Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κτήμα Αλφα: Μετά το κρασί, «φλερτ» με νερό και αναψυκτικά

Κάθε χρόνο, οι συντάκτες του Wine Spectator επιλέγουν τα κορυφαία 100 κρασιά, με βάση την ποιότητα, την αξία και τη διαθεσιμότητα. Στη φετινή λίστα των Top 100 βρίσκεται ένα Sauvignon Blanc από τη Νέα Ζηλανδία, με ένα Aglianico, δύο Pinot Noir, 20 ιταλικά κρασιά και το Alpha Estate Sauvignon Blanc 2022

Το τελευταίο, που βρίσκεται στην 85η των 100 κορυφαίων κρασιών του 2023, έχει τις ρίζες του στο Αμύνταιο εκεί όπου το 1997 ο αμπελουργός Μάκης Μαυρίδης και ο χημικός και οινολόγος Άγγελος Ιατρίδης δημιούργησαν τον ιδιόκτητο αμπελώνα του Κτήματος ΑΛΦΑ, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας σε υψόμετρο 620-710 μέτρα σε έκταση έκτασή 2.200 στρέμματα.

Οι διεθνείς επιδόσεις του Κτήματος Άλφα, -τη διανομή στην Ελλάδα έχει η εταιρεία ΑΜΒΥΞ-, αποτυπώνονται και στα οικονομικά του μεγέθη. Πέρυσι οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 33,37% στα 13,858 εκατ. ευρώ, τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν 62,18% στα 7,393 εκατ. ευρώ ενώ ταχύτερη ήταν η ανάπτυξη της τελικής γραμμής. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 85,51% στα 5,164 εκατ. ευρώ και κατά 79,62% τα καθαρά κέρδη τα οποία ξεπέρασαν τα 4,031 εκατ. ευρώ. Επίσης πραγματοποίησε επενδύσεις 2,961 εκατ. ευρώ που αφορούσαν αγορές φυτειών, αγρών, μηχανημάτων, μεταφορικών μέσων κ.ά.

Ωστόσο η εταιρεία εκτίθεται σε πιστωτικό κίνδυνο λόγω των πωλήσεων της. Οι απαιτήσεις από πελάτες ανέρχονται στα 2,43 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύουν το 17,54% του κύκλου εργασιών της ενώ ο μέσος χρόνος είσπραξης των απαιτήσεων είναι 3 μήνες. Ο πιστωτικός κίνδυνος που οφείλεται στην χρηματοδότηση των επενδύσεων της με νέα πάγια μέσω τραπεζικού δανεισμού. Εξαιτίας αυτού, η εταιρεία δανείζεται βραχυπρόθεσμα δάνεια από τράπεζες με αποτέλεσμα να έχει σημαντικά κόστη δανεισμού. Το χρηματοοικονομικό κόστος στη χρήση 2022 αυξήθηκε 15,87% στις 463 χιλ. ευρώ. Ο μέσος δανεισμός ανήλθε πέρυσι σε 9.548 χιλ. ευρώ και το μέσο επιτόκιο σε 4,26%.

Το τριετές business plan του Κτήματος εστιάζει στην αύξηση του τζίρου, στη βελτίωση του περιθωρίου μικτού και καθαρού κέρδους, στην κάλυψη νέων περιοχών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως σε Ρωσία, Ταϊλάνδη, Νορβηγία, Ισραήλ, Δανία, Εσθονία και Ινδία, στην επέκταση νέων συναφών δραστηριοτήτων με βελτιωμένο περιθώριο μικτού κέρδους.

Σε ότι αφορά στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, η εταιρεία που «φλερτάρει» με την ιδέα δημιουργίας αμπελώνα στη Σαντορίνη όπως αναφέρουν - πηγές με γνώση, από το 2021 εξετάζει την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Φεβρουάριο, διεύρυνε τον σκοπό της εντάσσοντας σε αυτόν την παραγωγή αναψυκτικών, μεταλλικού και εμφιαλωμένου νερού, τις υπηρεσίες παροχής δωματίου ή μονάδας καταλύματος για επισκέπτες, τις υπηρεσίες διοργάνωσης συνεδρίων, εστιατορίων κ.ά.

Related posts

Συνάντηση συνεργατών της Mega Brokers Β. Ελλάδος

admin

Σειρά «πράσινων» διακρίσεων απέσπασε η Coca-Cola

admin

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Αίτημα από Αλ. Κατσιώτη για εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Ελγέκα

admin

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποιήσης μαθητών από την Τράπεζα Χανίων

admin

Ο Συμεών Διαμαντίδης νέος Πρόεδρος του ΣΕΒΕ

admin

Στα σκαριά deal της Enel Green Power Hellas με τη Macquarie

admin

Grecotel: 14 διακρίσεις στα Greek Hospitality Awards

admin

Ποιες startups διακρίθηκαν στο 8ο Envolve Award Greece

admin

«Μύλος» έγινε η υπόθεση με την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ

admin