Image default
PIRAEUS BANK TOP STORIES

Ολο το παρασκήνιο της δικαστικής αντεπίθεσης Λογοθέτη – Libra

Πολύ καιρό και μεγάλη επιμέλεια προετοίμασε η Libra Capital της οικογένειας Λογοθέτη (φωτ. ο Γιώργος Λογοθέτης), την αγωγή εναντίον πρώην στελεχών της, καθώς και χαμηλόβαθμων στελεχών ή απλών εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς.

Στην ουσία της αγωγής, με την οποία αξιώνεται αποζημίωση 400 εκατ. ευρώ, δεν πρόκειται να υπεισέλθουμε καθώς θα κριθεί στα Δικαστήρια. Έχει, όμως, σημασία και προφανές ενδιαφέρον το timing και το σκηνικό, εν μέσω του οποίου…. «έσκασε μύτη».

Η κατάθεσή της αγωγής έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, αφού παρήλθε άπραγη η προθεσμία της Πειραιώς να υποβάλει έγκληση για απιστία, εναντίον πρώην -κυρίως- στελεχών της, που χειρίστηκαν την υπόθεση αγοράς από τον όμιλο Libra χαρτοφυλακίου της Πειραιώς με «κόκκινα» δάνεια, καθώς και όλα όσα αναφέρει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, για την επίμαχη περίοδο 2014-16.

Υπενθυμίζεται ότι εταιρείες συμφερόντων Λογοθέτη αγόρασαν μη εξυπηρετούμενα ναυτιλιακά δάνεια, δάνεια σε - και προσωπικά δάνεια πρώην στελεχών της τράπεζας Πειραιώς, μικτής λογιστικής αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ έναντι 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ ήταν δάνειο της Πειραιώς. Μετά το πόρισμα ακολούθησαν οι παραιτήσεις 10 στελεχών της Πειραιώς.

Η υπόθεση, όμως, που άνοιξε με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος δεν κλείνει με τη μη άσκηση έγκλησης από πλευράς Τράπεζας Πειραιώς. Αφενός, το πόρισμα έχει διαβιβαστεί στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Αφετέρου προκύπτουν και αδικήματα παραβίασης των capital controls (σ.σ. για την καταβολή στην EDF του τιμήματος εξαγοράς 3 αιολικών πάρκων). Επίσης, δεν είναι βέβαιο ότι τα δικαστήρια θα δεχθούν την ΠΝΠ, που απαιτεί έγκληση τράπεζας, για να σταματήσουν την εξέταση πιθανών αδικημάτων απιστίας.

Τέλος, δεν έχουν κλείσει οι λογαριασμοί, μεταξύ Τράπεζας Πειραιώς και εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Λογοθέτη. Ναι μεν πωλήθηκαν τα χαρτοφυλάκια με αιολικά και φωτοβολταικά πάρκα καθώς και τα ξενοδοχεία (σ.σ. η Auberge Resorts Collection απορρόφησε μετά από συμφωνία με την πλευρά Λογοθέτη τη Grace Hotels), με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν τις δανειακές υποχρεώσεις προς τη Πειραιώς, αλλά έχει μείνει υπόλοιπο στο….τεφτέρι.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για δάνεια ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν υποθήκη σε μετοχές Πειραιώς. Οι, δε, προβλέψεις, που έχει σχηματίσει ως τώρα η τράπεζα, υπολείπονται σημαντικά της τρέχουσας αξίας των ενεχυριασμένων μετοχών.

Υπό το παραπάνω πρίσμα η αγορά εκτιμά ότι η αγωγή της Libra υπηρετεί την ανάγκη να «καθαρίσει» εν Ελλάδι το όνομα της οικογένειας και να δημιουργήσει ένα νομικό «προγεφύρωμα» ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις, που θα έχουν ως αφετηρία το πόρισμα της ΤτΕ για την κατά παρέκκλιση αγορά των προαναφερόμενων δανείων από την Πειραιώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην αγωγή τονίζεται, βάσει των ως τώρα δημοσιευμάτων, η παντελής άγνοια της Libra και του συνόλου των εταιρειών συμφερόντων Λογοθέτη για τις δαιδαλώδεις και αμφιλεγόμενες συναλλαγές, μεταξύ εταιρειών και φυσικών προσώπων, που έλαβαν χώρα την επίμαχη περίοδο.

Οι παραπάνω λόγοι εξηγούν πιθανώς και την απόφαση να προσληφθεί εταιρεία επικοινωνίας, που ανέλαβε την προβολή της αγωγής στην Ελλάδα. Στην Ν. Υόρκη που αποτελεί την καρδιά των δραστηριοτήτων του μεγάλου ομίλου επικρατεί αντίθετα σιγή…

Related posts

Παραιτήθηκε ο Σταύρος Λεκκάκος από την Τράπεζα Πειραιώς

banksnews

Η “πίτα” των 25 δισ…

banksnews

Πειραιώς: Οριστικό το «όχι» ΕΚΤ στην πληρωμή του κουπονιού των CoCos

banksnews

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, το Γ’ τρίμηνο 2018

banksnews

Εισαγωγή κερδών από Ιταλία έκανε το 1ο τρίμηνο η Πειραιώς

banksnews

Ολοκληρωμένες λύσεις για επιχειρήσεις της Τέχνης και του Πολιτισμού από την Πειραιώς

banksnews

Πειραιώς: Ηλεκτρονικά η δήλωση αναστολής επιταγών

banksnews

Χρ. Μεγάλου: Προτεραιότητα η ισότιμη πρόσβαση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις

banksnews

Πώς οι τράπεζες ανατρέπουν τον καταναλωτικό χάρτη

banksnews