Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Νάγκελ (ΕΚΤ): Τα επιτόκια είναι κοντά στα υψηλά τους – Αποκλείει ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας

Τα επιτόκια στην Ευρωζώνη βρίσκονται κοντά στα υψηλά τους για τον τρέχοντα κύκλο, ή μπορεί και να έχουν ήδη κορυφωθεί, εκτίμησε την Τετάρτη ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιόαχιμ Νάγκελ, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία θα καθορίσουν εάν πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω.

Την ίδια στιγμή, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε ότι είναι “επιφυλακτικός” όσον αφορά τον κίνδυνο μιας “ανώμαλης προσγείωσης” της οικονομίας της Ευρωζώνης λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, μιλώντας σε μαθητές λυκείου κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Osservatorio Giovani Editori.

Ο επικεφαλής της Bundesbank δήλωσε νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο ότι είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης του μπλοκ, σημειώνοντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί πιο αισθητά από το 2025.

Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ ανησυχεί μήπως οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν βλάψει τις επιχειρήσεις, ο Νάγκελ απάντησε ότι “τα καλά νέα ως προς αυτό είναι ότι ο πληθωρισμός μειώνεται”.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι ο πληθωρισμός είναι “ένα άπληστο θηρίο” και ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την αποκλιμάκωσή του, προσθέτοντας ότι θα πλησιάσει τον στόχο του 2% κατά τη διάρκεια των επόμενων 12-15 μηνών.

Για το αν πρέπει να περιμένουμε νέες αυξήσιες των επιτοκίων, ο Νάγκελ σημείωσε: “Δεν ξέρω… θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία… σίγουρα βρισκόμαστε κοντά επίπεδο που θεωρώ κορυφή”.

Ωστόσο, ο Νάγκελ προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια νέα περίοδο πληθωρισμού, λέγοντας ότι έχουμε μπροστά μας “ανώμαλο δρόμο”.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις και οι επενδυτές αναμένουν πλέον ότι η επόμενη κίνησή της να είναι για μείωση των επιτοκίων, ίσως και τον προσεχή Απρίλιο.

Related posts

Νεπάλ: Συνελήφθησαν 10 άτομα με την κατηγορία ότι στρατολογούσαν νέους για τον ρωσικό στρατό

admin

Ισπανία: “Βοήθεια ΕΕ!”: 170.000 διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν στην Μαδρίτη για τον νόμο περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών

admin

Καναδάς: Μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές στην Αλμπέρτα, πυκνοί καπνοί καλύπτουν το δυτικό τμήμα της χώρας

admin

Χούτι: Έχουμε επιτεθεί στο Ισραήλ τρεις φορές – Θα ακολουθήσουν κι άλλες

admin

Broadbent (ΒοΕ) από Jackson Hole: Τα επιτόκια θα χρειαστεί να μείνουν ψηλά για περισσότερο χρόνο

admin

Εισαγγελέας που ερεύνησε την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων του Τραμπ: Οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό τις παρούσες συνθήκες

admin

ΟΗΕ: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Τζαμπαλίγια θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου

admin

Moderna: Το νέο μας εμβόλιο για την Covid-19 είναι αποτελεσματικό και κατά της BA.2.86

admin