Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία και Ινδία αποφάσισαν επάνοδο των σχέσεών τους στα προ ρωσικής εισβολής επίπεδα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας και της Ουκρανίας δήλωσαν σήμερα ότι συμφώνησαν να επαναφέρουν τις εμπορικές σχέσεις και τη συνεργασία στα επίπεδα πριν τη ρωσική εισβολή, καθώς το Κίεβο επιδιώκει να εξασφαλίσει υποστήριξη για το ειρηνευτικό του σχέδιο με έναν παλιό φίλο της Μόσχας.

Η επίσκεψη του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είναι η πρώτη υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Κιέβου στην Ινδία από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, πριν μια πιθανή διεθνή συνάντηση κορυφής τους ερχόμενους μήνες για να προωθήσει το σχέδιο του Κιέβου για την ειρήνη.

Το Νέο Δελχί είχε παραδοσιακά στενές οικονομικές σχέσεις και σχέσεις στρατιωτικής συνεργασίας με την Μόσχα και απέφυγε να επικρίνει την Μόσχα για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία. Παροτρύνει τις δύο χώρες που γειτνιάζουν να επιλύσουν την σύγκρουση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, ενώ οι αγορές φθηνού ρωσικού πετρελαίου στις οποίες προβαίνει έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

“Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο σχέδιο ειρήνης και στα επόμενα βήματα στην πορεία της εφαρμογής τους”, έγραψε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Χ μετά τις συνομιλίες με τον ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ.

“Συμφωνήσαμε να επαναφέρουμε το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας που υπήρχε πριν τον πλήρους κλίμακας πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία, καθώς και να εντοπίσουμε νέα υποσχόμενα έργα που θα οδηγήσουν τις σχέσεις μας στο επόμενο επίπεδο”, είπε ο Κουλέμπα.

Ο Τζάϊσανκάρ είπε ότι “ο έμμεσος στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις στα προηγούμενα επίπεδα”.

Η Ουκρανία ελπίζει να διοργανώσει μια συνάντηση κορυφής, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, για να προωθήσει ένα σχέδιο ειρήνης το οποίο μεταξύ άλλων ζητάει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.

Η Ρωσία απέρριψε την πρωτοβουλία ως μη βιώσιμη.

Σε συνέντευξή του σε εφημερίδα πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο Κουλέμπα είπε ότι η Ουκρανία δεν είναι κατά της συνεργασίας μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας, αλλά παρότρυνε το Νέο Δελχί να σταθεί στο πλευρό του Κιέβου, λέγοντας ότι οι στενές σχέσεις της Ινδίας με την Ρωσία βασίζονται στην σοβιετική κληρονομιά που έχει εκλείψει.

“Η δουλειά μας είναι να στείλουμε ένα απλό μήνυμα στο Νέο Δελχί”, δήλωσε στην εφημερίδα Times of India. “Όταν αποφασίσετε να συνεργαστείτε με την Ρωσία, να ξέρετε ότι η κόκκινη γραμμή για την Ουκρανία είναι η χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής”.

Η Ινδία έχει πολλά να κερδίσει, δήλωσε στους Financial Times, από την επέκταση των εμπορικών και τεχνολογικών σχέσεων με την Ουκρανία, η οποία ενδιαφέρονταν για την εισαγωγή βαρέων μηχανημάτων.

Ο Κουλέμπα πρότεινε στις ινδικές εταιρείες να διαδραματίσουν ρόλο στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση. 

Related posts

Επίθεση Μπάιντεν στους Ρεπουμπλικανούς για το “ταβάνι” χρέους: Δημιουργούν τεχνητή κρίση, είναι διχασμένοι

admin

Μ. Σχοινάς: Για πρώτη φορά, ο ευρωπαϊκός, μεσογειακός νότος δεν ακολουθεί, αλλά ηγείται των προσπαθειών

admin

Philip Morris: Οι προβλέψεις για τα κέρδη απογοήτευσαν τους επενδυτές

admin

Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Μάρτιο

admin

Φινλανδία: Μέτρα λιτότητας 3 δισ. ευρώ για να μπει φρένο στο χρέος

admin

Λαγκάρντ: Η Ε.Ε. πρέπει να είναι ισχυρή ενόψει μιας πιθανής επιστροφής του Τραμπ

admin

ΗΠΑ και Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας

admin

Ο Μπορέλ καλεί την Άγκυρα να διορθώσει ανεπάρκειες στην εκλογική διαδικασία

admin

Gazprom: Μειωμένες οι ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στην Ευρώπη

admin