Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύμα αντιδράσεων και στη Βρετανία

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν και χθες εκτενώς την ελληνοβρετανική «σύγκρουση». Το BBC έκανε λόγο για «διπλωματική διένεξη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης». Σε κύριο άρθρο τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έγραψαν ότι οι ενέργειες του Σούνακ «μειώνουν τη Βρετανία στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων της και του κόσμου. Η βρετανική διπλωματία θα έπρεπε να κερδίζει φίλους, όχι να τους χάνει». Η «Γκάρντιαν» αναφέρθηκε σε «ελληνοβρετανικές εντάσεις που δεν έχουμε δει εδώ και πολλές δεκαετίες». «Μπορείτε να καταλάβετε ότι μυρίζουν εκλογές», παρατήρησε ο αρχισυντάκτης του BBC Κρις Μέισον. «Στο επίκεντρο αυτής της διπλωματικής διαμάχης βρίσκεται μια πολύ εσωτερική πολιτική διαμάχη μεταξύ των Συντηρητικών και των Εργατικών», πρόσθεσε.

«Η Βρετανία είναι απομονωμένη στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το αίτημα της Ελλάδας για επανένωση θα παραμείνει στο τραπέζι, όπως συμβαίνει εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες από τότε που κατατέθηκε στην UNESCO. Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία μας και παροτρύνουμε την Ελλάδα να συνεχίσει να ζητά από τους επιτρόπους του Μουσείου και από τη Βρετανία να κάνουν αυτό που είναι σωστό: να επιστρέψουν τα Γλυπτά, όχι όμως ως δάνεια, στο φυσικό τους περιβάλλον, το Μουσείο Ακρόπολης», είπε στα «ΝΕΑ» ο Πολ Κάρτλετζ, ομότιμος καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και αντιπρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων (BCRPM).

«Είναι πολύ λυπηρό που ο κ. Σούνακ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήταν μόνο ένα από τα θέματα προς συζήτηση, μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών ζητημάτων. Ο διάλογος μεταξύ Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου, η πίεση στο βρετανικό κατεστημένο και στους πολιτικούς πρέπει να συνεχιστούν. Είμαι πεπεισμένη ότι στο τέλος θα βρεθεί μια ικανοποιητική λύση, αποδεκτή από όλα τα μέρη», δήλωσε στα «ΝΕΑ» η δρ Κρις Τίτγκατ, πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών (IARPS).

«Είναι κρίμα που ο βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Μαρμάρων με τον έλληνα Πρωθυπουργό, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πόσο πολλά έχουν να κερδίσουν και οι δύο χώρες από μια ορθολογική επίλυση του θέματος. Η λύση είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν στο θέμα της ιδιοκτησίας και να συνάψουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, με τα Γλυπτά να επανενώνονται στην Αθήνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Parthenon Project Τζος Λάμπκιν.

Related posts

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μελόνι: Διμερείς σχέσεις, ενέργεια και μεταναστευτικό στο επίκεντρο του δείπνου εργασίας

admin

Ο διάβολος στις λεπτομέρειες

admin

Προχωρούν οι ΗΠΑ για τα τουρκικά F-16

admin

Το έγγραφο ντοκουμέντο που «καίει» την Εύα Καϊλή

admin

Δύο ώρες με τον Ερντογάν στην τουρκική πρεσβεία

admin

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για την επόμενη ημέρα

admin

Φωτογραφικά «κλικ» από την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Η Νεφέλη Μεγκ για το πιο «δύσκολο» σημείο της συνέντευξης με τον πρωθυπουργό

admin

Κασσελάκης: Υπάρχει συμφωνία Ελλάδας – Πακιστάν για μετανάστευτη 500.000 εργατών;

admin