Οι κεντρικές τράπεζες μιλούν πολύ για την ανάγκη για σαφή επικοινωνία με το κοινό την τελευταία χρονιά και μπορεί να έχουν κάποιο δίκιο για το πώς αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει τη θέση τους.
Ένα έγγραφο εργασίας που δημοσιεύθηκε από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα αυτή την εβδομάδα ανέλυσε τα στοιχεία της έρευνας από τον ομόλογο του Ηνωμένου Βασιλείου και διαπίστωσε ότι η γνώση του μέσου βρετανού για το τι κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας είναι αρκετά ελλιπής.
Αν και αυτό δεν είναι μια ριζοσπαστική αποκάλυψη – οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής από όλο τον κόσμο ήρθαν στη Φρανκφούρτη μόλις την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν πόσο δύσκολο είναι να διδάξουν το κοινό σχετικά με τέτοια πολύπλοκα ζητήματα – αυτό που αξίζει προσοχή ωστόσο είναι το πόσο καλύτερη θα ήταν η φήμη τους, εάν ο μέσος πολίτης κατανοούσε τις κεντρικές τράπεζες.
Η μελέτη του οικονομολόγου της SNB Άντριελ Τζοστ υπογραμμίζει ότι οι άνθρωποι με λίγο περισσότερη γνώση των πολιτικών της BOE τείνουν να τις υποστηρίζουν περισσότερο και ότι οι νέοι, οι γυναίκες και όσοι προέρχονται από χαμηλότερη κοινωνική τάξη είναι αισθητά λιγότερο ικανοποιημένοι. Αυτοί οι βασικοί τομείς για τη βελτίωση της δημόσιας προσέγγισης αντιμετωπίζονται ήδη από την κεντρική τράπεζα, η οποία έστειλε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη Μαρκ Κάρνεϊ, σε σχολεία γύρω από τη βόρεια πόλη του Λίβερπουλ την περασμένη εβδομάδα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της BOE Άντι Χαλντέιν περιέγραψε το πρόβλημα με μια εύστοχη ιστορία όταν μίλησε σε διάσκεψη για την επικοινωνία που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 15 Νοεμβρίου. Αναφέρθηκε σε μια εμπειρία σε ένα γυμνάσιο στην Αγγλία, όπου προσπάθησε να εξηγήσει το έργο του στους μαθητές στη διάρκεια μιας διδακτικής ώρας που ένιωθε ότι είχε πάει αρκετά καλά. Στο τέλος, πήρε μια τελευταία ερώτηση από μια νεαρή κοπέλα στην πρώτη σειρά, η οποία ρώτησε: «Ποιος είσαι και γιατί είσαι εδώ;»
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στο ίδιο συνέδριο χρησιμοποίησαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν τις προοπτικές καθοδήγησης τύπου «Οδυσσέα» και «Δελφών» – περίπλοκες συγκρίσεις της γλώσσας πολιτικής με την ελληνική μυθολογία που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως τέλειο παράδειγμα αυτού που το κοινό δυσκολεύεται να κατανοήσει. Για τους μέσους ανθρώπους, η προστιθέμενη αξία της κατανόησης αυτής της ορολογίας μπορεί να μην είναι προφανής.
«Κανείς δεν μπορεί να αναγκαστεί να μάθει», είπε ο Τζοστ. «Οι άνθρωποι μπορεί απλά να μην έχουν κίνητρα να μάθουν για τη νομισματική πολιτική, ειδικά αν είναι γενικά ικανοποιημένοι με την κεντρική τράπεζα. Η γνώση της νομισματικής πολιτικής είναι λιγότερο αναγκαία στις καθημερινές αποφάσεις απ’ ότι οι οικονομικές γνώσεις.»
Η έρευνα του Τζοστ δημοσιεύεται ως μέρος της ίδιας σειράς με ένα έγγραφο δύο συναδέλφων του στην SNB που υποστήριξαν τον περασμένο μήνα ότι η αυξημένη επικοινωνία των κεντρικών τραπεζών κατά τη διάρκεια των ετών έχει δημιουργήσει μάλλον σύγχυση παρά σαφήνεια. Όλα τα έγγραφα εργασίας της SNB εκφράζουν τις απόψεις των δημιουργών , όχι της ίδια της κεντρικής τράπεζας.