Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Ξεκινά έρευνα αντιντάμπινγκ κατά των εισαγόμενων χημικών της Δύσης

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά έρευνα αντιντάμπινγκ για τα συμπολυμερή POM, έναν τύπο χημικών τεχνικών προϊόντων, που η χώρα εισάγει  από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Η εκκίνηση της έρευνας αποτελεί πρώτη κίνηση αντίδρασης του Πεκίνου απέναντι στην ευρεία αύξηση των αμερικανικών δασμών σε πλήθος κινέζικων προϊόντων που εξάγονται στις ΗΠΑ η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ανοίξει έρευνα για πιθανές παράνομες κρατικές επιδοτήσεις στα κινέζικα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την αύξηση κατά 18 δισ. δολάρια πλήθος δασμών που επιβάλλονται σε κινεζικά προϊόντα, προκειμένου να “προστατευθούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί εργαζόμενοι” από έναν “αθέμιτο” κατά την Ουάσινγκτον ανταγωνισμό.

Οι νέοι δασμοί αφορούν περίπου δέκα βιομηχανικούς τομείς που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, μεταξύ των οποίων είναι οι ημιαγωγοί, τα κρίσιμα ορυκτά, τα ιατρικά  προϊόντα και κυρίως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπου οι δασμοί θα τετραπλασιαστούν από 25% σε 100%.

Εκτός από τον τετραπλασιασμό των δασμών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την αύξηση των δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο από το 7,5% στο 25%, όπως και στις μπαταρίες, και των δασμών για τους ημιαγωγούς, τα ηλιακά πάνελ και τα ιατρικά προϊόντα από το 25% στο 50%. 

Η Κίνα αντέδρασε άμεσα προειδοποιώντας πως η αύξηση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα θα επηρεάσει σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Η κίνηση αυτή θα επηρεάσει σοβαρά το κλίμα διμερούς συνεργασίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες “να αναιρέσουν αμέσως τις λανθασμένες αποφάσεις τους και να ακυρώσουν τα επιπλέον δασμολογικά μέτρα εναντίον της Κίνας”.

Το κινέζικο υπουργείο Εμπορίου, είχε μάλιστα στην ανακοίνωσή του κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι “πολιτικοποιούν και εργαλειοποιούν τα οικονομικά και εμπορικά θέματα”, και είχε χαρακτηρίσει την αμερικανική απόφαση χαρακτηριστική περίπτωση “πολιτικής χειραγώγησης”.

Τα συμπολυμερή χημικά – για τα οποία ξεκινά έρευνα αντιντάμπινγκ η Κίνα – μπορούν να αντικαθιστούν εν μέρει ορισμένα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος και έχουν διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτικών αυτοκινήτων, των ηλεκτρονικών και του ιατρικού εξοπλισμού, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. 

Η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, αλλά είναι δυνατό να παραταθεί για έξι μήνες, κατέληξε το υπουργείο.


 

Related posts

UNCTAD: Η Γάζα χρειάζεται δισεκατομμύρια σε βοήθεια για να αντιστραφούν τα χρόνια περιορισμών

admin

Γερμανία: Εννέα προσαγωγές σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στη Φρανκφούρτη

admin

Pill (BoE): Η στιγμή για την πρώτη μείωση επιτοκίων είναι ακόμη “κάπως μακριά”

admin

H Polymetal πούλησε έναντι 3,7 δισ. δολ. τον βραχίονα εξόρυξης χρυσού της στη Ρωσία

admin

Ζ.Μπορέλ: Η Τουρκία να σταματήσει τις απειλές και να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κύπρο

admin

Πεκίνο: Υποδοχή περισσότερων από 6,8 εκ. επισκεπτών στο πρώτο τριήμερο των φετινών εορτασμών για την Εθνική Ημέρα της Κίνας

admin

Οι μεγάλες διεθνείς προκλήσεις του 2024

admin

Ιράκ: Πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την πόλη Ζούμαρ προς αμερικανική στρατιωτική βάση στη Συρία

admin

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις

admin