«Γιατί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πρώτιστης σημασίας.; Πώς ερμηνεύουν οι αγορές την καθυστέρηση στην υπογραφή συμφωνίας; Τα ενδεχόμενα αν δεν τα βρούμε με τους θεσμούς το επόμενο διάστημα και τι σημαίνει το QE σε…. « απλά ελληνικά».
Θέματα και ερωτήματα που απασχολούν το μέσο Έλληνα σήμερα και που αποτελούν την «ημερήσια διάταξη» στην καθημερινότητα των τραπεζών. Δεν υπάρχει σύσκεψη που να μην περιστρέφεται γύρω από αυτά τα μέτωπα, δεν υπάρχει στρατηγική απόφαση που να μην εξαρτάται, εκπορεύεται και κρίνεται, από το αποτέλεσμα αυτό.
Τράπεζες και οικονομία, ένα και το αυτό, ειδικά σε μια χώρα που εκ των πραγμάτων στηρίζει την ανάπτυξή της, στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κόκκινα δάνεια και καταθέσεις, δύο από τις μεγαλύτερες σήμερα προκλήσεις των τραπεζών, βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με την πολυπόθητη επάνοδο της οικονομίας σε ανάκαμψη. Αναγκαία συνθήκη γι αυτό, η καθιέρωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, που θα επαναφέρει τις καταθέσεις, αλλά και θα οδηγήσει τη χώρα ξανά στις διεθνείς χρηματαγορές.
Ενα από τα τραπεζικά στελέχη της αγοράς, που παρακολουθεί κάθε ταλάντωσή της και κάθε αντίκτυπο των εξελίξεων, θετικών ή αρνητικών, στα διαγράμματα των ελληνικών ομολόγων και στη διαφορά αποδόσεών τους με αντίστοιχα διεθνή, είναι ο επικεφαλής του treasury στην Alpha Bank.
Ο κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος, εντεταλμένος γενικός διευθυντής στη Διαχείριση Διαθεσίμων ενός από τους μεγαλύτερους συστημικούς ομίλους, την Alpha Bank, εξηγεί σε συνέντευξή του προς το σκηνικό που διαμορφώνεται σήμερα στην αγορά.
Σημειώνει ότι σήμερα τα ομόλογα του Δημοσίου διαπραγματεύονται με επιτόκιο 9% έως 11%. Ποσοστό υπερπολλαπλάσιο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που αντανακλά το πώς μας βλέπουν στο εξωτερικό και πώς αποτιμούν τον κίνδυνο της χώρας. Από αυτό σημαίνει ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μη επενδύσιμη…. από τη στιγμή που η Πορτογαλία καταγράφει αποδόσεις της τάξεως του 2-3%.
Αν για κάτι έχει σημασία η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης του QE, είναι ότι όταν αυτό θα συμβεί, θα είμαστε στο ίδιο «club »με άλλα μέλη της ευρωζώνης και θα απολαμβάνουμε εξίσου όλα τα προνόμια των μελών. Δηλαδή, καλύτερη τιμολόγηση επιτοκίων, επιλέξιμα ομόλογα για αγορά από την ΕΚΤ και αύξηση της ζήτησης των ελληνικών τίτλων, που θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Οπως τονίζει ο κ. Μιχαλόπουλος με το που θα μπει η χώρα στο QE, θα τονωθεί η εμπιστοσύνη προς την οικονομία. Οι ξένοι επενδυτές και οι αγορές θα ερμηνεύσουν την έγκριση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ως ένα βήμα αποδοχής και στήριξης της χώρας. Είναι η λογική ότι για να εγκρίνουν μετά από τόση προσπάθεια της Ελλάδος, την ένταξή της στο QE, κάτι… καλό θα έχει συμβεί, οπότε, «ναι», ξαναβλέπουμε Ελλάδα στις επενδυτικές μας επιλογές.
«Οσο περισσότερο δενόμαστε με την ευρωζώνη, τόσο περισσότερο σκοτώνουμε το Grexit!» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος που διευκρινίζει ότι «το QE θα εκληφθεί ως μήνυμα ψυχολογικής ανάτασης και θα οδηγήσει σε καλύτερη συμπεριφορά ομολόγων και μετοχών. Αυτό θα καταγραφεί από τους επενδυτές. Οι αγορές λειτουργούν στις εξελίξεις σαν το πάτημα ενός κουμπιού. On – off. Μόλις φύγει από τη μέση ο πολιτικός κίνδυνος, η χώρα θα συμπεριληφθεί στο γράφημα των επενδυτικών επιλογών, από όπου σήμερα απουσιάζει».
Eρωτηθείς να σχολιάσει για ποιο λόγο απέχουν οι ξένοι από τις επενδύσεις, παρά τις χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών, ο επικεφαλής της Διαχείρισης Διαθεσίμων της Alpha Bank, εξηγεί ότι ο λόγος δεν είναι ένας. Πέραν της αστάθειας του οικονομικού περιβάλλοντος και της εμπιστοσύνης που άπτεται εξ αυτού, το rating της χώρας αποθαρρύνει καινούργιους ξένους επενδυτές να επενδύσουν στις ελληνικές τράπεζες.
Η αποτίμηση του πολιτικού ρίσκου δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι αναλυτές στα τμήματα αναλύσεων όλων των οίκων.
Στόχος είναι η Ελλάδα να επιστρέψει στο…. γράφημα των προς επιλογή χωρών για αγορές ομολόγων.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο αυτό θα το πετύχουμε όταν τα επιτόκια – και σε αυτό θα συμβάλλει και το QE- υποχωρήσουν από το 9-11% σήμερα, στο επίπεδο του 4-5% που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη φορά που είχε βγει η χώρα τις αγορές, η απόδοση που πέτυχε ήταν 3,5% το 2013 και 4,75% το 2014. Κάπου εκεί «θα κάτσει η μπίλια».
Οταν η Ελλάδα βγει στις αγορές, που θα μπορεί η χώρα να πληρώνει μόνη της το 4,75% για να δανεισθεί μέσω των ομολόγων της, θα έχει ελευθερία κινήσεων να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της κατά βούληση, τονίζει.
Θα μπορεί να το επιτύχει αυτό είτε από μόνη της, μέσω πλεονάσματος ή με απευθείας πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές. Θα έχει δύο «μαξιλάρια» να επιλέξει και το χρέος θα είναι βιώσιμο.
«Και εδώ θα πρέπει να πούμε», συμπληρώνει ο κ. Μιχαλόπουλος, «ότι το QE είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά δεν είναι επαρκής λύση. Ηδη, το project QE, έχει διανύσει στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη περίοδο της ζωής του σαν προϊόν, έχει κάνει τον κύκλο του και η ΕΚΤ σκέφτεται ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το τερματίσει ως εναλλακτική, ώστε τα κράτη μέλη να στηριχθούν στα πόδια τους και να μην βασίζονται σε «δεκανίκι», όπως θα μπορούσε να αποτελέσει το QE.
Σε ότι αφορά την αξιολόγηση, η αγορά εκτιμά ότι θα πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε Μάρτιο-Απρίλιο. Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάσταση πραγματικά θα είναι άσχημη, καθώς οι αγορές θα ερμηνεύσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως εξής:
– Είτε ότι η χώρα μάλλον δεν θέλει συμφωνία.
– Είτε ότι ο κόσμος θα οδηγηθεί σε απονενοημένες κινήσεις, αν πιστέψει ότι δεν θα υπάρξει β αξιολόγηση.
Και κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εκλογές ή δημοψήφισμα, με ασταθές περιβάλλον, μέχρι το καλοκαίρι.