgh Invest ενδιαφέρεται πλέον για το Real Estate στην Ελλάδα, συνδυασμένο με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας. H Motor Oil έχει βαλθεί να «πρασινίσει» τις δραστηριότητές της. Οι θυγατρικές LPC, Thalis και Verd δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας. Η LPC δραστηριοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή βασικών λιπαντικών, στην παραγωγή και εμπορία συσκευασμένων λιπαντικών προϊόντων καθώς και στην εμπορία παραφινών, και εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 50 χώρες. Με την εξαγορά της VERD η Motor Oil επιτάχυνε τις επενδύσεις και τη δραστηριοποίηση στον τομέα των ανανεώσιμων και εναλλακτικών καυσίμων μέσω της αξιοποίησης βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων προς το περιβάλλον. Με την εξαγορά της Thalis μπαίνει δυναμικά στην κυκλική οικονομία μέσω της επαναχρησιμοποίησης, ανάκτησης, αποκατάστασης και αξιοποίησης πόρων και της παραγωγής φιλικότερων στο περιβάλλον μορφών ενέργειας. Επόμενο βήμα για τη Motor Oil είναι τα μεγάλα έργα διαχείρισης αποβλήτων. Ήδη έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, δύο στην Αττική και ένας στη Θεσσαλονίκη, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ. Προφανώς ο τομέας διαχείρισης των απορριμμάτων ενδιαφέρει και άλλους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες οπότε η διαγωνιστική διαδικασία θα είναι σκληρή.


Φταίνε οι… ελεγκτές


-Κατηγορούμενος είναι και μπορεί να λέει ό,τι θέλει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αλλά, επιτέλους, τώρα που μίλησε στο δικαστήριο ο Δ. Κουτσολιούτσος, μάθαμε ότι τελικά υπεύθυνοι για το σκάνδαλο της Folli Follie είναι… οι PwC και η Αlvarez Marsal που κλήθηκαν μετά τις αποκαλύψεις να διερευνήσουν την εταιρεία. Πάντως, ο συνάδελφος του Δ. Κουτσολιούτσου, ο Μπάκμαν Φριντ -που δικάστηκε για τις απάτες στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που είχε- έφαγε 25 χρόνια.


Για ό,τι δεν προνόησε το Δημόσιο, το κάνει υποχρέωση των πολιτών


-Πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ η Ερμηνευτική Εγκύκλιος για την «Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων», ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου 2024. Ο σκοπός είναι… αγαθός, καθώς αφορά στην προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών, την πυροπροστασία και πυρασφάλεια των κτισμάτων που βρίσκονται ή γειτνιάζουν με δασικές περιοχές κ.λπ. Η εγκύκλιος δημοσιεύθηκε στις 15 Μαρτίου και προβλέπει ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου, δηλαδή εντός 15 ημερών, οι «ενδιαφερόμενοι» υποχρεούνται να προβούν σε «σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα». Ποιους αφορά; Όσους έχουν ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας 300 µέτρων από αυτές ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών. Δηλαδή, τη… μισή Ελλάδα. Υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά αυτή ακόμη δεν λειτουργεί, οπότε πρέπει μέχρι την 30.04.2024 να υποβάλουν στον οικείο δήμο αρχικά, (και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα αργότερα), Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού. Σε περίπτωση μη τήρησης των απαιτήσεων, επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.


Κάποιος να τους… μαζέψει


-Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, έρχεται και η εφαρμογή του «Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» που νομοθέτησε πέρυσι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και που προβλέπει άλλη μια ηλεκτρονική βάση ετήσιας καταγραφής των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών οικοπέδων κατά την αντιπυρική περίοδο. Αυτό αφορά ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπόν ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, και σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των δυο προαναφερόμενων περιπτώσεων, επιπλέον δε και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας. Όλοι αυτοί θα πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό των προαναφερομένων χώρων από την 1η έως την 30ή Απριλίου κάθε έτους, και στη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. Εδώ μάλιστα προβλέπονται, σε περίπτωση παράβασης, χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως 54.000 ευρώ και φυλάκιση δύο χρόνων! Κι όλα αυτά με ελάχιστη ή και… καθόλου ενημέρωση των πολιτών… Τώρα, πού θα βρει ο καθένας τον «αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα» ή ακόμη και το συνεργείο για τους καθαρισμούς των οικοπέδων και πόσο θα τους πληρώνει, είναι μια άλλη υπόθεση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει και οι πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αλλά από το σημείο αυτό, μέχρι να γίνουμε όλοι… Σκανδιναβοί μέσα σε 15 μέρες, υπάρχει τεράστια απόσταση. Κάποιος, λοιπόν, να τους μαζέψει (τους αρμόδιους, εννοώ…).


Πάλι προβλήματα στην κινεζική αγορά ακινήτων


-Ο κινεζικός καπιταλισμός βιώνει τη δική του κρίση τύπου Lehman Brothers. Μόνο που εμείς, οι εκτός επικρατείας, μαθαίνουμε τα νέα με κάποια καθυστέρηση. Η Country Garden ήταν κάποτε ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας. Χθες μάθαμε ότι η Country Garden δεν δημοσιοποίησε οικονομικά αποτελέσματα για το 2023. Αυτό σημαίνει ότι την Τρίτη 2 Απριλίου θα ανακοινωθεί η αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της. Τον περασμένο Οκτώβριο η Country Garden δεν κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει ένα μεγάλο ομόλογό της, επικαλούμενη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις διαμερισμάτων. Η ανακοίνωση μιλούσε για μείωση πωλήσεων κατά 44% τους πρώτους 9 μήνες του 2023. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση για μείωση πωλήσεων κατά 81% τον Σεπτέμβριο. Είμαστε μόλις στην αρχή της αλυσίδας.


-

--.gr

Related posts

Κλιμακωτή και με διάρκεια η αύξηση των επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed το 2023

admin

ΕΦΚΑ: Παρότι διαψεύδουν την πληθώρα λαθών στις συντάξεις, ανοίγουν πάλι τους φακέλους

admin

Στουρνάρας: Στόχος μου είναι να τελειώσω τη θητεία μου στην Τράπεζα της Ελλάδος

admin

Χατζηδάκης: Το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ υπηρετεί τόσο τους πολίτες όσο και τους υπαλλήλους του Οργανισμού

admin

OTE: Πρόταση για μείωση στις τιμές χονδρικής FTTH – Κατατέθηκε στην ΕΕΤΤ

admin

Στο «στόχαστρο» το TikTok στις ΗΠΑ – Μέλος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών ζητά από την Apple και τη Google να το μπλοκάρουν

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απότομη «προσγείωση» κάτω από τις 1.400 μονάδες

admin

Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Πώς θα λάβετε τις επιταγές του προγράμματος

admin

Petrolina: Το επενδυτικό πλάνο της κυπριακής πετρελαϊκής στην Ελλάδα μετά την εξαγορά της Silk Oil

admin