Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Καμπανάκι” του No2 της Goldman Sachs για χρέος ΗΠΑ: Κίνδυνος για φαινόμενα Βρετανίας επί Λιζ Τρας σε περίπτωση πολιτικής κρίσης

Ο επιχειρησιακός διευθυντής (COO) και πρόεδρος στην Goldman Sachs, John Waldron, No2 του ομίλου, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι εκτός ελέγχου κρατικές δαπάνες θα μπορούσαν να εκθέσουν τις ΗΠΑ σε σοβαρό κίνδυνο σε περίπτωση πολιτικής κρίσης.

“Αυτό για το οποίο ανησυχώ είναι η συρροή μιας πολιτικής κρίσης και μιας ταυτόχρονης μεγάλης μόχλευσης στο σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ”, δήλωσε ο Waldron σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Semafor. “Όσο περισσότερη μόχλευση έχουμε, τόσο πιο ριψοκίνδυνο γίνεται το ζήτημα. Εύχομαι λοιπόν η Ουάσιγκτον να διατηρήσει υπό έλεγχο τις δαπάνες της”.

Ο Waldron προχώρησε σε συγκρίσεις με τους κραδασμούς της αγοράς από την αναταραχή στα συνταξιοδοτικά ταμεία που συγκλόνισε το Ηνωμένο Βασίλειο το 2022. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποίησαν μια στρατηγική γνωστή ως “επένδυση με γνώμονα το παθητικό” ή LDI, για να προστατευθούν από την πτώση των αποδόσεων των βρετανικών κρατικών ομολόγων. Αυτή η κίνηση απέτυχε όταν η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Liz Truss ανακοίνωσε μη χρηματοδοτημένες φορολογικές περικοπές και αύξηση των κρατικών δαπανών – εκτινάσσοντας τις αποδόσεις στα ύψη και αποκαλύπτοντας έναν σημαντικό κίνδυνο στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

“Σκεφτείτε την κατάσταση LDI που συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό επιταχύνθηκε σημαντικά από μια πολιτική κρίση”, τόνισε ο Waldron. “Ήταν ένας προϋπολογισμός με την υπογραφή της Truss εκείνη τη στιγμή ο οποίος δεν είχε μεγάλη αξιοπιστία. Και μετά ακολούθησε ένα μικρό ράλι στις αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων. Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε μια ολόκληρη δομή μόχλευσης στην αγορά των βρετανικών κρατικών ομολόγων”.

Μια εκδοχή αυτής της αναταραχής θα μπορούσε να εμφανιστεί στις ΗΠΑ εάν υπάρξει πολιτική κρίση, εκτίμησε ο Waldron. “Οπότε νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε για μια τέτοια εξέλιξη”, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ πρέπει να αποφύγουν να θεωρούν δεδομένη τη θέση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος, συνέχισε ο Waldron, σημειώνοντας ότι τα αμερικανικά νοικοκυριά αρχίζουν να αναλαμβάνουν μέρος του βάρους από την έλλειψη ξένων αγοραστών όπως οι Κινέζοι που αγόραζαν για χρόνια ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Σημείωσε ότι υπάρχει μια υπόθεση ότι ο αυξανόμενος πλούτος στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να συσσωρεύεται στα αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα, επειδή οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα θεωρώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο δολάριο και δεν θα υπάρχει για αρκετό καιρό ακόμη.

“Βάζει κανείς ένα αρκετά μεγάλο στοίχημα ότι αυτό θα συνεχίσει να ισχύει”, κατέληξε ο Waldron.

Related posts

Διευκρινίσεις από το Βατικανό για τη “μεγάλη Ρωσία”

admin

Η Rheinmetall αναμένει σύντομα γερμανική παραγγελία πυρομαχικών αξίας δισεκατομμυρίων

admin

Ρωσία: Εισαγγελική προειδοποίηση για τυχόν διαμαρτυρίες κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών

admin

Ο ΟΗΕ ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας από το Ισραήλ για “πιθανό έγκλημα πολέμου” στη Γάζα

admin

ΗΠΑ: Με έμμεση επίθεση εναντίον του Ντ. Τραμπ αποχωρεί ο στρατηγός Μαρκ Μίλι από ΑΓΕΕΘΑ

admin

Ερντογάν: Είμαι έτοιμος να μεσολαβήσω – Δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς ανεξάρτητη Παλαιστίνη

admin

Αυστραλία: Οι αρχές της χώρας επέβαλαν “πρωτοφανείς” κυρώσεις σε Ρώσο χάκερ για τεράστια κυβερνοεπίθεση το 2022

admin

Ο Λευκός Οίκος αναμένει απάντηση της Χαμάς για πρόταση απελευθέρωσης ομήρων

admin

Τουρκία: Φόβοι κεμαλιστών για ρωσική παρέμβαση, οθωμανικά όνειρα Σοϊλού και φήμες για sex tape Ιντζέ

admin