Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο και εβδομαδιαίο «άλμα» +1,85%

Οι αγοραστές διατήρησαν το προβάδισμά τους για τρίτη σερί μέρα στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τις τράπεζες να έχουν ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε με εναλλαγές στα πρόσημα, η τάση έγινε ξεκάθαρα ανοδική από τις 11:30 και μετά, με την εγχώρια αγορά να κρατά αποστάσεις από τις ρευστοποιήσεις των ευρωπαϊκών.


Ειδικότερα, την Παρασκευή (7/6) ο

Γενικός Δείκτης

ενισχύθηκε κατά 5,52 μονάδες ή 0,38% και έκλεισε στις 1.458,37 μονάδες, κινούμενος σε ένα εύρος περίπου 12 μονάδων, με χαμηλό ημέρας τις 1.450,83 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 1.462,22 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο ΓΔ κέρδισε 1,85%, επανερχόμενος στα θετικά πρόσημα έπειτα από δύο πτωτικά πενθήμερα. Η φετινή επίδοση του δείκτη «αγγίζει» το 12,78%.





Με το ανοδικό σερί του, το Χ.Α. άνοιξε την «ψαλίδα» από το χαμηλό 6 εβδομάδων της περασμένης Τρίτης (1.424,69 μονάδες) κατά 33,68 μονάδες ή 2,36%. Ταυτόχρονα μείωσε τη διαφορά από το υψηλό 13 ετών (1.502,79 μονάδες), που είχε «χτυπήσει» στις 20 Μαΐου, κατά 44,42 μονάδες ή -2,96%.


Μετά την έγκριση στα τραπεζικά μερίσματα από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, ακολούθησε σήμερα ένα μπαράζ από εκθέσεις χρηματιστηριακών εταιρειών, οι οποίες αναβάθμισαν τις τιμές-στόχους και έδωσαν νέα ώθηση στο ταμπλό. Υπενθυμίζεται ότι ο SSM άναψε το πολυπόθητο «πράσινο φως» μετά από 16 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τα ταμεία των συστημικών τραπεζών παρέμεναν ερμητικά κλειστά για τους μετόχους.





Επί τάπητος τέθηκαν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου, τα οποία έδωσαν επιπλέον ώθηση στο Χρηματιστήριο. Η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 2,1%, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,7%, δηλαδή πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (0,4%). Παράλληλα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση πριν τις ευρωεκλογές, όπου αναμένεται να αλλάξουν οι ισορροπίες αναφορικά με την ισχύ που θα έχει στο εξής η ακροδεξιά. Ο κίνδυνος της αποχής ερίζει σε εγχώριο επίπεδο.


Ιστορικής σημασίας η μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και οι traders την είχαν προεξοφλήσει, με αποτέλεσμα να μη συνοδευθεί με ισχυρή άνοδο στα χρηματιστηριακά ταμπλό. Μάλιστα, η επιφυλακτικότητα της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με ενδεχόμενες μελλοντικές μειώσεις έφερε περαιτέρω αναδίπλωση.





Σταθεροποιητικές τάσεις -και λελογισμένο profit taking κατά περίπτωση- επικρατούν σήμερα στις αγορές, με τους επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο να μεταφέρουν την προσοχή τους από την Ευρώπη στις ΗΠΑ. Η πρώτη μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ μετά το 2019 δημιουργεί προσδοκίες για ανάλογη κίνηση και από την Federal Reserve. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα. Παράγοντα «κλειδί», που θα καθορίσει την βραχυπρόθεσμη κατεύθυνσή της, αποτελούν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.






Ελεγχόμενη διόρθωση στις διεθνείς αγορές






Επωφελήθηκαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά περιόρισαν τα αρχικά τους κέρδη λόγω της έντονης ανησυχίας που εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό. Η αναδίπλωση συνεχίζεται σήμερα, με τους κυριότερους δείκτες να συνεχίζουν σε πτωτικό τέμπο και τον Stoxx 600 να διορθώνει μετά το χθεσινό ενδοσυνεδριακό ρεκόρ του. Νευρικότητα και μεικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα νέα στοιχεία από την Κίνα (εξαγωγές) και την Ιαπωνία (καταναλωτικές δαπάνες).


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Ειδήσεις σήμερα:





Ένα μονοπάτι 1 χλμ. έπρεπε να διασχίσει ο παρουσιαστής του BBC στη Σύμη – Με ενισχύσεις από Ρόδο οι έρευνες





Σάλος με το «μυστικό» διάσημου καταρράκτη της Κίνας που αποκάλυψε πεζοπόρος – Τροφοδοτείται από… σωλήνα





Η «αληθινή Μάρθα» από το Μικρό Ταρανδάκι μηνύει το Netflix για δυσφήμηση και ζητά 170 εκατ. δολάρια!

Related posts

Πώς ο IGB «σπάει» το ρωσικό μονοπώλιο στο αέριο – Αναβαθμίζεται γεωπολιτικά η Ελλάδα

admin

ΕΛΓΑ: Έρχονται νέες πληρωμές για αποζημιώσεις, ποιους αφορά

admin

Χρήστος Μελάς – Δηλώστε Έξυπνα 2022: Μόλις κυκλοφόρησε για 25η χρονιά το περιοδικό

admin

ΓΓ Εμπορίου: Καμπάνα €300.000 σε ινστιτούτο αισθητικής για παραπλανητικές πρακτικές

admin

Καλάθι του νοικοκυριού – Γεωργιάδης: Κάθε βδομάδα οι αλυσίδες προσπαθούν να παρουσιάσουν καλύτερες τιμές

admin

Επιδόματα ανεργίας – ΟΑΕΔ: Επιδότηση εργασίας για 7.000 ανέργους – Οι δικαιούχοι

admin

Amazon: Στο κλαμπ των σημαντικών τεχνολογικά αγορών η Ελλάδα με τη νέα επένδυση

admin

Επικουρική σύνταξη ιδιωτικού τομέα: Από 1η Ιουνίου αποκλειστικά ηλεκτρονικά η υποβολή αιτήσεων

admin

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Εκπτώσεις από 20% έως 50% σε οικογένειες και σε παρέες ανακοίνωσε η Minoan Lines

admin