Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: “Άνθρωποι ζουν εδώ!” – Χιλιάδες κάτοικοι διαδηλώνουν στα Κανάρια Νησιά κατά του μαζικού τουρισμού

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Τενερίφη κατά του μαζικού τουρισμού, ζητώντας από τις αρχές του ισπανικού νησιού να προχωρήσουν σε προσωρινούς περιορισμούς στις αφίξεις τουριστών, για να ανακόψει την ραγδαία άνοδο των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων θερινών κατοικιών και της κατασκευής ξενοδοχείων που αυξάνουν το κόστος στέγασης για τους κατοίκους.

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν “Άνθρωποι ζουν εδώ” και “Δεν θέλουμε να δούμε το νησί μας να πεθάνει”, διαδηλωτές καλούσαν για αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία που αντιπροσωπεύει το 35% του ΑΕΠ στο αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων.

“Αυτό δεν είναι ένα μήνυμα κατά του τουρίστα, αλλά ενάντια σε ένα τουριστικό μοντέλο που δεν ωφελεί αυτή τη γη και πρέπει να αλλάξει”, είπε ένας από τους διαδηλωτές στο Reuters κατά τη διάρκεια της πορείας στην πρωτεύουσα της Τενερίφης, Σάντα Κρουθ ντε Τενερίφε.

Μικρότερες πορείες πραγματοποιήθηκαν σε άλλα μέρη στο νησιωτικό σύμπλεγμα και σε άλλες ισπανικές πόλεις. Όλες οργανώθηκαν από περίπου δώδεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις ενόψει της περιόδου αιχμής των θερινών διακοπών.

Οι οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να περιορίσουν προσωρινά τον αριθμό των επισκεπτών για να μετριάσουν την πίεση στο περιβάλλον, τις υποδομές και το απόθεμα κατοικιών των νησιών και να περιορίσουν τις αγορές ακινήτων από ξένους.

“Οι αρχές πρέπει να σταματήσουν αμέσως αυτό το διεφθαρμένο και καταστροφικό μοντέλο που εξαντλεί τους πόρους και κάνει την οικονομία πιο επισφαλή. Οι Κανάριοι Νήσοι έχουν όρια και η υπομονή των ανθρώπων επίσης”, δήλωσε στο Reuters ο Αντόνιο Μπουλόν, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης.

Το αρχιπέλαγος των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων επισκέφθηκαν σχεδόν 14 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες το 2023, σε μια αύξηση 13% συγκριτικά με 2022, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι τοπικές αρχές ανησυχούν για τις επιπτώσεις που έχει ο αυτός ο υπερτουρισμός στους κατοίκους. Ένα προσχέδιο νόμου που αναμένεται να ψηφιστεί φέτος, το οποίο αυστηροποιεί τους κανόνες για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, έρχεται μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος στέγασης.

Ο πρόεδρος των Καναρίων Νήσων Φερνάντο Κλαβίχο δήλωσε την Παρασκευή ότι αισθάνεται “περήφανος” που η περιοχή είναι ένας κορυφαίος ισπανικός τουριστικός προορισμός, αλλά αναγνώρισε ότι χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι καθώς ο κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται.

“Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε. Αν συνεχίσουμε να αγνοούμε το πρόβλημα, τα ξενοδοχεία θα συνεχίσουν να ανοίγουν χωρίς κανέναν έλεγχο” είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Related posts

Credit Suisse: Τα αρχεία της έρευνας για την κατάρρευσή της θα μείνουν μυστικά για 50 χρόνια

admin

Ισραήλ: Υποσχέσεις για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

admin

Εξαπλώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη

admin

“Κατάπαυση του πυρός και διατήρηση από τη Ρωσία των προσαρτημένων εδαφών” προτείνει η Κίνα – Απορρίπτει την πρόταση η Ευρώπη

admin

Ουκρανία: Η Ρωσία συνεχίζει τις πυραυλικές επιθέσεις πριν από την αναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου

admin

Ουγκάντα: Στους 41 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση σε σχολείο

admin

Κρ. Λαγκάρντ: Η ΕΕ χρειάζεται την Ένωση Κεφαλαιαγορών για να χρηματοδοτήσει την ψηφιοποίηση και πράσινη μετάβασή της

admin

Ισραήλ: “Πολλά δάκρυα, αγκαλιές και λίγες λέξεις” μετά την απελευθέρωση των δύο Ισραηλινοαργεντίνων ομήρων

admin

Ρωσία-Λιβύη: Ο στρατάρχης Χάφταρ στη Μόσχα για συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία

admin