Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Κανονικά το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ”, λέει αρθρογράφος της Hürriyet

Σε μείζον ζήτημα εντός συνόρων, αλλά και μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Τουρκία, φαίνεται πως εξελίσσεται το ταξίδι του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση η συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Δεν ακυρώνεται η συνάντηση, λέει φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Hürriyet, ο γνωστός αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβι αναφέρει, αφού κάνει μια εξιστόρηση του τι έχει γραφτεί μέχρι στιγμής, ότι: “Οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει καμία πληροφορία ότι το ταξίδι του Προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ έχει ακυρωθεί. Οι Αμερικανοί θέλουν ήδη να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη. Αποκλείεται να ακυρώσουν την επίσκεψη οι ΗΠΑ. Ετοιμάζονται για τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου”. 

Αναφορικά όμως με την τουρκική πλευρά που τηρεί σιγή ιχθύος, ο Σελβι γράφει: “Εάν ο Ερντογάν ακυρώσει το ταξίδι, πρέπει να ενημερωθεί κατά προτεραιότητα η Προεδρία Εξωτερικών και το Υπουργείο Εξωτερικών. Εάν ο Ερντογάν λάβει εντολή ακύρωσης, το Προεδρικό Συγκρότημα και το Υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να ενημερώσουν τους ομολόγους τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά δεν υπάρχει καμία οδηγία προς αυτή την κατεύθυνση”. 

Προσθέτει δε: “Για να συνοψίσουμε εν συντομία, δεν υπάρχει καμία πληροφορία από τις ΗΠΑ για την ακύρωση του ταξιδιού, ούτε οδηγία του προέδρου Ερντογάν προς τις αρμόδιες μονάδες ότι το ταξίδι ακυρώθηκε. Αυτές είναι οι πληροφορίες που έλαβα μέσα σε 24 ώρες. Αν υπάρξει άλλη εξέλιξη αύριο, θα τη μοιραστώ. Αλλά μπορώ να το πω ξεκάθαρα. Γίνονται προετοιμασίες τόσο στην Τουρκία όσο και στις ΗΠΑ για ένα ταξίδι”.

Επιμένει το OdaTv

Την Κυριακή, σε δημοσίευμά του το Oda TV, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση της Τουρκίας έγραψε ότι το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ ακυρώθηκε και μάλιστα με εντολή Ερντογάν, επειδή υπήρξε ενόχληση με το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. “Το πακέτο των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, περιλαμβάνει 61 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια προς την Ουκρανία, 26 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ και 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού (Ταϊβάν). Από το πακέτο των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατίθεται στο Ισραήλ προβλέπεται ότι 9 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας”, αναφέρει το Oda TV στο δημοσίευμά του ως αιτιολόγηση για την, όπως επικαλείται, ακύρωση της συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών.

Τη Δευτέρα, σε νέο άρθρο του, το OdaTV φαίνεται να επιμένει στα περί ακύρωσης, καθώς φαίνεται ότι παραθέτει τα όσα γράφει ο Σελβί στη Hürriyet, αλλά υπερτονίζει με εισαγωγικά τη φράση “μέχρι τώρα όσα γνωρίζουμε” αλλά και τη φράση “Αν υπάρξει άλλη εξέλιξη αύριο, θα τη μοιραστώ”, αφήνοντας τεχνηέντως να εννοηθεί ότι μπορεί να αλλάξει κάτι και πως όσα γράφει ο Σελβί δεν είναι αλήθεια.

Μετέωρη η αντιπολίτευση

Από την άλλη πλευρά η εφημερίδα Cumhuriyet, ναυαρχίδα του κεμαλισμού στην Τουρκία, γράφει τα ακριβώς αντίθετα. Ο αρθρογράφος Μουσταφά Μπαλμπάι αναφέρει: “Πριν από την επίσκεψή του Χανίγε, ο Ερντογάν ταύτισε τη Χαμάς με τις Εθνικές Δυνάμεις, το πνεύμα της έναρξης του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας. Φυσικά, ο Χανίγε εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτό. Ενώ ο Ερντογάν υπογράμμισε την υποστήριξή του στη Χαμάς, εξήγησε ότι αυτό θα έχει ένα τίμημα και ότι ήταν διατεθειμένος να το ρισκάρει. Οι παρασκηνιακές πληροφορίες για τις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον είναι κυριολεκτικά τρομακτικές. Στο παρασκήνιο υπάρχει η πληροφορία πως οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει το εξής μήνυμα στην Άγκυρα: Η Χαμάς αποσύρεται από το Κατάρ. Εάν μεταφερθεί η Χαμάς στην Τουρκία αντί για το Κατάρ τότε θα υπάρξουν συνέπειες. Λέγεται ότι μία από τις συνέπειες είναι ότι μπορεί να ακυρωθεί η επίσκεψη της 9η Μαΐου στις ΗΠΑ”. 

Προς το παρόν όμως και η Χαμάς δεν πήρε κάποια απόφαση να φύγει από το Κατάρ και ο Ερντογάν σε δηλώσεις του την Τρίτη το πρωί, στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Ιράκ, σημείωσε ότι δεν νομίζει πως η Χαμάς θα φύγει από το Κατάρ.

Ο επίσης πασίγνωστος Τούρκος δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίζονται παρασκηνιακά, σε δηλώσεις του στο κανάλι του στο YouTube είπε: “Τώρα υπάρχουν πληροφορίες που ελπίζω να μην αληθεύουν πως τα γραφεία της Χαμάς που ήταν στο Κατάρ, θα απομακρυνθούν από εκεί και θα εγκατασταθούν στην Τουρκία. Από την άλλη λένε πως οι ΗΠΑ ενέκριναν την μεγάλη βοήθεια στην Ουκρανία και στο Ισραήλ ύψους 90 δισ. δολαρίων, και ο πρόεδρος εκνευρίστηκε με αυτό και δεν πάει στις ΗΠΑ. Αυτά δεν μπορούν να πείσουν κανέναν δεν μπορεί να το πιστέψει κανένας. Αυτή δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Τα πλοία τους είναι πάντα εκεί, τα αεροσκάφη τους. Μη δείχνουν αυτό ως δικαιολογία”.

Σιγή από Ερντογάν και κυβέρνηση

Κατά την επιστροφή του από το Ιράκ, το πρωί της Τρίτης, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε όπως συνήθως σε δημοσιογράφους για τα θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ σχολίασε τις δεκάδες συμφωνίες που υπέγραψε με την κυβέρνηση του Ιράκ, το πρότζεκτ για τον ενδιάμεσο εμπορικό δρόμο που στοχεύει να παρακάμψει τον Κόλπο του Άντεν και μέσω Τουρκίας να καρπωθεί τα διαμετακομιστικά κέρδη που αποφέρει το παγκόσμιο εμπόριο, το θέμα του ΡΚΚ, τα οικονομικά, την ακρίβεια και πλήθος άλλων θεμάτων, επικράτησε σιγή ασυρμάτου για το θέμα του ταξιδιού στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως παρά το ότι είναι τόσο σοβαρό θέμα, ούτε τα ΜΜΕ στην Τουρκία (τα οποία βρίσκονται υπό τον σχεδόν πλήρη έλεγχο του Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντή επικοινωνίας του Ερντογάν) αναφέρουν κάτι για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Π.Κ.

Related posts

Σ. Λαβρόφ για F-16: Οι δυτικοί “παίζουν με τη φωτιά” στην Ουκρανία

admin

Χαμάς: Τουλάχιστον 24.620 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

admin

Ουκρανία: Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το αν το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους

admin

Οι ΗΠΑ επέκριναν την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιτρέψει τη μόνιμη παρουσία εβραίων εποίκων σε παράνομο οικισμό στη Δ. Όχθη

admin

Twitter: Νέο μπλόκο στην πινακίδα “X” στα κεντρικά γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο

admin

Οι Χούθι καλούν τους Αμερικανούς φοιτητές που αποβλήθηκαν να… συνεχίσουν σπουδές στην Υεμένη

admin

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: “Πολύ κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων” λέει ο Μπάιντεν

admin

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τον Τραμπ ότι “μιμείται” τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι

admin

Τα πρωτοφανή στοιχεία της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

admin